Reklama

Reklama

Podzemní pevnost

  • Velká Británie The Blockhouse

Jaké to je strávit sedm let v podzemí? Šestice mužů, kteří jsou v Německu na nuceném totálním nasazení, je během náletu uvězněna v podzemním bunkru. Bezprostřední strach brzy vystřídá pocit beznaděje z pobytu v kopce bez světla a bez možnosti kontaktu s vnějším světem. I když je v bunkru dostatek jídla a vína (bunkr byl zároveň skladem), muži různých národností se musí především naučit překonat psychické strádání a charakterové rozdíly. (Levné knihy)

(více)

Recenze (38)

Němi 

všechny recenze uživatele

Klaustrofobní drama s težko snesitelnou autenticitou, téměř dokumentárním zpracováním a bez znatelného zásahu zubu času. Možná by mu prospěla větší prokreslenost uvězněných vojáků, ale díky jejich skromnému počtu a výborným hercům to není vada výrazná. Nakonec vyčítat cokoliv filmu, který vás téměř svou atmosférou zadusí, je pomalu urážka (nutno sledovat večer bez jasné oblohy za oknem). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pustil jsem si to kuli Sellersovi a ten me nezklamal, ale zbytek za moc nestoji. Filmu taky dvakrat nepomaha, kdyz jeste prakticky pred jeho zacatkem je vykecanej konec. No a cely to je proste o tom, jak skupinka spindiru, u kterejch neni moc jasny, co jsou zac (zajatci, vojaci, delnici..?), sedi v seru v bunkru, nudi se a jelikoz jsou ve skladisti, neustale zerou. Atmosferu to ma ze zacatku docela slusnou, ale kdyz je to furt to samy a Reesovi se nedari vybudovat nejaky napeti nebo depku, zacne to po case unavovat. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Nezaujatá snaha o čo najautentickejšie vykreslenie pravdepodobných podmienok v pasci zavaleného bunkru a reakcií na ne. Ani stopa po vyjadrení či analýzy čohokoľvek. Nie je to ani oslava sily ľudského ducha, ani povzdych nad jeho krehkosťou. Je to fascinujúce aj odpudzujúce, obdivuhodný filmársky výkon pretavený do nepekného filmu, ktorý si tak skoro znova nepustím... vlastne ani nebudem musieť - tie obrazy budú v mojich spomienkach veľmi dlho veľmi živé. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Málo známy, zaujímavý film s naozaj dobrým príbehom, ale nemôžem sa ubrániť dojmu, že tvorcovia nevyťažili z tejto témy všetko. Chýbali mi tam silnejšie charaktery, silnejšie scény, o ktoré by v takýchto situáciach nemala byť núdza a možno aj lepšie dialógy. Niečo medzi troma a štyroma hviezdičkami. Film 70% . ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V některých případech to vypadá, že film jednoduše nemůže zklamat, protože zajímavý námět se skloubí s vysokým skóre na CSFD, ale bohužel tentokrát byl opak pravdou. Osobně jsem byl velice zklamaný, jde o největší rozdíl mezi očekáváním a výsledným dojmem za poslední rok. Nejde ani tak o to, že film je komorní a má výrazně televizní vizáž, to jsem konec konců předpokládal a vyplývalo to z informací o filmu. Spíš mě nemile překvapilo, jakým způsobem se Clive Rees s námětem vyrovnal. Pokud zavřete skupinu lidí do pasti a necháte je tam v izolaci dny, týdny a měsíce, dá se očekávat, že když pro nic jiného, tak z čisté nudy si budou povídat a prozradí o sobě i to, co neřekli vlastní manželce, rodičům nebo nejlepším přátelům. Jenže, ač je to k nevíře, na konci filmu o těch postavách nevíte kromě jmen téměř o nic víc, než na začátku. Režisér ani scénárista neudělali nic pro to, aby divákům dovolili se s hrdiny příběhu nějak ztotožnit, nechávají je prostě jen tak trpět a to sdělení je při vší hrůznosti jejich postavení strašně banální a předvídatelné. Chtělo to seznámit se s minulostí těch mužů ještě předtím, než je výbuch bomby pohřbil v podzemí. Moderní film často úplně zbytečně využívá flashbacky, ale tady by byly zcela na místě. Chtělo to zároveň kvalitně napsané dialogy, které by konfrontovaly jednotlivé postavy, sdělovaly něco o jejich hodnotových žebříčcích, a naplňovaly tak žánr dramatu. V neposlední řadě mám pak problém s přijetím příběhu, který se tváří jako zfilmování skutečné události. Aby někdo přežil více než 4 roky v naprosté tmě a izolaci, je trochu silné kafe. Vědci dělali pokusy na podobné téma a už po dvou dnech projevovaly pokusné osoby velké psychické problémy. No a konečně je nutné upozornit na fakt, že valná část filmu se odehrává v přítmí nebo ve stavu blízkém úplné tmy, kterou štáb vzal až příliš doslova, takže si divák připadá jako při poslouchání rozhlasové stanice nebo se může stylizovat do postavení slepce, který si zašel do kina. Celkový dojem: 35 %. Ta druhá hvězdička je vlastně jen za zajímavé herecké obsazení, Peter Sellers byl obvykle obsazován do úplně jiných rolí a i když byl po herecké stránce velmi tvárný, druhý takový film v jeho filmografii nepamatuju. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Podzemní pevnost se zakládá na pravdivém příběhu. Ve skutečnosti šlo o německé vojáky, kteří rabovali při příchodu Rudé armády v jednom skladišti. Vchod vyhodili Němci do vzduchu a uvěznili tak uvnitř své vlastní lidi. Po mnoha letech byl prostor otevřen. Dva lidé byli nalezeni živí, čtyři nebo pět mrtvých zasypaných moukou. Z oněch dvou živých jeden zemřel deset minut po vysvobození a druhý o třicet šest hodin později, slepý a šílený. (Pavlínka9)
  • Celý film se natáčel pod zemí - sedmdesát stop pod povrchem a dle slov Petera Sellerse to tam bylo neuvěřitelně tiché a skličující. (Pavlínka9)
  • Natáčelo se na Guerney, malém ostrově u francouzského pobřeží. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama