Reklama

Reklama

Recenze (4)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Takový pokus o filmový sitcom z prostředí nemocnice. Je to milé, jen popravdě není mi úplně jasné, jak Amateau svou komedii zamýšlel, jestli pouze jako čistou oddychovku nebo chtěl tímto filmem údajně podle skutečných událostí (hmm :o)) rozehrát i nějakou hlubší satiru, protože pár motivů a hlášek jakoby k tomu směřovalo. Jenže ty satirické prvky mi nepřipadaly tolik výrazné a ve výsledku nejde o nic jiného, než slepenec volně navazujících skečů, často i bez větší pointy. Humor střídá vtipy nejrůznější úrovně od několika až lehce trapných gagů (třeba ten s dovalením velké černé koule na bolavé břicho) až po inteligentní ironické dialogy. Ale jako největší kámen úrazu v oné nevyrovnanosti vnímám to, kolika různým postavám se tu autor knižní předlohy, scenárista i režisér v jedné osobě chce věnovat, ale mnohé často zůstavají nevýrazné a scény s nimi mě nedokázaly vždy bavit stejnou měrou. Nejvíc jsem se bavil určitě zásluhou Petera Sellerse, který je tradičně vynikající, exceluje s vtipně vybroušeným, suše humorným projevem a naštěstí mu byl i přes mozaikovou formu dopřán dostatek prostoru (byť třeba první půlhodinu se objevuje spíše sporadicky). Vůbec se mi líbí, když si z času na čas stále doplním nějaký (většinou již méně známý) film se Sellersem, jak má ve své filmografie ty komedie často stylově i typem humoru odlišné a pestré. Tahle neměla vůbec špatný nápad, rád jsem to projednou viděl, ale i z přítomného potenciálu mohl vzejít lepší výsledek. Přestože se občas tvůrcům zadařil i poutavý záběr nebo hudební vtípek, vše ostatní mimo Sellerse bych viděl jako lepší průměr. Jako celek díky Peterovi mírný nadprůměr. [70%] ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Tento film je natočen podle skutečných událostí. Z právních důvodů byla změněna pouze jména. Neobsahuje žádné narážky na American Medical Association a žádného z jejích členů. Ve skutečnosti je náš film věnován všem čestným a zodpovědným lékařům, jejichž životy jsou zasvěceny Hippokratově přísaze. Prosíme všechny tři, aby nyní povstali." Přibližně těmito slovy začíná jeden z údajných neúspěchů v kariéře Petera Sellerse. Epizodická komedie, které IMHO mohly ublížit tyto dvě okolnosti: 1.) Přišla do kin po Altmanově MASHi (1970) a Hillerově Nemocnici (1971). Právě tyto dva filmy dost připomíná, ale nemůže jim konkurovat ostrovtipem. Nemá tak silné satirické ambice. 2.) Distributoři svou práci zpackali a film měl poblém se dostat k divákům. Mnozí ho viděli až několik let po natočení, tedy v době, kdy se Peter Sellers z nouze vrátil k panteří sérii a čekalo se od něj něco jiného, než co nabízí zde. Hraje blazeovaného manažera nebo řekněme administrativního ředitele nemocnice Hopfnagela, který se zaměřuje na její rentabilitu více než na péči o pacienty. Zdravotnický personál ho nemá zrovna v lásce, proto si musí každého lékaře a sestru něčím koupit a k tomu potřebuje plnou kasu. Jen málokterý pacient se zmůže na odpor ("Kašlu vám na hysteroktomii, to už si radši koupím barevnou televizi."), takže situace, kdy stavební dělník Rick Lenz přijde s nějakou banalitou a je nucen zůstat, dokud neprojde všemi myslitelnými testy a zákroky, nevyjímaje operaci slepého střeva, zřejmě není výjimkou. Jenže Lenz si začne s fešnou sestřičkou, milenkou manažera, na niž má zálusk další výtečník, laborant Pat Morita. Sellersovo impérium získá první praskliny, a to v době, kdy se očekává inspekce shora. Když pominu hroznou country hudbu a dost zmatenou expozici, kde film neví, které postavě se věnovat dřív, docela mě bavil. O to víc, že jsem čekal průšvih. Přesto - viděl bych to víceméně na průměr, kdyby Peter Sellers na menším prostoru než obvykle nepředvedl tak soustředěnou, až podmanivou kreaci. Albert Hopfnagel není takový grázl, jak by se z popisu děje mohlo zdát. Je to člověk s trochu pružnější morálkou, ale také pevnými nervy, pohotový a duchapřítomný odhadce lidských povah a vhodných strategií k vyjednávání s jednotlivci. Ze všeho vybruslí, nic ho nerozčílí a působí nejkonzistentněji v jinak trochu rozháraném a nevyrovnaném filmu. Jeho ostatním příznivcům ho proto můžu klidně doporučit, nebudou se za Petera stydět. 70% ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Viac ako samotný námet je udalosťou účasť Petra Sellersa, ktorý si svoju postavu užíva a je v nej ozaj excelentný. Ani námet nie je zlý, práve naopak, ale tvorcovia zabudli, čo vlastne chcú svojim filmom povedať. Je to satira na nemocničné praktiky alebo bláznivá komédia, v každom prípade som očakával lepšie vyznenie. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama