Caligola: Storia mai raccontata, La
Emperor Caligula, The: Untold Story, The
Caligula II: Untold Story, The
Emperor Caligula: Garden of Taboo, The
Erotický / Drama / Historický
Itálie, 1982, 86 min (Director's cut: 109 min)
Joe D'AmatoObsah
Jedná se o jeden z dalších neblaze proslulých počinů známého italského režiséra Joe D´Amanta. Inspirován zřejmě Brassovým Caligulou, rozvíjí zde příběh plný surového násilí a nevázaného sexu. Není divu, že v době svého vzniku vyvolal film velký ohlas a kritiku. Některé scény 125 min uncut verze zahrnují brutální vraždění a (možná ve starém Římě běžné) sadistické mučení (např. řezání jazyku nebo pomalé napichování protagonistů vzpoury proti císaři na kopí). Asi 20 minutové římské orgie jsou opravdu hardcore pornem, kde si přijdou na své i milovníci zvířat (záběr ženy s koněm asi na běžném pornu jen tak neuvidíte). Vše je prokládáno snovými pasážemi císaře Caliguly (David Cain), který je již od začátku vykreslen jako opravdový chlípný bestiální maniak, před kterým si nikdo není jist svým životem. Příběh ničím moc nevyniká, vše se točí kolem hlavního "hrdiny" (mimochodem dobře zahraného Cainem), který nechává vraždit, mučit a sexuálně ponižovat různé protagonisty, přičemž se okrajově věnuje taktéž státnickým povinnostem a rozpravě se senátory. Trochu vzruchu přinese Miriam (Laura Gemser), která se chce pomstít za vraždu. Caligula se do ní zamiluje a netuší s jakým posláním k němu přišla. V rozhodujícím okamžiku ovšem Miriam zradí svoji pomstu a zavraždí císařova atentátníka, kterému měla být naopak nápomocna neboť zjistí, že i ona sama miluje Caligulu. Romance však dlouho nevydrží a vše končí tragicky, při jednom ze svých snových záchvatů Caligula Miriam zavraždí a i on zdeptán nakonec umírá šípem svého osobního strážce. (Orilach)
Karlos80
Nuda, která se s Brassovým Caligulou, nedá vůbec srovnat ať to vezmeme ze všech úhlu pohledu. Zcela se tedy stotožnuji s dwiho komentářem..Nejvíc mě ale sral opravdu špatný tmavý obraz, všechno to bylo točené ve tmě a jakoby v nějakých kobkách..Pár scén (mučení spiklenců, záběry ženy s koněm) stálo zato, Caligula je zde určitě o kapánek lepší a přesvědčivější než Caesar v tomto filmu: http://www.csfd.cz/film/143319-caligula-et-messaline/. Avšak smotná Caligulova smrt byla opravdu velkým výsměchem, všem kteří se alespoň trochu zajímají o antickou historii..(15.3.2009)
dwi
Který z římských císařů by mohl více inspirovat D’Amata k natočení filmu než slovutný zvrhlík, maniak a tyranský despota Caligula. Samotný příběh ovšem nestačí, pokud chybí alespoň elementární filmařský um. A ten, alespoň v kopii, která mi proplula pod rukama, zde opravdu nenaleznete. Otřesný obraz doprovázený chabým zvukem, bídný scénář sklouzávající ve finální fázi k prapodivné romanci a klasická sterilní výprava dobrý zážitek spíše odrazuje. Ve srovnání s Brassovým Caligulou je ten D’Amatův jen zbytečnou nudou okořeněnou několika dekadentními orgiemi se spoustou softcore scén. Jedním z mála kladů je postava samotného císaře Caliguli (David Cain), z něhož arogance a fanatičnost přímo čiší. Co naplat, pokud už mermomocí budete tento snímek chtít vidět, sáhněte raději po uncut verzi.(27.9.2004)
DanRichter
další provokativní název z filmoteky Damata mi nemohl uniknout, a tak jsem byl zvědav, o kolik se to bude lišit od Brassovy Caliguly .. podobně jako McDowell u Brassa, i Damato měl v Caligulovi charismatického herce, ač zde to byl prakticky neznámý D.Brandon, který ovšem si svou roli užil, a v některých chvílích to vypadalo,že fakt je šílenej (možná ten herec byl doopravdy cvok, kdo ví) .. příběh nemá cenu říkat, stačí naznačit , že to celkem kopíruje Brassa,a tak rovnou přejdu na zpracování .. film nesleduje rozhodně historické události, ani psychologii Caliguly, jediné, na co je film zaměřen, aby se pod záminkou osoby Caliguly vytvořilo co nejvíc pikantních a bizardních momentů , doplněné o dost násilné sceny, detailně vyobrazené (zejména likvidace povstalců byla působivá) .. nicméně víc než tyto násilné vložky filmu dominuje cca 30 minutová pasáž , v níž je vyobrazena hromadná orgie Římanů kolem Caliguly, kde jako třešničku na dortě dostane divák možnost vidět dámu s koněm v akci (a žádný střih) .. docela překvapila celkem dobře udělaná hudba, která trošku zvyšovala slabou uroven většiny scen .. film určitě není pro každého, a tak, kdo nemusí tento subžánr, resp. Damata, at se podívá v klidu na jiné filmy(5.3.2010)