Reklama

Reklama

Nejraději za sebe nechává mluvit svou dalekonosnou pušku. Sebevědomý americký ostrostřelec Matthew Quigley přijíždí za prací do Austrálie. Tam, hluboko v buši, najde zaměstnání u despotického majitele pozemků. Zjistí však, že místo slibované ochrany stád před divokými psy dingo byl ve skutečnosti najat na vybíjení původních obyvatel, což mu šéfa okamžitě notně znechutí. Tak začíná smrtící hra na kočku a myš, kterou může přežít jen jeden z nich... Titulního hrdinu ve filmu ztvárnil Tom Selleck, jehož celosvětově proslavil především televizní seriál Magnum. Roli jeho protihráče a ústředního záporáka si doslova vychutnává Alan Rickman, zatímco v roli krásné, byť poněkud bláznivé Cory exceluje Laura San Giacomová. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tenhle western pro mě byl televizní překvapení roku (jenom už nevím jakého - tipnul bych tak 95, možná 97). Odstřelovač na Divokém Západě (vlastně v Divoké Austrálii:)), čestný chlap stojící proti záporákovi Alanu Rickmanovi, ke všemu hrající skvělá muzika (kterou má na svědomí legendární Basil Poledouris).... až na ten klišoidní a úplně jasný závěr filmu a na tu ženskou, která mi tam pořád připadala nějak navíc, jsem se výborně bavil. A o tom to přece je - o zábavě. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Neotřelý western z australského vnitrozemí zajímavý bojem o právo na život australských domorodců - Aboriginců. Až z Divokého západu najatý dálkový ostrostřelec Quigley přijíždí za nabídkou velkých peněz od australského rančera střílet psy dingo, místo psů je mu nařízeno střílet domorodce. To on odmítá a svému novému pánovi se postaví na odpor. Krutý trest přichází vzápětí a na pomstu je zaděláno... Na jedné straně rančer (výtečně slizký Alan Rickman) se svými muži a britské jízdní vojsko, na straně druhé Quigley, jeho dívka a Aboriginci (když už tam nežijou žádní indiáni)... Pěkná hudba bohužel místy silně připomíná variaci ústřední melodie Sedmi statečných. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=xebFl_liB1E ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jedna, dva, tři, čtyři, pět, šest, sedm.. Oswald bude břídil.. Ostrostřelec z Wyomingu sjednává u protinožců nápravu ve věci mentálního stavu krajanek i útlaku domorodých obyvatel a činí tak způsobem, který odpovídá v dobrém i zlém době vzniku. Devízou jsou charismatický kladný hrdina, Poledourisova hudba (magický závěr, kdy Aboridžinci ukazují, kdo je tady doma a kdo vítaný host) a samozřejmě terorista Hans Gruber, který zase podcení soupeře, aby se obrazně proletěl z budovy Nakatomi. Pravda, trošku mi zkazil zážitek dabing Ernesto Čekana, což je jako by Clinta v dolarové trilogii namluvil mladý Mišík, ale tohle nejde za tvůrci.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento film mě přivedl na myšlenku, v níž figuruje Alan Rickman coby hvězda westernových filmů. Myslím, že po boku Johna Wayna a ostatních kalibrů by se vyjímal jako skutečný "King.":) Ale co, nakonec by on byl ta "hvězda." To John Wayne a ostatní by stáli po jeho boku:) S kloboukem a v kovbojské obuvi mu to velmi sluší. Navíc jsem se od Alana dozvěděla podstatnou informaci o muži jménem Colt:) Quigley je příjemným žánrovým zpestřením s notnou dávkou humoru. Scéna, kdy Tom Selleck prohodí Alana oknem, je k nezaplacení:) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Opravdový western, ve kterém jsou, navzdory logice lokace žánru western, klokani. Chci vědět, kde Quigley nakupoval košile, protože s tím, co jeho oblečení vydrželo, tam chci chodit nakupovat taky. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úžasný western se vším všudy, dokonce bych řekl, že jeden z nejlepších, jež vznikly mimo tu takzvanou zlatou éru tohoto žánru. Tom Selleck jako stoprocentní sympaťák vládne sharpskou, která krásně hřmí, Alan Rickman jako slizký záporák dokáže absolutní opovržení zahrát snad i mrknutím, výtečné akční scény, bombastická Poledourisova hudba a atraktivní australské prostředí s Aboriginci místo indiánů, kravami místo koní a psi dingo místo vlků. Stopáže se nebojte. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Povedal som, že ich nepoužívam, nie že s nimi neviem zaobchádzať..." Mám na tento skvelý western nádherné spomienky ešte z čias VHS. Letel som vtedy na westernoch s C. Eastwoodom, ktoré vtedy požičovne chrlili jeden za druhým a keď už nebolo čo, tak som taký znechutený a znudený skúsil Quigleyho. To som však netušil ako skvelý western to je. T. Sellecka som v ničom lepšom nevidel a Alan Rickman sa po tomto dobre pripravil na svoju najznámejšiu rolu Hanza Grubera v Smrtonostnej pasci a ďalej sa viezol na vlne zlých chlapíkov, neskôr napr. Robin Hood. Film má veľmi dobrý spád, skvelý humor, akčné scény a nádherné prostredie Austrálie. Ak si k tomu pripočítate skvelého záporáka v podaní už spomínaného A. Rickmana a úplne geniálny soundtrack od B. Poledourisa, tak ja nemôžem inak ako plný počet. Bavilo ma to pred vyše 20-timi rokmi a pobavilo i dnes na stanici AMC. Český dabing je tu iný než som ho poznal z VHS. Ten starší bol samozrejme lepší. 100%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

