Reklama

Reklama

Království pavouků

  • Česko Vraždící pavouci (neoficiální název) (více)
Trailer

Při zkoumání záhadných úmrtí několika hospodářských zvířat přijde veterinář Rack Hansen na to, že skrz jeho město migruje hromada tarantulí. Než však stihne cokoli udělat, pavouci zcela zaplaví ulice... Na venkovské farmě Waltera Colbyho zemřelo vzácné tele. Veterinář Dr. Rack Hansen poslal k analýze jeho krevní vzorky. O dva dny později mu znepokojená vědkyně přijede oznámit, že zvíře kouslo velké množství pavouků a následně pošlo v důsledku enormní dávky jejich jedu. Skeptický Rack se vydá s Dianou zpátky na farmu a v nedalekém poli najdou obří pavoučí hnízdo. Město mezitím zaplaví ohromné množství vražedných pavouků a neexistuje místo, kam před nimi utéct... (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Tisíce pavouků, kteří jsou naprosto všude. Žádné počítačové efekty, všechno pěkně po staru a přesto to vypadá naprosto věrohodně. Všechna čest hercům a hlavně herečkám, že si s takovými hejny chlupáčů tak odvážně poradily. Přece jen jich mít deset na hlavě musí být oříšek i pro otrlé. Kamera nápaditá, Shatner v roli svůdníka super, mrtvolky taky vypadaly věrohodně. Jen jako majitel sklípkana, mi je líto těch tisíců rozjetých a zašláplých pavoučků. 71% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Úplne márne to nie je. Tvorcovia nielenže použili živých pavúkov, ale rovno aj najväčších a najchlpatejších. Ich obete sú obalené v pavučinách a zaručene mŕtve, čo je pôsobivé. Pôsobivá je i posledná scéna, z ktorej mrazí (napriek tomu, že je trápne kreslená). Problém je... vo všetkom ostatnom. Tak hlavne, pavúky, tie veľké a chlpaté, by som síce hladkať nechcel, ale nemôžem povedať, že by mi pohľad na ne spôsoboval nočné mory. Takže horor s pavúkmi nepokladám za horor v pravom zmysle slova. Nevidím na tom nič strašidelné, hororové. Jediný dobrý horor s pavúkmi bola Arachnofóbia s Johnom Goodmanom, inak len samé béčka, céčka a televízne blbosti. Väčšina „hororových“ scén v tomto filme vyzerá tak, že vedľa postavy sa objavia dva tri pavúky, začnú po nej loziť, postava vrieska, zatmievačka. V (kvázi)najdesivejšej scéne hlavný hrdina srandovne skacká medzi pavúkmi. V inej stopercentne živých pavúkov zabíjajú kolesá policajného auta. Skutočne úbohá a odsúdeniahodná neúcta k životu a zvieratám. Ďalší problém je v postavách, ktoré sú úplne nezaujímavé, podpriemerné, hrané netalentovanými a nesympaticky sebavedomými hercami (jeden z najarogantnejších kreténov Hollywoodu Shatner). Podstatnú časť minutáže sme nútení bezmocne sledovať strašne nezáživnú romancu medzi veterinárom a mladou pipkou. Navyše to občas pôsobí až ako western, čo je wtf. Pozornosť, hoci tiež negatívnu, si zaslúžia aj geniálne pavúky, ktoré sa do zabarikádovaného domu rafinovane dostanú komínom a vedia zistiť, že týpek je deratizér a chce na nich z lietadla zhodiť otravu. Tak mu samozrejme vlezú do kabíny, počkajú si, kým vzlietne a krátko po štarte ho odrovnajú skôr, než to stihne urobiť. Wau. Zvláštne je i to, že raz stačí, aby vás pavúk pohrýzol a ste za pár sekúnd tuhí a potom ich veterinár odhadzuje holými rukami a minimálne raz ho pohryzú, no on je v pohode. Nechápačka. Po Čeľustiach (1975) sa s podobnými zvieracími horormi roztrhlo vrece, no zakaždým sa ukázalo, aký génius Spielberg bol, že z takéto blbého scenára dokázal dostať taký špičkový, dodnes áčkarský horor. Dva roky pred Kráľovstvom pavúkov vznikla Invázia obrích pavúkov a v roku 1977 okrem Kráľovstva boli nakrútené ešte podobne ladení Mravci s Brianom Dennehym a Tarantula s Tomom Atkinsom. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Za zhlédnutí stojí opravdu jen poslední třetina filmu - řekněme od onoho pilotního sóla. Pak se tady vyskytují obrázky, které docela slušně splňují žánrové požadavky - pilot má problém s pavouky, město plné hysterických, vzájemně do sebe vrážejích lidí má problém s pavouky, maminka holčičky na houpačce má problém s pavouky a jeden hrdina s kupou bab má v jistém, pavouky obleženém domě, problém. Chvílemi si to hraje na velký film (nominace na nejlepší horor Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films), chvílemi to pláče amatérismem (viditelná ruka člena štábu). Každopádně při tom muselo umřít hodně pavouků. ()

