Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (367)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Peter Sellers jak jej neznáte. Film je neskutečná satira, kdy jsem čekal kam až daleko se zahradník Chaucey Gardiner vyšplhá na pomysleném politickém žebříčku. Krásná ukázka toho jak se smazávají rozdíly mezi genialitou a hloupostí, záleží pouze na tom čemu věříme. Určitě se nejedná o film, který bych nutně musel vidět každý měsíc a nemohl se jej dosytosti nabažit. Tempo vyprávění je pomalé až plouživé stejně jako myšlenkové pochody hlavního hrdiny. 75% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola paráda. Nezvyknem na úvod chváliť herecké výkony, ale to, čo predviedol Sellers je neopakovateľné. Jeho všetky panterovské role dokopy sú nič, proti tomuto. Scenár bol už od začiatku načrtnutý znamenite a vlastne s jednou myšlienkou v pomerne nezmenenom tvare sa udržiava počas vyše dvoch hodím v malebne pestrom tempe. Satira na spoločnosť v tomto prevedení je platná stále. Neviem či účinne, ale zato bez pochýb trefne. Veď vedzte, že stojí za to pozrieť si príbeh o obyčajnom záhradníkovi, ktorý nevie čítať, ani písať a pritom spôsobí Prezidentovi USA potenciu. 100%. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mne dostalo. Zprvu beznadějná situace retardovaného Chance, který je po smrti majitele domu u nějž bydlel a staral se mu o zahradu vyhozen na ulici se rázem změní, když je lehce zraněn projíždějící limuzínou jednoho z vlivných přátel a poradců prezidenta USA. Jeho žena trvá na tom, že zranění mu musí ošetřit jejich osobní rodinný lékař a odvezou jej na své rozsáhlé sídlo. Chanceho jednoduché a krátké odpovědi na jakoukoliv otázku zvědavých hostitelů se dají vždy vyložit dvojsmyslem, což jeho noví hostitelé a vůbec celé okolí také ochotně dělají. Jeho tichost si vykládají skromností a to celé je umocňuje v dojmu, že Chance je nesmírně moudrý avšak tichý vlivný muž. Jen rodinný lékař starající se o umírajícího majitele sídla pozná pravou stránku věci, ale když vidí, že Chance je čistá a nezákeřná duše netoužící jakkoliv z pohostinnosti majitele profitovat, nechá si tajemství pro sebe. Skutečně neskutečně :-) lidský a poetický snímek, který opravdu chytí za srdce a zůstane dlouho v mysli. Závěr s kráčejícím Chancem mne už vlastně ani nepřekvapil !!! Tohle je na plnou sazbu hvězd! ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Tradičně precizní Ashby. Kdo vidí v památných 70. letech i rozvoj politické satiry a velmi kousavých narážek na mocenskou společenskou smetánku, neměl by si tenhle nenápadný film o přímém předchůdci Forresta Gumpa nechat ujít. Nejenže totiž nabízí další hereckou exhibici velikána Petera Sellerse, ale především je z pohledu svých myšlenek minimálně stejně nadčasový, jako stejně starý Vetřelec z perspektivy vizuální. Za prvé tu máme jasný odkaz na drtivý a falešný vliv televize, která si již od nepaměti vše upravuje dle vlastních potřeb - když Chance vyleze na stará kolena poprvé ze svého domu vybavený pouze každodenním sledováním "bedny", připadá si ostatně jako v mimozemském světě plném zvláštních, rychle mluvících stvoření (a určitě není náhoda, že mu k tomu hraje upravená verze Also Sprach Zarathustra, která představuje hymnu pro neznámý a ohromný vesmír). No a potom je tu ona drtivá nálož na hlavy politických a mediálních papalášů, kteří berou smrtelně vážně zasněná slova mentálně zaostalého a emocionálně chladného zahradníka, který dostane možnost promluvit jen čirou náhodou. A já jsem to Ashbymu všechno sežral i s navijákem, neboť on opět dokázal zabalit celý příběh do tak neotřelé, zábavné a neskutečně ironické formy, že jsem si celou dobu připadal jako v krásné, pohodové a cizím vlivem nepošpiněné pohádce. Něco takového již dnes nikdo nenatočí... 90% ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jde o adaptaci, není snadné intenzivněji vybalancovat tím či oním směrem. V 70. letech to musel být poprask, ať už v odvaze strefovat se do nejvyšších i nejintimnějších míst nebo předvést osobní představení kouzelnou Shirley M. Přesto si myslím, že se dal přímo obrovský potenciál předlohy využít o něco víc komicky než satiricky. Politiky má každý dost a na tomto poli je stejně jakékoli zahradničení marné, ale zemité a situační komedie není nikdy dost. Pobavily mě tyto pasáže: "Nárok nebude nutný. Ani nevím jak vypadá." "Neznáte Raphaela? Mám pro něj vzkaz" a závěr na rybníce včetně titulků. Kdyby byl ve stejném duchu celý dlouhý film, určitě by mi pětihvězda nestačila. Nechápu, že se ještě schopní tvůrci nechopili šance na rimejk, to by byla pořádná orba i sklizeň v jednom pro každé roční období. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Henry B. Dawkins, který hraje rentgenového technika Billingse, byl opravdovým rentgenovým technikem. V 90. letech byl šéfem radiologického oddělení na Asheville-Buncombe Technical Community College v Severní Karolíně, kde se natáčelo. (džanik)
  • Po vydání knihy a zajištění práv na její zfilmování získal Peter Sellers hlavní roli. Ihned zaslal Jerzymu Kosińskému telegram, kde stálo: „Zahradník je připraven do práce“. (HellFire)

Reklama

Reklama