Reklama

Reklama

Antropofág

(festivalový název)
  • Česko Jedlík (neoficiální název) (více)

Obsahy(1)

Niekoľkočlenná partia turistov sa loďou vyberie na vzdialený ostrov. Po príchode však zdesene zisťuje, že miesto je podozrivo prázdne a osoby, ktoré sa mali na ostrove nachádzať záhadne zmizli. Keďže loď s ktorou skupina priplávala je v nedohľadne, začína boj o holé prežitie. Na nových obyvateľov ostrova si totiž brúsi zuby krvilačný kanibal Nikos Karamanlis (Eastman). (Tomco)

(více)

Recenze (84)

POMO 

všechny recenze uživatele

Jednohubkový shocker, který vyčnívá neotřelou lokací odlehlého řeckého ostrova, silně atmosférickým soundtrackem, děsivým vrahounem a jednou až dvěmi mimořádně drsnými nechutnostmi, které z něj udělali žánrovou klasiku. Italský hororový brak s kuráží a neodolatelně osobitým ksichtem. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se dlouho, dlouho nic neděje a i poté, co se poprvé objeví kanibal, lze ztěží mluvit o nějaké šokující, nebo aspoň napínavé podívané. Prostě těžká nuda, během které navíc hrozně lezou na nervy příšerné klávesové pazvuky. Posledních dvacet minut to Amato trochu rozjede, jsou tu dvě "chuťovkové" scény, přičemž ta "zákusková" s lidským plodem je opravdu hodně úchylná. Á propos - George Eastman, představitel kanibala je opravdu krasavec. Divím se, že jsem ho ještě nikdy nezahlédl v Bravíčku na plakátě, Věřím, že by se nějaké místečko na zdi pokojíčku zamilované patnáctky určitě našlo :o)) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ale jo, dalo se na to koukat. Osobně bych ale uvítal trochu víc nějaké akce a gore. Těch pár scén je opravdu dobrých, ale je jich málo, ve své první polovině film působí docela prázdně. Vynikající je atmosféra plná nejistoty a strachu před věcmi budoucími, naopak hudební podkres je opět, jako u většiny italských hororů, strašně otravný. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Perfektná ukážka talianskeho hororu. Herci ako zo zlého porna, dialógy detto, hudba ako od debilov a scenár o ho*ne. Scenár sa môže pochváliť len minimum plusov a práve umiestnenie na európsky ostrov patrí medzi ne. Druhým plusom je postava zabijaka, ktorý je väčšinu času pred našimi očami a pred očami hrdinov dôkladne ukrytý. Keď sa ale ku koncu prihlási o slovo, je sa na čo pozerať. Alebo od čoho odvracať tvár? To skôr. Pamätáte si z Pofajčíme, uvidíme pasáž, v ktorej sa hrdinovia dostali do lesnej chalúpky so sexuálne mocne založenou blondínou a jej manželom – automechanikom a zároveň obludou s dlhými vlasmi a strašnou tvárou? Tak to bol v podstate odkaz práve na tento horor. Postavu drastického, dlhovlasého, znetvoreného a nechutného kanibala si zahral George Eastman, zároveň spolu-scenárista snímky. Tá ďalej ponúka občas solídnu znepokojivú atmosféru a výdatnú porciu hardcore gore. Režisér D´Amato jednoducho svoje „kvality“ nezaprie; kto od neho mal česť vidieť vypaľovačky ako Porno Holocaust, Vražední vtáci alebo žraločiu Beštiu z hlbín, dobre vie, o čom hovorím. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Geniální příklad atmosférického eurohorroru. Je tu prakticky vše, co tahle specifická odnož žánru fanouškům nabízí a proč ji někteří mají tak rádi. Brutalita, dlouhé záběry, detaily, netradiční hudba a především úchvatná atmosféra. Krvavou třešničku na dortu z lidských plodů pak je scénárista George Eastman v zásadní a životní roli kanibala. Zdejší nízké hodnocení chápu, ale tak nějak je mi líto lidí, co si nejsou schopni něco tak nádherně atmosférického užít. D'Amato jede! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vyvražďovací nadstandard. První půlka sice nuda, ale nějak jsem to ustál a pak už se vesměs dobře bavil. Abych pravdu řekl, nejvíc se mi na tom filmu líbila už jen ona představa... Parta lidí se dostane na turisty oblíbený ostrov, který se ale zdá být totálně opuštěný. Příčinou je šílený, vraždící a okoralý kanibal, jehož minulost obsahuje jednu třešničku na dortu. Ten pomatenec je zahraný výborně, no... možná ne přímo zahraný, ale teda prostě dobře obsazený. Dále, vypíchnul bych ještě často zmiňované dvě nechutné scény (možný SPOILER//pojídačka plodu a pojídačka vlastních střev//) a zajímavý ponurý konec za denního světla. Tak nějakých 7 až 7,5/10 - místy docela na prd, ale místy zase muy bien. Je třeba počkat si až na finální část filmu a nenechat se do tý doby uprudit, stojí to za to řekl bych. (stopáž hodnocené verze: 01:27:16 - snad se jednalo o UNCUT, kdyby ne tak mě prosím někdo dejte vědět) ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jedná se spíše o klasický horror navozující pocity napětí, strachu a ve finále beznaděje. D´Amato nevzásí tolik na gore scény, ale těch pár co tady uvidíte stojí opravdu za to...S jednou scénou D´Amato ve své době vyloženě asi překročil pomyslné hranice ("zabití" těhotné ženy). Film v podstatě obsahuje již klasická klišé vyvražďovaček 80. a 90. let. Parta mladých lidí se ocitne na záhadně opuštěném řeckém ostrově, kde jsou jen samé ohlodané mrtvoly. Časem začne znatelně cítit přítomnost někoho, s kým si není dobré zahrávat - George Eastman v roli šíleného kanibala. Od půlky se rozjede klasická "honička na hrdiny" a film vezme překvapivě rychlý a snadný konec... Klasika "vhs doby 80. let" v komunistické ČR. Každopádně spíše nudný film s otřesnými hereckými výkony. O rok mladší bratříček "Absurd/Rosso Sangue" byl naprosto jiné kafe ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

