Reklama

Reklama

Pařížská mírová konference 1919

(TV film)
  • Francie Paris 1919 : Un traité pour la paix (více)

Obsahy(1)

11. listopadu 1918 bylo na západní frontě uzavřeno příměří mezi Spojenci a Německem. 1. světová válka prakticky skončila, ne však formálně. Pro stanovení mírových podmínek byla do francouzského hlavního města svolána mírová konference, která jednala od ledna roku 1919 do ledna 1920. Zvláště během prvních šest měsíců konání konference jakoby se Paříž stala hlavním městem světa. Tomu přispívala i přítomnost nejvyšších představitelů USA, Velké Británie, Francie, Itálie a Japonska. Lidé všech zemí čekali odpověď na otázku, k čemu vlastně globální konflikt byl, kdo za něj mohl a jaký bude svět po oné Velké válce. Jednání nebyla ani jednoduchá, ani idylická. Jako první byla 28. června 1919 uzavřena mírová smlouva s Německem. V témže roce byly ještě podepsány mírové smlouvy s Rakouskem a Bulharskem a v roce následujícím s Tureckem a Maďarskem. Podmínky pro poražené byly velmi tvrdé, zvláště pro Německou říši, a budoucnost měla ukázat, že i v mezinárodních vztazích platí ono "méně bývá více". Nově vzniklé Československo mělo pochopitelně na Pařížské konferenci eminentní zájem. Na mezinárodním fóru byla uznána jeho samostatnost a mírovými smlouvami s Německem, Rakouskem a Maďarskem byly stanoveny jeho hranice. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Chamyl 

všechny recenze uživatele

V kontextu událostí, které budou teprve následovat se bohužel jedná spíše o 'Pařížskou předválečnou konferenci' než o jednání o trvalém míru po první světové válce. Politické tlaky i zcela rozdílné představy, projekce vlastních lokálních potřeb do světového měřítka, obrovské utrpení i frustrace, nenávist k Německu i neustálý strach z něj a v neposlední řadě i vlastní mindráky a zájmy. To vše zachycuje tento zajímavě pojatý inscenovaný dokument, při jehož sledování si optikou znalosti historie člověk v každé minutě uvědomuje chyby, kterých se vládci vítězných mocností dopouští. Šlo to ovšem vůbec udělat jinak? Změnilo by se něco, kdyby zcela vyhrála původní Wilsonova teorie? Nebyla dostatečná pouhá německá porážka? Bylo nutné ho ještě tolik ponížit a zašlapat? Dokument je pojatý velmi zajímavě a určitě bych doporučil v rámci výuky dějepisu na základních školách. Pro mnohé z nás je totiž toto období - ještě nespojené s komunistickými snahami v tehdejší ČSR - velkou neznámou a tak si ani neuvědomujeme dopad Pařížské konference na vývoj dějin 20. století. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Viac takýchto hraných dokumentov! Presvedčivé, do detailu prepracované a zvedavosť prebúdzajúce... akokoľvek vybičovaný sa síce kto vie kedy dostanem k hlbšiemu a širšiemu štúdiu daného dejinného momentu, dôležité však je, že tú chuť som po dopozeraní pocítil a že keby aj nič, na lepší než len všeobecný prehľad tento film bohato stačí. Skvelá, a pozor! - aktuálna práca. ()

Reklama

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Velice povedený dokument o tom, co se dělo po první světové válce, jen by mohl být kratší klidně by stačila stopáž 60 minut. Doplnil jsem si znalosti o této historické události, o které každý člověk, který má všeobecné přehled ví, ale hluboké znalosti má jen málokdo. Dále bych vyzvedl vykreslení dobové situace, zmínky o ČSR a spojení dobových záběrů v kombinaci s hranými záběry. Z tohoto dokumentu vyplývá, že prakticky začala 2. světová válka díky této konferenci a některé tehdy vzniklé rozepře trvají dodnes. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Vynikající hraný dokument o konferenci, která rozhodovala o budoucím uspořádání světa a která trvala celý rok. Do hlavních postav historie obsadila amerického prezidenta W. Wilsona, francouzského předsedu vlády G. Clemenceaua a britského předsedu vlády D. L. George, kteří museli odolávat přívalu územních požadavků vítezné koalice. Dokument je obohacen autentickými záběry na poválečný stav bojišť, krajiny, měst a lidí. Zajímavé bylo pozorovat při pracovním výkonu kartografy, kteří se museli postarat o zakreslení nových či posunutých hranic do map. O vzniku československé republiky byla pouze malá zmínka, o některých státech vůbec, zde postrádám ucelenější vyznění dokumentu, jenž se věnuje především hlavním mocnostem a Versailleské smlouvě a jejímu podepsání. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pohľad na hlavné osoby diania, ale v podstate som sa toho veľmi o nich nedozvedel, iba ak to, ako uvažovali, ale takisto ani z toho čo vyrokovali, ako to vyrokovali, skrátka čakal som viac, lebo veľa nového som sa nedozvedel a ani veci okolo delenia štátov, vzniku nových štátov. Jednoducho mi to pripadalo ako hraný dokument dosť povrchné a tiež by som tomu nechal dlhšiu dĺžku, minimálne dve hodiny. Aj pre nás Slovákov to bola dôležitá udalosť a preto oceňujem, že sa do toho niekto pustil, ale bolo to chabé. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • V roku 2009 vyhral film cenu Banff Rockie Award v kategórii Najlepší historický a životopisný program na televíznom festivale Banff v Kanade a v roku 2010 cenu Gemini v Toronte za najlepší historický dokumentárny program. (Marek1991)
  • Nemecká delegácia z Berlína dorazí vo vlaku ťahanom francúzskou lokomotívou 141T Mikado 2-8-2, tieto lokomotívy boli navrhnuté až neskôr v 30. rokoch. Taktiež prvá lokomotíva radu P7 bola postavená až v roku 1927. (Marek1991)

Reklama

Reklama