Velmi známá a hl. velmi povedená pohádka.(31.8.2008)

Jj, herecké mistrovství Josefa Kemra - těžko zastupitelného herce, doslova PANA HERCE na slovo vzaté!!(31.3.2009)

Pěkná pohádka s malebným ruským koloritem a výbornou Naďou Kovalinkovou jako Marusjou, která se nepochybně inspirovala mrazíkovskou Marfušou. Hloupá, líná, s pihami a copem. Líbilo se mi též, jak dobře byly zvládnuty scény pod mořskou hladinou, jednoduše a docela efektně.(5.4.2009)

• otík

Tradiční kulisová pohádka o rybáři, který nemohl ulovit žádnou rybku, až se nad ním smilovala mořská víla, nechala se mořským tatíčkem carem proměnit v zlatou rybku a splnila rybáři přání, po kterých toužila jeho hloupá manželka. Hodně neslaná a nemastná pohádka, která stojí pouze na panu Kemrovi a bez něj je to totální otrava. Podobnost dcerušky a Marfušky z Mrazíka je zcela okatá a spíše trapná. Hudba: Vadim Petrov(26.6.2009)

7/10(5.4.2009)

Pan Kemr (mistr české kinematografie) se zlatou rybkou vs zlá a chamtivá manželka s dcerou.(2.5.2009)

Kdo by si nepřál zlatou rybku? Nooo, z Puškinových zvířátek bych si nejvíc přála veverku. Ne, že by na mluvící kouzlíci rybce bylo něco špatného. Ve fascinaci touhle pohádkou (v její literární podobě) jsem si dělala dlouhodobě průzkum a zjistila jsem, že většina lidí si zlatou rybku představuje jako zlatého kapra.(30.12.2010)

Vynikající pan Kemr.(5.4.2009)

Další z řady studiových kulisových pohádek paní režisérky Janečkové. Skvělé obsazení hlavních rolí. Úžasná manželka rybáře paní Galatíková, její tupá nevycválaná dcerka paní Konvalinková a kdo jiný v roli ženštinami utrápeního rybáře než nejcharismatičtější smutný herec pan Kemr, mihnuvší se pan Štěpánek v roli bojara či vodní car pan Vinklář. Pohádka je příjemně „rusky“ stylizovaná a inspirace Mrazíkem je přímo hmatatelná, zejména promítnutí Marfušky do dcery rybáře. Zajímavé je i podání scén z podvodního království, vlastně carství. V závěru mi možná trošku chybělo důraznější potrestání ženštin. Psychický teror, který od své rodiny rybář zakouší by bylo možné v dnešní době zcela určitě řešit pomocí vykázání z domácnosti.(5.4.2009)

Pamatuji si, ža jako malou mne tahle pohádka doslova deprimovala. Cítila jsem z ní ten chlad, vlhký vzduch. Teď, přeci jen o něco starší jsem konečně docenila, s jakým málem se dá vystačit a vyvolat tak teskné pocity. Takových pohádek, kdyby bylo více. Krásná poetika, vynikající pan Kemr a ani další herci nezaostávají.(8.5.2009)

Může za to ten motiv! A paní Galatíková se na to skvěle hodila!(1.11.2009)

Velmi dobře zpracovaná pohádka, která však svým pesimisticky laděným námětem působí velmi smutným a pochmurným způsobem. Pro její poučné téma o chamtivosti a vzhledem k výborným hereckým výkonům hodnotím lehce nadprůměrně.(28.1.2010)