George Eastman ve své životní roli! Ani ne tak vraždy a už vůbec ne ostatní "herci", ale především neskutečně hutná atmosféra dělá z tohoto kdysi kontroverzního snímku evropskou klasiku. Díky skvělé kameře nejde z prostředí ostrova nemít strach, prostě tušíte, že se tam ukrývá něco zlého. Z obrazovky vám kvůli tomu doslova cáká beznaděj na ksicht. Nejlepší scéna byla ta, kdy se nám obr Eastman poprvé ukázal v celé své kráse :) Škoda závěru, který skončil dříve, než bys řekl Antropofág... a taky hororových diváků, kteří ho neprávem opomíjejí. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Úvodná nudná hodina je v znamení obohratého syntetizátorového diska. Jeho tóny sprevádzajú skupinu turistov, ktorí na grécky ostrov zavezú jednu paničku za kamošmi. Po priplávaní k brehu ostrova všetci rýchlo zisťujú, že čosi nie je s kostolným poriadkom. Z ostrova zmizli všetky živé duše! Pomerne štandardizovaná úvodná nuda sa poslednou polhodinou mení na plnokrvné krvavé peklo. Plné zotlených, rozpadávajúcich sa mŕtvol, kde tu ešte s lesknúcimi sa očami, či kúskami mŕtvolne zhnitého mäsa popri kostiach. Plné psychopatického kanibalského vraha s odpornými vyrážkami po celej tvárovej časti. Plné nečakaných gastro zážitkov antropofága, z ktorých sa citlivejším jedincom môže zdvíhať žalúdok. S vynikajúco temnou elektronickou hudobnou linkou. Kto vydrží nezaujímavý úvod dočká sa vytríbenej hororovej hostiny pre skúsených filmových labužníkov! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Toto, by mal byť predchodca "Anthropophagus 2", ktorý pred pár dňami vyčaril trblietky v očiach nejednému fanúšikovi horor žánru, a obzvlášť teda gore. No čo k tomu dodať. Má to 43 rokov, asi ťažko bude kvalita spracovania dosahovať úrovne, ktorá uspokojí niekoho náročnejšieho, veď aj jebačka s "dvaciatkou", láka ďaleko viac, ako s "milfkou" na prelome kategórie "mature". Ono, snaha sa ráta, uprieť sa nedá a Ja úprimne verím, že v danom období musel daný snímok vyvolať minimálne emocionálny rozruch. Prvá polovica sa snaží budovať nejakú tu atmosféru, no akcie je pomenej, pričom za zmienku stojí tak maximálne jedna scéna z úvodu. No a tá druhá? Bohužiaľ o nič lepšia, tak max dve scény navyše, pričom ten hudobný doprovod ťažko budovanú atmosféru len totálne dojebal a to mňa osobne sralo najviac a možno aj práve preto len dve "jagavé". No čistý "Fantozzi". ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Mám slabosť pre všetko grécke. Páči sa mi ich nádherná prímorská krajina, páči sa mi ich spôsob života, páči sa mi aj ich folklór, obdivujem ich históriu, páčia sa mi grécke ženy, chutí mi ich kuchyňa... Grécko je fascinujúce. A viete čo mám tiež ešte veľmi rád? Staré talianske horrorové filmy plné krvi, násilia a nechutného gore. Takže taliansky atmosferický béčkový horror odohrávajúci sa na jednom menšom gréckom ostrove ma potešil a zaujal. No a z toho vraždiaceho kanibalistického psychopata Nikosa Karamanlisa išla fakt hrôza. "Antropophagus" *** ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Když karty neodpovídají na budoucnost tomu, kdo se na ni ptá, znamená to, že ji nemá." D´Amatovy snímky se občas snaží vybočit a šokovat, chybí jim však preciznost a originalita italských mistrů, jaké představují Fulci, Argento, L.Bava aj. Nijak nápaditá vyvražďovačka skupinky lidí uvězněných na ostrově je osolena několika drsnějšími gore scénami, které dnes však hororového fanouška stěží překvapí, natož šokují. Italskou filmovou hudbu 80.let mám vcelku rád, zde ale byla dobrá a funkční jen zčásti. Místy šlo o nepříjemné břinkání na klimpr. Osobně se mi nejvíce líbily dvě scény - bouře vypadala hodně realisticky a kobka působila vskutku strašidelně. Plíživá kamera, šero, světlo, tma, zde dobrá hudba a...mrtvola obíraná krysami! Ňam! ()

lamps odpad!

všechny recenze uživatele

Unylý hororový blivajz, který doporučuje jako instruktáž sedm z deseti kanibalů a nula z deseti schopných filmařů. Že je hudba debilní, to bych překousl, ale to věčně stagnující dění a absence jakékoli zapamatování hodné scény (snad kromě té úplně poslední) jsou markantní. Zvrhlý Cannibal Holocaust je oproti tomuhle film na intelektuální i filmařské úrovni.. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně dal tuhle slavnou italskou malinu. Z časových důvodů jsem to viděl po dvou částech, to ale mé finální hodnocení nijak neovlivní. Sedmdesátky v italské kinematografii byly jedna velká divočina. Krom slavných a kultovních snímků se točily všelijaké erotické šílenosti, prapodivné horory a kanibalské filmy. Zejména kanibalismus byl v té době velmi oblíbeným námětem. V té době byly zejména tyhle filmy závislé na kvalitních maskérech a tak když jste to hodně dobře uměli s latexem, měli jste o práci i zábavu postaráno. Tehdy z toho lecos bylo šokující, nicméně dnes i to nejhorší násilí působí svým provedením velmi úsměvně a až naivně. Halt dnešní divák dost zdrsněl. Tyhle filmy se také vyznačují šílenými scénáři. Hrdinové (přičem herci jsou dost často kapitola sama o sobě) se mnohdy chovají naprosto nelogicky a chaoticky. Zde například dva hrdinové uvidí v zálivu neukotvenou loď. Rozhodnou se, že se rozdělí (přitom po ostrově běhá Otesánek) a loď nějak dostanou ke břehu. Jeden zmizí a ten druhý dojde ke vstupu do hrobky. Hledaje způsobu asi jak zajistit plachetnici sestoupí s loučí do hrobky a vyděšeně pozoruje práchnivějící neboštíky uložené ve stěnách katakomb...:-). Logika fakt těžko pochopitelná. Kosťáci jsou samozřejmě ze sádry, jedna lebza jako druhá s perfektními chrupy, ruce vždy kompet i s prstními články. Jako bejvalej archeolog se tomu musím smát. Ruka to je hromada kůstek a prsty to samé. Jakmile dojde k rozpadnutí chrupavek a tkání zůstávají jen dlouhé kosti a z ostatního jsou hromádky drobných kůstek. Těžko může viset celá ruka z rakve i s prsty... :-). Film provází celkem povedená dobová elektronická hudba. Každopádně dnes je to slušný kandidát do muzea hororů, který vzbuzuje stejné úsměvy jako třeba první automobil na páru. Dávám tedy za dva kousance a spíče měřím dobovou optikou, protože hodnotit to dle dneška nejde. * * ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Zajímavostí může být, že jednu z kanibalových obětí hrála česká herečka Zora Kerova, která v 80. letech hrála v několika pochybných italských filmech. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Taliansky, hodne lacný hororový brak od majstra v tomto obore Joea, ktorý tu bohvie prečo nepoužil aj nahotu. A práve ona má také výsostné postavenie v jeho filmografií, že som nejak tak dúfal, že sa dočkám aj tohto neviazaného rozptýlenia. Ale nestalo sa. Kvalitu hororu ako celku myslím vystihuje prvá veta komentu, ku charakteristike ktorej sa pridáva aj značná nuda, scény bez akejkoľvek atmosféry a ultra-blbá hudba. Ale aby som toľko nehanil (veď som nadelil 2*), to čo za niečo stálo a išlo príkladom je práve postava ľudožrúta, jeho vynaliezavosť a nenažranosť. To sú nezabudnuteľné scény. Škoda, že ho D'Amato nenechal pretŕčať sa pred kamerou viac :/ ### Desivý a znetvorený ostrovný kanibal – Antropophagus sa preslávil nielen tým, že so záľubou pojedal ľudské plody prípadne svoje vlastné vnútornosti ak už nemal inú možnosť, ale aj tým, že sa koncom roka v decembri 1983 ocitol ako "Video nasties" na zozname vo Veľkej Británii a to po tunajšom vydaní z februára 1983 distribučným štúdiom "Video Film Promotions" (88 min). Verzia, ktorá sa od roku 2002 po zákaze už voľne distribuuje na DVD pod názvom "The Grim Reaper" je však cenzorsky zostrihaná verzia – čo je až o zhuba 3 minúty skrátená oproti pôvodnej, nezostrihanej (Rated: 18). Rovnaká verzia ešte ako VHS vydanie figurovala na britskom trhu v minulosti prostredníctvom štúdia “Videoshack“ (re-release filmu). Konečne od roku 2015 je na domácom video trhu k zohnaniu Uncut verzia (90 min) na DVD alebo Blu ray disku vďaka distribučnému štúdiu „88 Films“. ### Pre tých, ktorí radia filmovú kvalitu tohto D'Amatovho kúsku k tým nevalným, odporúčam si pozrieť neoficiálny nemecký remake Anthropophagous 2000 (1999). Kvalita D'Amata razom stúpne :) ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Pro uživatele, kteří neviděli ultramorbidní kus "Prázdniny s kanibalem Dufkem" je to naprostá povinnost. Řecká kuchyně má rozhodně netušená zákoutí. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Docela úlet. určitě rozpaky, proto průměr. Nejedna scéna v tomto netradičním slaheru je výborná ať už atmosféricky, nebo humusárně, záporák je doslova olezlej slizoun, ale i přes to nemám potřebu film nějak extra vychválit. V dnešní době už moc neobstojí, no a jak už tady padlo, hudba se nedá poslouchat. Ani přibližně. 60% ()

