Reklama

Reklama

Pomsta kameramana

(neoficiální název)
  • Ruské impérium Mesť kiněmatografičeskogo operatora (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
Ruské impérium, 1912, 12 min

Obsahy(1)

Pan a paní Broukovi mají klidný domov a manželství. Pan Brouk často jezdí za prací do města a obvykle skončí v nočním klubu. Dnes večer tam vystupuje překrásná tanečnice – vážka. Pan Brouk soupeří o její přízeň s lučním koníkem, kterého nevybíravě inzultuje. Netuší, že koník je filmový kameraman, odvádí si tanečnici do romantického hotýlku, ale tam již číhá zhrzený nápadník s kamerou... Další unikátní „stop-motion“ snímek z hmyzí říše od Wladyslava Starewicze. (J.Connor)

(více)

Recenze (55)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

O toto dielo sa určite svojim spôsobom Poliaci a Rusi niekedy preťahovali alebo možno len budú, lebo je to skvost o rodinnom živote kreatívne zahraný cez hmyz a animáciu. Je tiež dobré, že to nie je až príliš dlhé, lebo to by som veľmi nemusel, no je to akurát. Autor mal zjavne fantáziu a to pomohlo stvoriť neobyčajné dielo. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Starevič neměl žádného předchůdce. Střihová skladba i modely filmového vnímání se stále ještě utvářely. Přesto dokázal stvořit nejen srozumitelný a nápaditý, ale i technicky velmi propracovaný animovaný film. Práce s časem není sice dokonalá, úprk na motorce nebo rvačka mají stejné tempo jako chůze, ale animace se odehrává v celém prostoru, na více loutkách současně a ve filmu se dokonce promítá v něm vytvořený film. Fascinující. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Říkáte si, že je to docela dobře rozpohybované s ucházejícím dějem? Tak se pořádně podívejte na rok výroby. Ano, s tímhle polský amatérský entomolog Starewicz předběhl dobu mílovými kroky. Nejen formou, ale i tématem. Ani naše Večerníčky dělané shodnou stop-motion technikou, které jsou kolikrát mladší i o osm desetiletí, nevypadají zase o tolik lépe. Navíc nejde o vítězství (fantastické) formy nad obsahem. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Téměř zapomenutý zakladatel stop-motion animace. Jeho loutkové filmy byly původně určeny dětem, ale entomologická vášeň, díky níž jsou Starewiczovi hrdinové převážně z řad brouků, kobylek, žab a podobné havěti, způsobila, že jeho filmy vedle polohy roztomile-pohádkové mají i vysoký faktor bizarnosti. A kromě toho jsou na dobu svého vzniku neuvěřitelně technicky dokonalé. Jedním z jeho nejzajímavějších filmů je právě "Kameramanova pomsta", kde doma se nudící brouk vyrazí do šantánu, tam posléze sbalí fešnou vážčí tanečnici, se kterou skončí v hodinovém hotelu. Jsou ovšem "in flagranti" zachyceni kamerou investigativního kobylko-reportéra. Broukova manželka ale doma také nezahálí..... Neuvěřitelný filmeček, který ani po tolika letech neztratil nic ze svého půvabu. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Z nemnoha tvůrců animovaných filmů, které jsem poznal, je Starewicz, původem litevský Polák činný v Rusku a posléze ve Francii, pro mě tím nejsvéráznějším, nejnápaditějším, nejbásnivějším, nejpodvratnějším, nejvtipnějším a technicky nejdokonalejším. Ve zdejších komentářích, jako v jazykových projevech naší doby obecně, se často vyskytuje nadužíváním znehodnocený výraz "geniální" - ve Starewiczově případě by byl nejspíš na místě. Líbilo se mi všechno, co jsem zhlédl, nejvíc ve shodě s obecným míněním Antibroučci "Pomsta kameramana" a orgie z řetězu urvané fantazie "Fetiš" (či "Maskot" nebo tak nějak) - odysea, legenda o světcově pokoušení a andersenovská pohádka v jednom. ()

Zajímavosti (2)

  • Film na filmovém festivale v Miláně roku 1914 získal zlatou medaili. (Mr.Ocek)
  • Starewicz byl režisérem Přírodopisného muzea v Kovnu, dnešní Litva, kde měl na starost vzdělávácí dokumenty. Ačkoliv chtěl natáčet s živým hmyzem, byl nucen natočit tento film za pomocí loutek brouků z drátu a vosku, neboť živý hmyz mu utíkal z pod světla, popřípadě hynul. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama