Reklama

Reklama

Nejraději za sebe nechává mluvit svou dalekonosnou pušku. Sebevědomý americký ostrostřelec Matthew Quigley přijíždí za prací do Austrálie. Tam, hluboko v buši, najde zaměstnání u despotického majitele pozemků. Zjistí však, že místo slibované ochrany stád před divokými psy dingo byl ve skutečnosti najat na vybíjení původních obyvatel, což mu šéfa okamžitě notně znechutí. Tak začíná smrtící hra na kočku a myš, kterou může přežít jen jeden z nich... Titulního hrdinu ve filmu ztvárnil Tom Selleck, jehož celosvětově proslavil především televizní seriál Magnum. Roli jeho protihráče a ústředního záporáka si doslova vychutnává Alan Rickman, zatímco v roli krásné, byť poněkud bláznivé Cory exceluje Laura San Giacomová. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Už pár měsíců nakoukávám westerny a zdá se mi, že tento kousek je jedním z nejlepších z ranku těch lehčích, divácky přívětivějších. Pokud zrovna divák nechce koukat na nic tematicky komplikovanějšího, na žádnou tří hodinovou a hutnou epiku, ani na něco příliš atypického a ty naivně idealistické klasické westerny ho otravují, tak by tohle mohl být správný take. Jedná se o skvělou žánrovku, ačkoliv nabízí pár žánrově atypických propriet: Film je kupříkladu zasazen do Austrálie (což ho řadí do subžánru Meat Pie Western), namísto utlačovaných Indiánů tu jsou utlačovaní Aboridžinci a protagonista upřednostňuje experimentální odstřelovací pušku nad šestiraňákem. To samo o sobě činí tento western zajímavým - nikoli však ještě dobrým. Dobrý film činí hlavně příběh a postavy. Ty zde sice nejsou vyloženě úchvatně pohlcující (jak říkám, je to lehčí kousek), ale rozhodně jsou dobré, nejsou otravné (ani ta bláznivá ženská) a jednoduchý příběh bez problému utáhnou. Obzvlášť bývá vyzdvihován Rickmanův záporák, který sice nemá příliš mnoho prostoru a většinou jen na hrdinu posílá své muže, kteří se mu vrací v nižších počtech. Herec, který se rolí záporáka proslavil už o dva roky dříve v Die Hard a o rok později v Robinu Hoodovi, však byl schopen vtisknout postavě jistý šarm. Co však zaujalo mě (a do značné míry to umocnilo můj zážitek natolik, že je mi trochu blbé dávat filmu jen 3/5) je: Jednak nádherná hudba, která zaznívá v ty správné momenty a dokáže jednotlivým scénám dodat na kouzelnosti i ušlechtilosti. A jednak také formální kvality přestřelek. Střelba má totiž velmi kvalitní sound design, takže když totiž protagonista vystřelí ze své pušky, lze slyšet s jakou silou se zvuk rozprostírá krajinou. Dojmu ze střelby rovněž napomáhá to, jak nepřátelé vždy vodhodí zásah (případně do nich udělá díru) z oné experimentální pušky. Absence těchto formální kvalitativních aspektů totiž dokáže značně shodit dojem a zkazit celé akční sekvence filmu. ZÁVĚR: Tento western neprávem zapadl, ale je dalším kouskem, který dokládá, že žánr nabral v první půlce devadesátek další dech a opět se dostal na výsluní primárně díky Tanci s Vlky a Nesmiřitelným ale i třeba Tombstone. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Víš, jsem tu nový, tak jsem trošku zvědavý.. Dostanou tě dřív takhle dingové nebo mravenci ??" ;) Přiznám se, že jsem SE LEK, když jsem zjistil, že tenhle western táhne Tom SELLECK, byť ho tedy mám osobně velmi rád, ovšem tahle skepse trvala opravdu pouze pár minut, protože ten jen, co se ukáže na obrazovce s šátkem kolem krku, v klobouku a vycedí první hlášku, dává zapomenout na všechny ty svoje policajty a detektivy, co kdy hrál !! ;) Tento dnes už kultovní snímek, ve spojení s jehož hlavní postavou se původně mluvilo o Stevu McQueenovi či Clintu Eastwoodovi, provázela velká spousta komplikací, scénář se neustále přepisoval, měnili se režiséři, až se projekt nakonec dostal do rukou člověku z nejpovolanějších, totiž Australanovi Simonu Wincerovi, který si na pomoc přizval dalšího neméně slavného krajana, spisovatele Iana Jonese známého především svou fascinací Nedem Kellym, aby spolu původní scénář Johna Hilla přepracovali, což nakonec v mých očích nelze brát jinak než pozitivně, protože těžko mohl někdo jiný lépe stvořit klasickou, či spíše ve vyšlapaných kolejích hollywoodského westernu jedoucí, žánrovku, která se však může pyšnit ozvláštněními v duchu ryze australském !! Hnidopiši jistě budou namítat cosi o klišé rozvařených jako špagety v kuchyni mistra Babici, já ovšem v tomto naopak vidím pouze žánrově krystalicky čistý snímek, navíc natočený s nesmírným nadšením, řemeslnou jistotou a zručností, který tím víc svou bizarní jinakostí potěší, čím spíše se za fanouška westernu nepovažujete !! Ze mě se však jeden takový ctitel westernu pomalu a jistě stává, jak se tak pozoruju..;) ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Quigley a "Valdézova puška", velmi podařený western se skvělým záporákem. Hlavní hrdina doslova vystřílí celou bandu chladnokrevného farmáře, který, jakožto řádný boháč, nemá nikdy dost a likviduje každého, kdo mu stojí v cestě. Jak si originálně a přes půl světa importovat smrt, zeptejte se Marstona.. :-)) ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Krásný hudební motiv, dobří herci, úchvatná krajina... a prapodivný scénář, který tvoří neuvěřitelný mišmaš žánrů. První hodina by se dala charakterizovat jako temný romantický film na pozadí vyvražďování australských domorodců (a nepřímo indiánů). Giacomo rozehrává své ponuré trauma, domorodci umírají po desítkách, a mezi tím vším se za zvuků jásavé Poledourisovy hudby potácí odstřelovač Quigley. Bezradnost scénáristy, který se snaží pomocí oslích můstků dostat Quigleyho do akce, je opravdu šílená (způsob, jakým Quigleymu zůstane jeho puška, i když byl odvezen do pouště, je opravdu WTF). V poslední třetině konečně dojde i na ten akční western, se skvělým Rickmanem a mladým Mendelsohnem, ale v kombinaci s ponurostí témat v prvních dvou třetinách to vypadá dost podivně. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Jednoduché a nekomplikované klišé o boji za dobrou věc; kdo hledá složitý příběh a nějaké intelektuální zápletky, bude hledat marně a nenalezne. Překvapivě dobře to ale odsýpá, je to svižné a milé, Tomu Selleckovi role sedne, Rickmanův záporák (jako skoro vždy) dobrý. Báječná oddechovka, v daném rámci a účelu rozhodně a zároveň překvapivě nadprůměr. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama