Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselá pohádka o čertovi, který mezi lidmi hledal hříšníka, a přitom našel mnohem víc... Čerti Drmáš (J. Šmíd) a Mezoul (R. Jašków) skládali závěrečné čertovské zkoušky, ale ani jeden z nich nechtěl skončit jako první! Odměnou pro vítěze totiž měla být nafoukaná Luciperova dcera Lucinda (T. Vilhelmová). Pohádka však není jen o čertovském ženění, ale také o lásce Drmáše k pozemskému děvčeti, Kristýnce (B. Munzarová) a o tom, že aniž to kdo z nás tuší, peklo bývá někdy „po čertech“ blízko! (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jak přechytračit chytráka, jak se dostat z pekla, nebo jak z pekla něco vymámit. Bylo to tu mnohokrát a je to tu zas. Bylo to tu lépe, bylo i hůř. Tady bylo pár vtipných hlášek, sympatické obsazení (zejména otec a dcera Munzarovi) a protože mám čerty po čertech ráda, nemám náladu hledat na tom mouchy a kritizovat. "Nemaluj anděla na zeď" mi zvedlo koutky a nebylo tam nic, co by mi zvedlo mandle. A peklo je blíž, než tušíme, děláme si ho sami. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

V pekle mají Lumpostop - přístroj na vyhledání pozemských hříšníků. Mladý čert Drmáš sotva úspěšně složí pekelnou maturitu, je vyslán, aby do pekla přivedl svého prvního hříšníka. Má spadeno na nepoctivého a všemi mastmi mazaného ševce Hamzu, který využije všech dostupných prostředků, jak nezkušeného čerta obelhat. V nestřeženém okamžiku mu vzácný přístroj rozbije a poštve ho na poctivého holiče, kterého nemá rád z důvodu dřívějšího odmítnutí jeho dcerou, kterou kdysi požádal o ruku. Zoufalý Drmáš ze strachu před Luciperovým hněvem a potrestáním jeho panovačnou dcerou Lucindou, uvěří jeho lžím a vydá se do pekla odnést holiče Fouse. Záhy však zjistí, jak se věci mají. A aby to k jeho první zpackané návštěvě mezi lidi nebylo málo, přijde o to, co čerta dělá čertem a otvírá mu cestu zpět do pekla - rohy. A navíc se u všech rohatejch zamiluje do milé holičovy dcery, která je úplným opakem protivné Lucindy, s níž by mělo dojít na čertovské vdavky, bude-li úkol splněn.Tahle studiová pohádka je zářným příkladem toho, jak látku nezvládnout a celkem originální námět pohřbít. Jaroslav Hovorka se může "vyhovorkovat" jak chce a stejně je to málo platné, nebot k dispozici měl výborné herecké obsazení, přinejmenším ve vedlejších rolích určitě, a přesto se po zajímavém rozjezdu jeho pohádka rozpadne a začne být značně chaotická, neurovnaná a postavy se začnou chovat přinejmenším podivně. K tomu se přidá také velmi slabé technické provedení projevující se na "zamlžené", rozostřené kameře. Ladislav Šmíd v roli čerta je herec trpící "kretenoidním" syndromem a proto je doživotně odsouzen hrát postavy, které jsou nějakým způsobem dobrosrdečné, avšak od pohledu směšné a blbé až na půdu. Dokazuje to tady vehementně. Z čerta by měl jít strach, respekt, ale z něj šla akorát koncentrovaná debilita naředěná křečovitým zásahem scénáře, že to má být jakýsi milý čert, který jen doplatil na svoji důvěřivost a ve světě lidí se ještě tolik nevyzná. Mojmír Maděrič v roli proradného ševce je postava, která bavila ze všech účastníků nejvíc. Dokonce v úvodním setkání s Drmášem mezi nimi panoval zajímavý kontrast, který se však okamžitě vytratil do ztracena a pak se už objevoval jen sporadicky. Určitou sílu měla také postava Lucindy v podání Tatiany Vilhelmové. Prostor jí byl však věnován jen na začátku a na konci, což je škoda a její záporná postava tak v konečném součtu neměla tak úplně silný dopad, jak se dalo čekat. V ostatních rolích je možnost vidět zkušenost sama: Munzar, Zahajský nebo Hálek jako Luciper, ale i oni mají prostoru méně, než by potřebovali. Děj je pak vlivem málo obratné režie hodně rozdrolený a finální zúčtování je hodně nevýrazné i na poměry televizní studiové pohádky. Originálních nápadů byla slušná porce a stejně slušná porce jich zůstala nevyužitá. Ve výsledku je režijně i technicky tahle pohádka pohádkou druhé čertovské kategorie. Mé hodnocení: 40% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Docela se divím., že jsem to nehodnotil hned poprvé. Ale musel jsem, protože si pamatuju své výhrady: nelogické chování postav, které samy nevědí, co chtějí, zmatek v závěru, kdy se pravidla mění podle potřeby a jsou tak zamotaná, že už jim nikdo nerozumí, takže to nejen celé nedává smysl, ale prostě konec není nic, z čeho by si člověk sedl na zadek, ale spíš se mu zamotá šiška. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

...Serpentýn, Terpentýn, Pekeláč I., Pekeláč II., Mezoul... lumpostop. A také čert Drmáš, který byl podstatně lepší jako hlásný v nedávno uvedené pohádce O dobré a zlé vodě. Ale ostatní ( Jašków, Wilhelmová, Munzarovi, Hálek atd.) byli i přes malý prostor fajn, takže tahle docela vtipná ale nikterak převratná pohádka, u níž za hlubší zamyšlení stojí jen to, který z čertů ono štěstí vlastně nakonec vyženil, zda Drmáš či Mezoul ;-), u mě zůstala v průměru. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Být čertem a vidět tuto pohádku, tak bych byl celkem naštvaný. Jelikož ale čertem nejsem, tak mě nenaštvala, nicméně tato pohádka mě ale ani kromě zajímavého obsazení celkem ničím nezaujala. Na nudnou neděli, vyznačující se nepěkným počasím, je ale pohádka vhodná. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Taková pohádka o tom, jak i prostý hlupáček Drmáš může přijít k lásce a štěstí. Takže jaké je poučení, milí kluci? Učit se netřeba. Čím hloupější a naivnější, tím hezčí na vás čeká nevěsta a tím větší štěstí. A co holčičky? Vy se na to vykašlete taky. Stejně na vás vždycky zbyde akorát nějaký ten čert....:-)) ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která má fištrón. Mojek Maděrič ve své roli perlí - co větě, to hláška a úžasné lži. Ten by opravdu ukecal i čerta. Celá pohádka je překvapivě příjemná, vtipná, není vůbec trapná, tak jak novější pohádky bývají. Peklo tu je ukázáno jako spravedlivé a čestné, lidé spíše jako figurky dobré a mazané (ne zlé). Pohádka bavila i menší dítě, takže určitě se tato pohádka povedla. Hudba: Vítězslav Sýkora ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Škoda toho, že se jedná pouze o televizní pohádku v laciných ateliérech. Protože být to pohádka určená pro kina s vysokým rozpočtem, byla by to fakt super podívaná. Je totiž dobře napsaná a především pobaví. Škola čertů byla super, hlavně ta maturitní ústní zkouška. Drmášova praktická zkouška hodně připomíná ty tajtrlíky čerty, co jdou napravovat svůj průser na svět. Akorát tahle se mi líbila mnohem více než kde jinde. Například to, že holič bere vlasy a zároveň bere peníze je zločin. A lumpostop byl taky super vynález. [319. hodnocení, 19. komentář, 48%] ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Průměrná, ničím moc nevybočující pohádka s trochou humoru. Hlavně Mojmír Maděřič nese tíhu veškeré srandy. Padesát minut celkem rychle uteče a je to typická nedělní, studiová pohádka, která lehce pobaví, není vyloženě špatná, ale taky se asi rychle vymaže z paměti. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Hezké, příjemné na pohled, trošičku veselé, ale také trošku zamotané. Ale na nedělní odpoledne se to výborně hodí a pobaví děti i rodiče. ()

Reklama

Reklama