777 vteřin v Československu (TV film)

Krátkometrážní / Dokumentární

Československo, 1992, 13 min

Jan Špáta

Lyrická vizitka zkomponovaná z klasických atributů naší země, kterou chtěl Jan Špáta zvednout prestiž Československa v zahraničí a vzbudit hrdost na náš stát. Za doprovodu Hapkovy orchestrální hudby se kloubí magické záběry na matičku Prahu s venkovskými klasickými tradicemi (opékání brambor,) a jedinečným českým umem (tvorba skla,). V pozitivním duchu se nese celých 777 sekund, po jejichž konci pocítíte pýchu na tu naši malou středoevropskou zem.(22.9.2005)

90% - Hypnóza. Za pár minut vás Špáta provede krásami naší vlasti. Od přírody do měst, od lidí nejrůznějších zájmových a sociálních skupin po zvířata... Při sledování 777 vteřin nad Československem cítím především krásnou nostalgii, protože všechny záběry v kombinaci s podivnou Hapkovou hudbou působí velmi upřímně a čistě, a člověk se nad touto idylou rád dojme.(31.10.2006)

V rámci Špátovy tvorby se rozhodně o žádné veledílo nejedná. Jde v podstatě o průstřih z dosavadní tvorby, s důrazem na půvaby naší malé země - nic víc, nic méně...(20.12.2010)

Docela v pohodě záběry. Jen bych vynechal ty ze sparťanského stadionu a modlící se lid v kostelech. Noční záběry byly pecka. Z takových záběrů bych chtěl celý dokument. 75%.(10.6.2011)

hudba: Petr Hapka(8.11.2009)

Geniální reklamní klip, který by mohla používat i agentura Czech tourism k propagaci naší republiky, kdyby se v něm nejednalo o zaniklé Československo. Ale filmařsky naprosto perfektní.(30.1.2008)