sullafelix 

všechny recenze uživatele

super orgánová hudba .. originálne horrorové exteriéry... perfektné herecké výkony .... brutalita extra ordinem ...absolutne originalny neopakovatelny napad ..klenot medzi horrorami (uncutt version) .....= ***** ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Námět o kanibalovi mi přišel fajn, ale zpracování mě bohužel moc neoslovilo. Zpočátku se tam dlouho nic neděje (vyjma dvojité nevysvětlené vraždy v 6. minutě), a silně jsem se u toho nudil, film se navíc nijak neobtěžuje sdělovat jakékoli informace o jednotlivých postavách, takže mi jejich osud byl zcela ukradený (což se ale dá říct v podstatě o všech hororech, kde jde nějaké partičce lidí o život). Samotný kanibal nastupuje na scénu až v 51. minutě, a teprve posledních 30 minut na jeho zámečku mi přišlo jakžtakž zajímavých a konečně se tam něco děje, byť je to spíše komické než strašidelné (ten kanibalův olbřímí apetit - kdy dokonce v závěru začne požírat sám sebe, jak zobrazuje i mezinárodní plakát filmu - působí v posledku až komicky, protože je zřejmé, že nemůže být motivován hladem - kanibal se permanentně někým cpe, jako kdyby týden nejedl - nýbrž psychicky - ostatně film jeho kanibalismus vysvětluje jako následek psychického traumatu na moři po ztroskotání jeho plachetnice, po němž ze zoufalství zabil svou ženu bránící před sežráním tělo jejich mrtvého syna (který pravděpodobně zahynul následkem žízně na moři), což takto napsané celkem zní rozumně, ale v tom filmu je to podáno strašně nevěrohodně až komicky, což je důsledek mj. nevěrohodných gore efektů, kdy jsem se chechtal nahlas tomu, jak amatérsky to celé působí (btw. zaujalo mě, že stejný týpek, který hraje kanibala, byl současně i autorem scénáře). Navíc k tomu hraje i divný soundtrack,  a celé to vlastně nedává moc smysl, proč by hlavní postavě mělo to její bezuzdné vraždění tak dlouho procházet, a kam se poděla nějaká policie apod., takže nakonec jsem z toho měl bohužel spíše podprůměrný dojem, byť v závěru se to trochu vytáhlo nahoru, a králem filmů o kanibalismu pro mě nadále zůstává dokonalý (a na ČSFD zcela nedoceněný) Kanibal. ()

Reklama

Reklama