Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisérka Mira Nairová natočila v indicko-americké koprodukci dramatický příběh indického chlapce, jehož rodiče přesídlili z Kalkaty do Ameriky. Jak Nikhil (Kal Penn), jemuž doma přezdívají Gogol podle oblíbeného otcova spisovatele, dorůstá, ztrácí zájem o dědictví předků ze vzdálené země, kterou nezná, a staví se proti dávným tradicím. Chce se jmenovat Nick a být jako ostatní američtí teenageři, co kouří trávu a líbí je jim blonďaté spolužačky z bohatých rodin. Rodiče Gangulisovi (Irfan Khan a Tabu) si se svým rebelujícím potomkem, který se chce zcela odstřihnout od bengálských kořenů a jít studovat na Yale, nevědí rady. Ale když se mladík setká s krásnou Moushumi (Zuleikha Robinsonová), která též pochází z rodiny indických emigrantů, začne chápat, že starý svět jeho rodičů, který chce nechat za sebou, může být propojen s novým světem, jenž leží před ním. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

genetique 

všechny recenze uživatele

Kto dokáže pravdivejšie a hodnovernejšie natočiť film, ktorý zachytáva mladý indický pár po emigrácii do USA a následnú tvrdú kolíziu týchto dvoch diametrálne odlišných kultúr z pohľadu mladých detí týchto rodín? No predsa Indka, ktorá emigrovala a vyrástla v New Yorku. Citlivo natočený film, ktorý dokonale dáva do kontrastu tieto dva svety, dve kultúry, ich životné hodnoty a štýl života. Na jednej strane indický život, ktorý prekypuje radosťou zo života, pulzuje energiou, farbami a láskou, na druhej strane typický americký štýl života, unáhlený, citovo chladný, mravne skazený. Mira Nair všetky tieto problémy natočila s citom a uvážlivosťou tak, aby aj ne-bengálske publikum dokázalo pochopiť pocity a a zmysel bengálskej tradície a kultúry. Krásne zachytený bol každý aspekt zmyslu života. Počiatočný zrod veľkej lásky, počatie nového života, strata najbližšieho, pri ktorých som každú radosť, či pálčivý smútok prežíval s hlavnými postavami. Veľkú priazeň si u mňa vyslúžil záver, ktorý napriek veľkej citovej náväznosti na diváka sa nesnaží o nejaké samoúčelné citové vydieranie. Obhajujúc len štvorhviezdičkové hodnotenie musím ale spomenúť (jemnými spoilermi) aj niekoľké nedostatky. Scenár je na jednej strane veľmi vynaliezavý a pestrý, ale pocitu klišé som sa nevyhol (aféra s francúzskym milencom bola trošku otrepaná) a príliš zjednodušený bol priebeh zásadných momentov - rozchod Gogola s americkou priateľkou a následný vzťah s jeho manželkou. Samozrejme a pochopiteľne, najväčším prekvapením bol Kal Penn ako nesporná herecká dominanta celého filmu. Som rád, že som nezaváhal a vsiakol som toto filmové potešenie a konečne 'niečo iné'. 85%. ()

Estrecha 

všechny recenze uživatele

Pokládali jste si někdy otázku, jaký by byl a o čem by vlastně byl indický film, ve kterém by chyběly hodiny a hodiny nekonečné indické hudby a tancování? Že by z filmu zůstaly jen titulky? Opak je pravdou. Jmenovec je brilantní film nabízející pohled do indické rodiny v USA. Povedeně jsou zde ztvárněny indické tradice, kontrast se západní kulturou a posun v myšlení indických dětí, které se již v USA narodí. ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Mně se to nezdálo ani dramatické, ani romantické, a rozhodně ne jako komedie. Celou dobu jsem jen z povzdálí a naprosto bez emocí sledovala životní pouť jedné rodiny. I když musím připustit, že zajímavou. Na závěr jen drobný komentář k uvedenému obsahu: Ashoke a Ashima nebyli ke sňatku donuceni, oba s ním souhlasili. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Při natáčení v Tádž Mahálu Tabu přiznala, že ačkoli žije v Indii celý život, Tádž Mahál vidí poprvé. (venus)
  • V závěrečných titulcích se Kal Penn objeví dvakrát - jednou jako Kal Penn hrající Gogola a podruhé jako Kalpen Modi hrající Nikhila. (venus)

Reklama

Reklama