Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký spisovatel Truman Capote (1924–1984) se proslavil především reportážním románem Chladnokrevně (1965, česky poprvé 1968), v němž sledoval vyšetřování vraždy kansaské farmářské rodiny z roku 1959. Dnes legendární knížka, zakládající žánr literatury faktu, líčí složitý sběr informací a postupnou proměnu spisovatele, který se nechá „vtáhnout do děje“ a ovlivňovat svými zdroji, především jedním z dopadených vrahů Perrym Smithem. Homosexuální Capote, do té doby populární hlavně v newyorských intelektuálních kruzích a zvyklý manipulovat se všemi okolo sebe, je hluboce zasažen zkoumanou tragédií a s uzavřeným Smithem, který dlouho odmítá mluvit o průběhu osudné noci, cítí hlubokou citovou spřízněnost. Snímek natočil debutující režisér Bennett Miller (nar. 1966) podle spisovatelovy biografie, již napsal v roce 1988 Gerald Clarke. Působivé dílo s přesně vystiženou dobovou atmosférou je postaveno na fenomenálním výkonu Philipa Seymoura Hoffmana v titulní úloze, vyznamenaném řadou prestižních cen (mj. Oscar, Zlatý glóbus, Cena BAFTA, Independent Spirit Award). Dobře mu sekundují i další herci, zejména málo známý Clifton Collins Jr. (vnuk populárního mexického herce Pedra Gonzaleze Gonzaleze) jako Perry Smith a Catherine Keenerová v roli Capoteho přítelkyně, spisovatelky Harper Leeové. Scénář napsal režisérův spolužák ze střední školy Dan Futterman, kterého známe jako představitele Vincenta Graye z populárního seriálu Soudkyně Amy. Ve stínu Capoteho vznikl konkurenční snímek o kontroverzním spisovateli, nazvaný Pochybná sláva (2006, Infamous), v němž titulní postavu neméně pozoruhodným způsobem ztvárnil anglický herec Toby Jones. (Česká televize)

(více)

Recenze (310)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Capote mi bez varování a naprosto vyrazil dech. Tohle jsem skutečně nečekala. Nevím, co dřív chválit. Asi to, co mi tenhle film zasadilo do kraje nezapomenutelnosti (že si při své upadající paměti troufám) - a tím je kromě brilantního scénáře výkon Philipa Seymoura Hoffmana, herce, kterého jsem si mockrát všimla a řekla si, jak je škoda, že dostává jen malé role, protože i z nich dovedl vykřesat .... prostě jiskru - namátkou hustý Lester Bangs v Na pokraji slávy. Jeho Capote - a budiž stokrát pochválen, kdo dostal nápad ho do té role obsadit - byl neuvěřitelný. Jak se choval, jak mluvil (a jak se zmiňoval, že ho podle toho lidi unáhleně hodnotí) a hlavně jak nejednoznačné pohnutky ho vedly trávit čas rok za rokem s vrahem, pronikat do jeho psychiky a nechat pocuchat svou - "Vlastně jsme si hodně podobní, jako bychom žili v jednom domě, jen jednoho dne on vyšel zadním vchodem, zatímco já předními dveřmi" - a k tomu být pod tlakem vlastní sebestřednosti, když poprava je odkládána a román nemá dosud konec a nemůže být vydán. Tu škálu - účast, soucit, sobectví, povrchnost - Hoffman s přehledem zahrál a Oscar nemohl být v jiných rukou zaslouženější. Román Chladnokrevně jsem nečetla, ale jsem do něj celá žhavá, protože mě kniha, která "měla způsobit revoluci v literatuře a stylu psaní" hodně zajímá. A muž, který ji napsal, též. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý crossover dramatu a čirého životopisného přepisu s pár velmi silnými momenty a spoustou malých pravd o životě. Jen pořád nevím, jestli je Hoffman génius či jen parodie na Hoffmana. Jeho obligátní loserský projev tentokrát překročil jakousi hranici, kde se tohle dá nějak rozumně změřit. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Herec HR - Philip Seymour Hoffman + 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Herečka VR - Catherine Keener, Scénář - A . . . . .. . . . Zlatý Medvěd - výběr ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Millerův snímek je silný v detailech (rozhovory s vrahy, závěrečná poprava), ale nebýt Hoffmana, byl by jen "jedním z mnoha", filmařsky a příběhově ničím vyjímečným a objevným snímkem. Samotný Capote je chlápek, se kterým bych si určitě nezašel na pivko. Jeho sebestředná, manipulativní a ve vztahu k odsouzeným nechutně pragmatická a vypočítavá povaha, nezřídka sahající ke lžím, je místama až odpudivá a takhle krásně napsanou kontroverzní postavu muselo být radost hrát. Zde je potřeba zatleskat lidem od castingu, typově - směsice looserství a silného charismatu - je Hoffman pro takovou roli zcela ideální. Nezklamal, byl skvělý. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Capote, rozpětím komorní, emocemi minimalistický, zážitkem maximální, pro mě byl dílem pohlcujícím a nenudícím. I napodruhé. 95% Zajímavé komentáře: kleopatra, Amarcord_1, Jordan, Frankie, Kay84 ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Upřímně, dlouho jsem nechápal, o co tvůrcům šlo. Když jsem to poznal, přišlo mi, že zůstali tak napůl cesty. I Hoffmanův projev se mi zdál "divný." Prostě je to film, který by chtěl dotáhnout ve všech směrech. Jinak z něj po letech zbude jen "historka o nějaké vraždě, knize a popravě." 70%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, když mě film ve svém způsobu vyprávění ponechá právo na vlastní názor na hrdiny filmu. Mám však trošku pocit, že způsob vyprávění nebyl asi nejlepší. Ovšem herecký výkon Philipa Seymoua Hoffmana to vůbec nesráží, ten byl výborný. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Jako biografie geniálního spisovatele příliš ploché a jako film o románu zase bezobsažné. Capoteho tvůrčí genialita se zde omezuje na několik chabých zmínek o jeho předchozím díle a samotné vytváření toho nejzásadnějšího nezajde dále, než kolik je schopen si divák utvořit po přečtení Chladnokrevně samotného, popř. shlédnutí Brooksova stejnojmenného filmu. Stominutová homosexuální kreace Phillipa Seymoura Hoffmana se tak stává pouze snaživou pózou, která by možná provokovala v 60. letech, ale nikoliv dnes. Výsledek je pouze prázdná bublina, kvůli níž se v době uvedení křepčilo víc, než kolik si možná zasloužila a naopak jako pocta geniálnímu vypravěči, potažmo románu, je to asi stejně tak působivé a originální, jako kus mramorové desky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem film viděl s dabingem, lépe to hodnotit nedokážu. Phillip Seymour Hoffman je totiž gay a jako gay nejenom vypadá, on také tak mluví a pokud se nějaký člověk, co dabuje film, snaží mluvit jako teplouš, přijde mi to dost, ne zvláštní, ale přímo divný. Capote sám o sobě není špatný film a bylo vidět, že Phillip si jde pro Oskara. Ještě aby ne, kdo hraje teplýho, většinou nějakou tu sošku zkasíruje, ale tady se to nějakým zvláštním způsobem příliš nepovedlo. To také vesměs vysvětluje, proč mě film tak hrozně celý průběh nebavil. ()

T2

všechny recenze uživatele

Rozpočet $7miliónovTržby USA $28,750,530Tržby Celosvetovo $49,233,161Tržby za predaj DVD v USA $17,028,806 //počet predaných kusov 951,869 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem možná hodně, ale určitě jsem očekával více než jsem dostal. Film prakticky vypráví jen o psaní knihy Chladnokrevně a snaží se nám ukázat jakou byl Truman Capote osobností. Jeho kladné i záporné vlastnosti se dostávají na povrch, ale bohužel ne v takové míře jak bych si přál. Phillip Seymour Hoffman je perfektní a nelze mu nic vytknout jeho odporně zvláštní gestikulace a pohyby jsou na hranici skutečného hraní a parodizování. Ostatní postavy jsou na okraji příběhu a vše leží na ramenou Hoffmana. Tento zvládá a myslím, že jeho oscar je v dobrých rukou. Jako herec je mi příjemný a už jeho výkony v předešlích filmech byli hodně kvalitní. Jen čekal na správnou hlavní roli. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Dan Futterman .. Docela mě naštval bídný počet kino kopii tohoto filmu, který mi pokazil to, vidět do předávání Oscar’s všechny nominované snímky z kategorie Nejlepší film/režie. To jen na okraj. ___ Philip Seymour Hoffman, skvělý to herec, který dostával šance většinou v malých, vedlejších rolích se zhostil této hlavní role na výtečnou a zanechává ohromující herecký dojem a zlatu sošku si letos odnesl zaslouženě. Truman Capote, ač velmi zvláštní postava se v jeho podání mění ve velmi zajímavý objekt, který je nosnou konstrukcí filmu. Výsledek sice není komplexní, mnoho rozporů o tomto spisovateli zůstane otevřených, ale i tato dávka je příjemně chutná. Scénář je výborně napsaný a dává vyniknout nejen ústřední postavě, ale i těm vedlejším. Film má atmosféru nejednoznačnosti co se týče hlavní postavy. Naštěstí po formální stránce lze těžko hledat chyby. Vše je umocněno mírným humorem, životními moudry a jemně dávkovanou, velmi krásnou hudbou. 75%. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Plne bodove hodnotenie davam hlavne za herecke vykony a atmosferu filmu. Neocakavala som nic a dostala som vynikajuci fimovy zazitok. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Snímek se soustřeďuje výhradně na období, které zapříčinilo vznik jedné z nejzásadnějších amerických knih 20. století - Chladnokrevně, potažmo faktografického románu jako celku. Kniha, která autorovi přinesla nesmrtelnost a zároveň zapříčinila jeho pád do zatracení. Námět je tedy bezesporu zajímavý, ale Capote byl natolik složitá a zajímavá osobnost, že úzké orámování děje je vlastně spíše škoda. Vyloženě zamrzí, že výsledek je naprosto tuctový i nenápaditý ve všech ohledech. Jediný element, který ho zachraňuje je excelentní výkon Hoffmana, po zásluze oceněného nejedním hereckým oceněním. Jeho ztvárnění vystihuje všechny zákoutí duše Trumana Capoteho. Od homosexuality přes arogantnost , "vychcanost", egoismus až po zoufalou snahu být obdivován. Ještě si dovolím varovat před tuzemským dabingem. Specifický hlasový projev Capoteho nebylo jistě ani v originálním znění lehké vystihnout, ovšem Hoffman to zvládl bravurně. Zato v českém znění zní tento literární klasik jako politování hodná směšná karikatura sebe sama. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Mohl to být dobrý příběh,ale........ta buzna.... Mám kamarády, kteří jsou gay, jsou to milí, sympatičtí kluci, to co ale zahrál herec Philip Seymour Hoffman, byla hnusná, nesympatická uječená buzna. Nevím jestli to bylo tím českým dabingem, ale opravdu se to nedalo poslouchat. Připadalo mi to komické, spíše tedy komedie a mělo to být drama. Ke všemu jsem neviděl nikde tolik ošklivých lidí, jako ve filmu Capote!!!!! FUJ ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Do Capoteho příběhu lze proniknout úměrně tomu, jak divák akceptuje titulní postavu. Hoffman totiž předvádí téměř až extrém, kdy mě svým exhibicionistickým, byť jakkoli autentickým, vystupováním skoro až od filmu odpuzoval a zpět se mi přiblížil až díky vězeňským rozhovorům, kdy v důvěrných scénách konečně získá hloubku. Jeho rozšafnost se později ukazuje pouze jako obranná zbraň, ale přesto pro mě jeho pojetí zůstává až na samé hranici mezi přehráváním a uměleckým výkonem, naštěstí blíže druhé variantě. Někde mezi pak zůstává také samotný scénář. Zatímco hledání pravdy pro knihu je výborný námět a dostane se divákovi pod kůži téměř sám od sebe, pocity viny a naléhavost důsledků zdaleka takovou sílu nemají a protože závěr je téměř jenom o nich, vyšumí Capote ve chvíli, kdy se objeví závěrečné titulky. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak nak nevim, co si o tomhle filmu myslet. Cekal jsem, ze to bude bud detektivka, vypraveni o Capotem nebo pribeh vrahu, ale v tomhle filmu je od vseho neco a tak se vlasne hlavnim motivem stava otazka "Proc?". Proc vyvrazdily chladnokrevne rodinu hodnyho vesnicana. To je to, co se Capote snazi cely ty roky zjistit. Nicmene se musi uznat, ze i kdyz se film sestava vicemene z dialogu, dokaze zaujmout a nenudi. Vykon Philipa Seymoura Hoffmana byl takovej zvlastni. Obcas pusobil jako milej clovek, obcas jako peknej vychcanek a obcas byl vylozene nesympatickej. Nicmene, i kdyz nevim, jak moc to odpovida skutecnosti, hral perfektne a jeho vykon byl uveritelnej. Jediny, co se mi nezdalo, byl konec, kdy se rozbrecel, ackoliv vzhledem k predchozimu deji by mel bejt spis rad. Chvilku mi trvalo, nez sem si zvyk na jeho teplej pisklavej hlasek, ale musim uznat, ze prave jeho hlas ma velkej podil na zapamatovatelnosti jeho postavy. Rozhodne mohli tvurci par veci dotahnout, obcas zustal nejakej rozhovor nebo scena takovej neuzavrenej, ale celkove se jedna o poutavej "zivotopisnej" snimek. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Krásně natočené a nasnímané (prakticky neznámý režisér Bennett Miller a kameraman Adam Kimmel). Mimo klasicky výtečného Hoffmana a Coopera mě zaujal jeden z vrahů, Perry Cliftona Collinse Jr. Trochu mě zklamalo, že jsem ani v závěru nebyl schopný odhalit Capoteho skutečný charakter, ale možná to chtělo trošku víc číst mezi řádky. Každopádně mi ve finále zůstala hlava plná myšlenek a dobrý dojem z hodně kvalitní filmařiny. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Capote je slušný režijní debut Bennetta Millera s vcelku povedeným scénářem, který nám osvětlý vznik nejvýznamější knihy kontroverzního spisovatele Trumana Capoteho. Pravdou zůstává, že na snímku nejvíce zaujme brilantní výkon Philipa Seymoura Hoffmana, který už předtím zazářil, ale většinou v malých rolích. Po celou dobu si budete doslova užívat s jakou bravůrou zahrál Capoteho a budete si vychutnávat každý pohyb, pohled či promluvení. Oscar za hlavní herecký výkon skončil ve správných rukou. Výsledný film už taková sláva není a nebýt Hoffmanova výkonu, tak by skončil jako další průměrné drama. Tři hvězdičky za film a další za Hoffmana..... ()

Související novinky

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

02.02.2014

Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Capote, byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Herec měl již delší dobu problémy s drogami. Před kamerou se začal… (více)

Není Kravitz jako Hendrix

Není Kravitz jako Hendrix

01.04.2006

Se životopisnými snímky se poslední dobou roztrhl přímo obrův pytel. Kinohity Frida, Walk the Line, Capote, Ray a starší neméně úspěšné Doors, Elvis Presley nebo Great Balls of Fire! se prostě musely… (více)

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Reklama

Reklama