V ramci dobovej zanrovej vyroby uplna spicka. Ale hlavne preto, ze sa toho vtedy moc netocilo. Herci super, hudba cool a australske scenerie originalne. Akurat to tempo nie je uplne stastne. Slabsich 8/10 ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Průměrný western s celkem povedeným dějem, výtečným střelcem Selleckem a typickým záporákem Rickmanem. Western, který jsem kdysi dávno sledoval na VHSce docela často. Zápletka je vymyšlena dobře, krásná australská příroda a také napínavý konec patří mezi to nejlepší, co může film nabídnout. 65% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Quigley a "Valdézova puška", velmi podařený western se skvělým záporákem. Hlavní hrdina doslova vystřílí celou bandu chladnokrevného farmáře, který, jakožto řádný boháč, nemá nikdy dost a likviduje každého, kdo mu stojí v cestě. Jak si originálně a přes půl světa importovat smrt, zeptejte se Marstona.. :-)) ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Western z Austrálie, co je westernovější než americký. Když se přidá trochu humoru, kterého je tam dostatečně, přidá hrdina s dobrou puškou a muškou, tak tu máme výborný film. Přiznám se asi jeden z mých nejoblíbenějších westernů. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

dobrej biják, charismatický Tom Selleck a atmosféra. Tenhle snímek je již staršího data, ale i teď jsem se na něj po letech rád podíval. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapaní. Australský western, navíc Tom Selleck takénení zrovna můj oblíbenec... Ale když jsem k filmu odhodlal, říkám: povedený příběh, dobře zrežírovaný a výtečně zahraný. Chce to jen mít rád westwernový žánr. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Tom Selleck a šílená holka v Australské bushi proti hitleroidnímu Alanu Rickmanovi - a je to skvělé! Nulové očekávání jsem měl a velmi mě tenhle film potěšil, fantastické skloubení dobrodružného filmu co se nevyhýbá humoru, s brutálně drsnými tématy se silným emocionálním nábojem. Klidně by mohl být i delší, je po něm snadné vidět že Tom Selleck by byl jako Indiana Jones výborný, o nic horší než Ford. 8/10 ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení tu na mě ve filmovém roce 1990  tentokrát číhalo.  Poctivý western, ale z Austrálie a navíc právě v onom zmíněném roce, kdy už byl žánr v naprostém útlumu. Sellecka si pak pamatuju de facto jen z unylého Magnuma, ale tady byl jako ostrostřelec Quigley naprosto báječný, stejně jako Alan Rickman, který si tu střihnul dalšího skvělého záporáka. Žánrově je pak tenhle "southern" velmi pestrý a přechází z komediálních tónů do drsné akce, kde o mrtvé ani krev není nouze. Vhodně tu pak zapadá i  tzv. genocidní agresivita kolonizátorů, která tu svou krutostí třeskne jako činely ve ztichlém sále.  A nesmím zapomenout ani na hlavní ženskou postavu Cory, jejíž jinakost je rovněž  harmonizujícím prvkem  pestře zkomponované symfonie tohoto filmového příběhu.  "Já jsem říkal, že pistoli nepotřebuju, ne , že s ní neumím" ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jiný druh westernu než jsou ty americké nebo italské spagetti. Tom Selleck je fajn, ale ve filmu se toho na celé dvě hodiny příliš nestane. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo zábavný western so všetkým, čo k žánru patrí a čerešničkou na torte v podobe epickej hudby. ()

Reklama

Reklama