Démon (festivalový název)

Oni

Demon, The

Animovaný / Krátkometrážní / Horor

Japonsko, 1972, 8 min

07:42 // Škoda, že VerteX citováním japonského přísloví tolik, i když nechtěně, zaspoileroval. Hudební doprovod krásný, do snímku padnoucí, jinak bohužel mimo můj vkus.(2.3.2010)

Několik strašidelných momentů, "vtipná" pointa, ale myslím, že Kawamoto má lepší animáky...(12.7.2005)

Nadherna a vytvarne dokonala animace! Uzasny pribeh, typicky japonsky horor (Kwaidan) s pointou. Souhlasim se Sarpelem-takova esence japonske kultury. Pro me nejlepsi Kawamotuv film.(11.9.2007)

Sám o sobě dostatečně děsivý příběh navíc získává na atmosféře díky zajímavě stylizovanému pohybu loutek a drásavé hudbě. A závěrečná pointa je až nepříjemně ze života...(5.6.2009)

Asi nejznámější Kawamotovo dílko. Krátký, vypointovaný, tadiční horrorový příběh rozhodně nenudí, zpracování je nádherné, zvláště skvostné jsou loutky a hudební kulisa, která zdůrazňuje přesný rytmus snímku. Asi optimální vstup do světa Kawamotovy tvorby.(5.11.2008)

velmi velmi zaujimavy animacik...originalitou by sa nestratil...a ked k tomu priratam skvely (neviem ci to je dost silne slovo) hudobny doprovod...tak dokopy to da zaujimave dielko! treba vidiet, nazdar(29.6.2008)

Podivný,němý, mimořádně temný a výtvarně nádherný loutkový horror ze starého Japonska, který stylisací a výstavbou možná připomíná pohádku, ale nic pohádkového na něm vlastně není. Originální nápady, námět a příběh rozvíjený způsobem nádherně vzdáleným evropskému myšlení a imaginaci... Skutečně fascinující je však až neskutečně mistrovská hudba Seidži Curusawy a snové animované pasáže. Od Kihačira Kawamota prostě musím vidět víc. http://www.youtube.com/watch?v=Wt8W-q-oABM(5.3.2010)

Kulmon to má špatně nasměrované. Zde je ten správný Démon http://www.youtube.com/watch?v=Wt8W-q-oABM(10.9.2009)

Horor jak má být, nádherná hudba a spojení němé animace s psanými dialogy je originální a působivé. Opravdu jsem se bála. Japonci mají prazvláštní přísloví...(26.4.2011)

Úžasné, působivé, dokonalá animace, hudba umocňující celkový efekt. Skutečně hororový film. Inspirace tradičním japonským divadlem. Taková esence japonské kultury. A ten citát, jak ho zmiňuje VerteX, zněl trochu jinak. "Říká se, že když rodiče zestárnou a už své stáří nemohou unést, promění se v démony, kteří požírají své děti." Úpřímně, neděsí vás to?(18.7.2005)

Škoda, že moje předsudky vůči loutkám, které z tohoto kousku dřeva dělají něco roztomilého, mažou tu děsivost či strach, který bych cítil při sledování příběhu s živými lidmi. Nicméně nápad zfilmovat horor v takovém střihu je skutečně originální a určitě si při dalším výběru filmů vzpomenu na Kawamota. *** Po druhém shlédnutí o dva měsíce později své tvrzení o infantilitě loutek odvolávám, nicméně čtyři hvězdičky ponechávám, jelikož ponurá atmosféra ještě není tak propracovaná jako u Chrámu Dojoji (1976) nebo v Plamenném domě (1979).(25.5.2010)

Nesporne zaujímavé. Škoda že tentokrát sa mi to celkom netrafilo do vkusu, viem si predstaviť že to niekto môže pokladať aj za bombu. Pointa ale skvelá. V poslednej dobe mám čím ďalej väčšiu chuť našprtať niečo zo šikmookej mytológie.(1.4.2011)

Nejlepší Kawamotův animovaný film. Sice velmi krátký, ale vizuálně i hudebně dokonalý. A na závěr jedno japonské přísloví - "Říká se, že když lidé zestárnou, promění se v démony požírající své vlastní děti."(10.7.2005)

Dílo nesoucí se ve stylu tradičních japonských duchařských příběhů, které je opravdu skvěle zpracováno. Z celého snímku čiší dědictví tradičního japonského scénického umění, které vždy musí fungovat s hudebním doprovodem, což se zde povedlo opravdu dobře. Hlavně při scéně, kde se matka promění v démona a provádí svůj 'tanec' za tónů šamisenu (pro ten zvuk mám opravdu slabost) je opravdu mrazivá a krásná zároveň. Za těch pouhých osm minut jsme svědky výborně propracované choreografie, která spolu s už zmiňovaným hudebním doprovodem vytváří perfektní atmosféru a tímto vyšperkovaným filmem si absolutní hodnocení zaslouží.(8.4.2010)