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Ačkoli nepatřím mezi milovnice pavouků byla jsem nadšená. Tenhle snímek mě vážně potěšil a troufám si ho označit za nejlepší pavoučí horor co jsem zatím viděla. Nenudila jsem se - zajímavý děj, líbili se mi i herci, na 70.léta hodně přesvědčivě vypadající mrtvoly a šla mi hlava kolem z toho kde vzali tolika tarantulí, jsou jich tam vážně mraky :) Jen škoda kolik "pavoučích herců" obětovali. 85% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Podstatný rys Království pavouků je jeho retro styl. Proto zdánlivě nadbytečná scéna, kdy stařík zdlouhavě trvá na ceně výměny pneumatiky jako byla před 20 lety atd. Tedy kolem roku 1957, kdy se takovýchto fláků točilo několik týdně. V Arizonském buranově se zastavil čas, všichni jsou oblečeni do 20 let starých šatů a jezdí v šunkách, takže můj odhad z prvních minut byl skutečně kolem roku 1960. A do toho přijela bloncka v supermoderním mercedesu, v modýlku, za který, slovy mé drahé, by se nemusela stydět ani dnes. Zkrátka pro vizuální kontrast a poctu zlaté éře béček. // Skvěle zvládnuté, hra s klišé a odkazy na kdejakou scénku z 40. (westerny) a 50. (monstra-scifi). Pro fajnšmekry dobrý i úvod, pro ostatní docela působivé nabírání grádů ke konci. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (8)

  • Veľká koncentrácia pavúkov spôsobila produkcii nemalé problémy. Museli byť totiž držané v teple, navyše, kvôli svojim kanibalistickým chúťkam aj vo vzájomnej izolácii. Navyše, tarantuly sú zvyčajne v prítomností ľudí plaché stvorenia, a tak im pri útoku na ich obete museli pomáhať fénmi či inými prístrojmi na fúkanie vzduchu. Aj tak je možné všimnúť si na množstve záberov, že pavúky sa len veľmi pozvoľna blížia k svojim obetiam, na niektorých záberoch sa dokonca viditeľne pohybujú opačným smerom. (beso74)
  • Keď prichádzajú Rack Hansen a Diane Ashley na Terryho farmu, vyjdú z Rackovho auta a zatvoria dvere. O chvíľu, keď sa vracajú s jeho neterou Lindou, dvere na aute sú už otvorené. (beso74)
  • 50 000 dolárov z rozpočtu filmu šlo smerom k pavúkom. Výrobcovia ponúkli desať dolárov za živú tarantulu a zozbierali ich dovedna 5000. Takéto veľké množstvo viedlo k neobvyklým výrobným ťažkostiam. Nielenže sa každý pavúk musel udržiavať v teple, ale kvôli kanibalistickým tendenciám museli byť všetky držané v samostatných kontajneroch. Navyše, tarantuly sú zvyčajne plaché, preto fanúšikovia a vzduchové rúrky sa často museli používať na to, aby pavúky presunuli smerom k ich "obetiam". V mnohých scénach, kde tarantule "napadajú" ľudí, je pre diváka zjavné, že pavúky sa len pohybujú, zvyčajne preč od zamýšľaných obetí. (Paldiny)

Reklama

Reklama