Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Trochu bláznivá komedie, ve které si Peter Sellers zahrál šestiroli (od japonského prince, britského agenta, starého generála, prezidenta až po Hitlera). Odehrává se hlavně v jednom v pařížských bordelů, jehož sličné osazenstvo se zapojí do odboje proti německým okupantům za druhé světové války. (Saturamis)

Recenze (5)

rivah 

všechny recenze uživatele

Šesti nebo i vícerole Sellerse zastiňuje chatrný komediální příběh o odbojářkách z pařížského bordelu.(max.50%) ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Francie, 1940: Sestřelený Brit major Robinson se ukrývá v nevěstinci, jehož častými hosty jsou němečtí okupanti. Trochu potupné postavení darmožrouta by rád vyvážil hrdinským činem, ale protože je zbrklý, odboji mnohem lépe prospívá maminkovsky ustaraná madam Granier, bordelmamá... Tak. Než začnu s chválou, předem ji malinko oslabím - nepřeskočilo mi a chyby tohoto neblaze proslulého filmu vidím. Soft Beds, Hard Battles se nemohou ani v nejmenším rovnat Velkému flámu nebo seriálu Haló, haló! Přesto třeba takové Stepující stonožce v mých očích dávají na frak. Situace jsou málo rozvinuté a dialogů je příliš, výskyt Petera Sellerse v šesti rolích zastiňuje ostatní postavy a oslabuje potenciál si některou z nich vybrat jako "svého hrdinu" a držet mu/jí palce. Jenže já jsem od filmu očekával málo a to hlavní, co mě zajímalo - "nové" Sellersovy kreace - má očekávání dalece předčilo. Účelnost postav Hitlera nebo prince z Kjóta v ději je přinejmenším sporná, ale sám Peter Sellers je tak komický a přesvědčivý, jak jen je to v bláznivé komedii možné. A přestože zrovna třeba epizodní postava cca dvacetiletého asijského floutka v německé uniformě tápavě testuje, kde jsou hranice vkusu v oblasti politicky nekorektních vtipů, je to další důkaz Sellersova mistrovství. Ono totiž nejde jen o to, že dostal realisticky vypadající masku. Pohyby, chůze, hlasová modulace, schopnost i v nejblbější replice najít těžiště zamýšleného vtipu, to všechno tam je a usvědčuje to ze lži všechny tlučhuby, kteří tak rádi roznášejí, že Peter byl v oněch letech zdrogovaná zombie. Major Robinson, Angličan, který by rád byl hrdinou odboje, je zase výstižná parodie na četná klišé podobných postav ve vážných filmech. Herr Schroeder, himmlerovský gestapák s akcentem, který rve bránice, je asi vůbec nejlepší. No a Adolf Hitler, dýchavičný generál Latour a monsieur le président jsou spíš takové ozdůbky filmu a příležitosti použít svou osobitou imitátorskou komiku způsobem, který jinde ještě neuplatnil. Všechno je to velmi promyšlené a pedantsky důkladné. Tvrdit o tak tvůrčím komikovi, že byl jen prázdnou nádobou, do níž kolemjdoucí režiséři nalévali, co potřebovali, je velký omyl a křivda. 70% ()

Reklama

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Bláznivých komedií, které staví na chameleonských výkonech Petera Sellerse, jsme tu měli nespočet. Soft Beds, Hard Battles ale narozdíl od valné většiny z nich nenabízí prakticky žádnou výraznou nadstavbu. Scénář je plytký a bez valných komediálních ambicí. Tuto složku obstarává výhradně jen Sellers, jehož šestirole mi sice přišla plná potenciálu, leč charakterově opět hluboko za scénáristickými očekáváními. Například oproti výživné trojroli v Kubrickově Dr. Strangeloveovi je tady pestrost Peterových postav až trestuhodně upřednostněna na úkor jejich charakteristiky. A to mě velice mrzí. 50% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"WE NEED TO FIND SOMETHING THAT FUHRER LIKES TO DO!" ------------ Fenomenálny Peter Sellers a jeho šesť diametrálne odlišných rolí. Naozaj je ku tomu potrebné povedať niečo viac? Nemyslím si. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama