Reklama

Reklama

Antropofág

(festivalový název)
  • Česko Jedlík (neoficiální název) (více)

Obsahy(1)

Niekoľkočlenná partia turistov sa loďou vyberie na vzdialený ostrov. Po príchode však zdesene zisťuje, že miesto je podozrivo prázdne a osoby, ktoré sa mali na ostrove nachádzať záhadne zmizli. Keďže loď s ktorou skupina priplávala je v nedohľadne, začína boj o holé prežitie. Na nových obyvateľov ostrova si totiž brúsi zuby krvilačný kanibal Nikos Karamanlis (Eastman). (Tomco)

(více)

Recenze (84)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Námět o kanibalovi mi přišel fajn, ale zpracování mě bohužel moc neoslovilo. Zpočátku se tam dlouho nic neděje (vyjma dvojité nevysvětlené vraždy v 6. minutě), a silně jsem se u toho nudil, film se navíc nijak neobtěžuje sdělovat jakékoli informace o jednotlivých postavách, takže mi jejich osud byl zcela ukradený (což se ale dá říct v podstatě o všech hororech, kde jde nějaké partičce lidí o život). Samotný kanibal nastupuje na scénu až v 51. minutě, a teprve posledních 30 minut na jeho zámečku mi přišlo jakžtakž zajímavých a konečně se tam něco děje, byť je to spíše komické než strašidelné (ten kanibalův olbřímí apetit - kdy dokonce v závěru začne požírat sám sebe, jak zobrazuje i mezinárodní plakát filmu - působí v posledku až komicky, protože je zřejmé, že nemůže být motivován hladem - kanibal se permanentně někým cpe, jako kdyby týden nejedl - nýbrž psychicky - ostatně film jeho kanibalismus vysvětluje jako následek psychického traumatu na moři po ztroskotání jeho plachetnice, po němž ze zoufalství zabil svou ženu bránící před sežráním tělo jejich mrtvého syna (který pravděpodobně zahynul následkem žízně na moři), což takto napsané celkem zní rozumně, ale v tom filmu je to podáno strašně nevěrohodně až komicky, což je důsledek mj. nevěrohodných gore efektů, kdy jsem se chechtal nahlas tomu, jak amatérsky to celé působí (btw. zaujalo mě, že stejný týpek, který hraje kanibala, byl současně i autorem scénáře). Navíc k tomu hraje i divný soundtrack,  a celé to vlastně nedává moc smysl, proč by hlavní postavě mělo to její bezuzdné vraždění tak dlouho procházet, a kam se poděla nějaká policie apod., takže nakonec jsem z toho měl bohužel spíše podprůměrný dojem, byť v závěru se to trochu vytáhlo nahoru, a králem filmů o kanibalismu pro mě nadále zůstává dokonalý (a na ČSFD zcela nedoceněný) Kanibal. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se to v celku táhlo a moc mě to nebavilo,ale s příchodem hlavního kanibala to začalo nabírat na obrátkách.Není to žádná pecka,ale pár silných momentů určitě má.Rozhodně mě tento kousek neurazil ba naopak těch pár vydařených scén mě nadchlo.Nutno ale dodat,že pár vydařených scén nedělá celý film.Přes všechny plusy i mínusy rozhodně stojí film za to vidět.Tím myslím fandy hororu a jiných zvrhlostí.Tuctovým divákúm by rozhodně nic neřekl.Za mě zlatej dobrej střed. ()

Reklama

Tomco 

všechny recenze uživatele

Béčkové horory so správnym oldschool nádychom ma vždy brali. D´Amato je v tejto sfére ideálnym tvorcom. Škoda, že príbeh trpí tým, že ponúka pomenej akcie a dôraz kladie hlavne na atmosféru a očakávaný strach pred tým, čo sa bude diať. Nie je to vyslovene zlá voľba, ale ja osobne by som si radšej viac užíval terorizujúceho Eastmana, ktorý je opäť poriadne démonický. Orgánová hudba je dostatočne desivá a dotvára už aj tak dosť zhustenú atmosféru. Škoda však, že scenár núti hercov, aby sa správali a konali nelogicky. Vďaka tomuto nedostatku som mal často pocit, že sú to len figúrky, ktoré sa pohybujú tak ako musia a nie tak, ako by sa mali a chceli. Inak som spokojný. 70% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně dal tuhle slavnou italskou malinu. Z časových důvodů jsem to viděl po dvou částech, to ale mé finální hodnocení nijak neovlivní. Sedmdesátky v italské kinematografii byly jedna velká divočina. Krom slavných a kultovních snímků se točily všelijaké erotické šílenosti, prapodivné horory a kanibalské filmy. Zejména kanibalismus byl v té době velmi oblíbeným námětem. V té době byly zejména tyhle filmy závislé na kvalitních maskérech a tak když jste to hodně dobře uměli s latexem, měli jste o práci i zábavu postaráno. Tehdy z toho lecos bylo šokující, nicméně dnes i to nejhorší násilí působí svým provedením velmi úsměvně a až naivně. Halt dnešní divák dost zdrsněl. Tyhle filmy se také vyznačují šílenými scénáři. Hrdinové (přičem herci jsou dost často kapitola sama o sobě) se mnohdy chovají naprosto nelogicky a chaoticky. Zde například dva hrdinové uvidí v zálivu neukotvenou loď. Rozhodnou se, že se rozdělí (přitom po ostrově běhá Otesánek) a loď nějak dostanou ke břehu. Jeden zmizí a ten druhý dojde ke vstupu do hrobky. Hledaje způsobu asi jak zajistit plachetnici sestoupí s loučí do hrobky a vyděšeně pozoruje práchnivějící neboštíky uložené ve stěnách katakomb...:-). Logika fakt těžko pochopitelná. Kosťáci jsou samozřejmě ze sádry, jedna lebza jako druhá s perfektními chrupy, ruce vždy kompet i s prstními články. Jako bejvalej archeolog se tomu musím smát. Ruka to je hromada kůstek a prsty to samé. Jakmile dojde k rozpadnutí chrupavek a tkání zůstávají jen dlouhé kosti a z ostatního jsou hromádky drobných kůstek. Těžko může viset celá ruka z rakve i s prsty... :-). Film provází celkem povedená dobová elektronická hudba. Každopádně dnes je to slušný kandidát do muzea hororů, který vzbuzuje stejné úsměvy jako třeba první automobil na páru. Dávám tedy za dva kousance a spíče měřím dobovou optikou, protože hodnotit to dle dneška nejde. * * ()

lamps odpad!

všechny recenze uživatele

Unylý hororový blivajz, který doporučuje jako instruktáž sedm z deseti kanibalů a nula z deseti schopných filmařů. Že je hudba debilní, to bych překousl, ale to věčně stagnující dění a absence jakékoli zapamatování hodné scény (snad kromě té úplně poslední) jsou markantní. Zvrhlý Cannibal Holocaust je oproti tomuhle film na intelektuální i filmařské úrovni.. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (12)

  • Ačkoliv se film odehrává v Řecku, natáčelo se prakticky výhradně v Itálii, a to především na ostrově Ponza, ve městečku Sperlonga a ve zříceninách poblíž Říma. V Řecku bylo natočeno jen několik záběrů všechny v blízkém okolí Athén. (gjjm)
  • Film byl ve Velké Británii roku 1984 umístěn na seznam tzv. "videonasties" filmů, tedy filmů zakázaných promítat a produkovat z důvodu zobrazování násilí, brutality, nahoty, sexu apod. Hlavně kvůli scéně, kde kanibal konzumuje embryo. (Chatterer)
  • Některé z kostí v katakombách byly plastové napodobeniny. (Chatterer)

Reklama

Reklama