Reklama

Reklama

Bytost

  • USA The Entity (více)
Trailer

Obsahy(1)

Carla Morenová je ve svém pokoji kýmsi surově napadena a znásilněna. Nikdo, včetně manžela, jí ale nevěří, že útoky záhadné bytosti se opakují, ačkoli má tělo samou modřinu. Když se Carle nepochopitelným způsobem porouchá auto a ona se málem zabije, poslechne svou přítelkyni Cindy a vyhledá pomoc psychologa doktora Sneidermana. Ten s ní probírá její dětství a mládí a společně skládají mozaiku událostí, které by mohly nynější útoky vysvětlovat. Doktor Sneiderman usoudí, že útoky jsou jen Carliny představy, s jejichž pomocí se snaží vyrovnat s rozličnými životními traumaty. Carla s jeho závěry nesouhlasí a když ji chce doktor hospitalizovat, odmítne a rozhodne se čelit útokům dál sama a zůstat se svými dětmi. Nedlouho nato se Carla seznámí se dvěma parapsychology z místní univerzity, kteří ji vyslechnou a rozhodnou se věci přijít na kloub. K pokusu se dostaví i doktor Sneidrman, který parapsychologii nevěří a chce Carlu za každou cenu chránit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Jako horor nic moc, konfrontační fáze jsou sice zručně sehrané a přicházejí nečekaně rychle, nicméně násilný hudební doprovod absolutně likviduje jakékoliv záchvěvy atmosféry. Napomáhá tomu i fakt, že zdejší duch místo bouchání s dveřmi a zhasínání světel hned od začátku znásilňuje hlavní protagonistku. Značně rychlý úvod zároveň znemožňuje postupné gradování scén, takže veškerá další napadnutí jsou spíše repeticí obohacenou o klasické motivy (rozbíjení oken atp.). O poznání přívětivější by byl psychologický pohled, který je však dost ztížen faktem, že svědkem paranormálních jevů se postupně stává čím dál více postav, takže nedává příliš velký smysl. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

První dvě třetiny filmu jsou skoro na 5 hvězd, závěr až na finální tečku je snad skoro na odpad. Bytost jsem viděl už kdysi jako chlapec ještě s mlíkem u brady a tehdy se mi moc nelíbila, snad jen ty hanbaté scény:) Po letech už je to o hodně lepší zážitek ( hanbaté scény už tak neprožívám:) a ty první dvě třetiny jsou vynikající duchařinou, ne příliš strašidelnou, ale strhující a napínavou, vše ale směřuje k "technickému vyvrcholení" v rámci laboratorního pokusu a to je hooodně nepovedené, ale údajně to byl film podle skutečných událostí, no budiž..pak ale přišla finální tečka v podobě jedné jediné věty a zas mi to zlepšilo náladu. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

První hodina je skvělá, napínavá a místy dost atmosférická a strašidelná duchařina, která se mi hodně líbila, jenže ve druhé půlce se všechno tohle někam vytratí, film se stane rozvláčnějším, ukecaným a místy trochu nudným a samotný závěr je jakoby bez vyvrcholení.. I přesto jsem se během filmu na hodinky koukl jen jednou a byl jsem překvapen, kolik času už uběhlo. Jako celek to nudné není, ale kvalitativně a co se týče zážitku má film dost jasnou sestupnou tendenci. Má to zajímavý nápad (teda, dá se říct nápad, když je to údajně podle skutečných událostí?). Akty znásilnění jsou natočeny dost dobře a doprovází je skvělý hudební motiv. 3,5* ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bytost mě lákala na horor vysokým procentuálním skóre, ale dostavilo se vystřízlivění. Myslím, že je to jeden z případů, kdy je hodnocení ovlivněno nostalgií. Zpracování a výkony odpovídají televiznímu provedení a jde pouze o průměr. Navíc v mých očích Bytosti ubližuje i sveřepá snaha prodat zápletku jako příběh ze života a sexuchtivý duch ve mě bohužel nevyvolává hrůzu, ale cukání koutků úst. Abych ten film bral vážně, musel by sám sebe brát mnohem méně vážně. Horor je pro mě hra s lidskou předstvivostí a v momentě, kdy se mně někdo pokouší parapsychologii představit jako seriózní vědu, u mě končí. Celkový dojem: 25 %. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tady se asi shodnu s většinou, když řeknu, že první polovina je velice příjemně mrazivá a ta druhá prostě o něco málo slabší. Tenhle neprávem opomíjený mysteriózní thriller s prvky sci-fi by si rozhodně zasloužil mnohem víc pozornosti, neboť se jedná o velmi povedený film. Dobře natočené scény, úžasná prsa hlavní hrdinky, parádní herecké výkony, výborný scénář a postavy jsou podané tak, že jim prostě věříte všechno, co řeknou a to se mi na tom líbilo, hlavně u charakteru skeptického dr. Sneidermana, který je zároveň asi nejlepší postavou. Ještě musím zmínit hudbu - na takovýto typ filmu je sice netypická, ale mě se strašně líbila a neuvěřitelně mi tam pasovala. A finále se povedlo a ta neopakovatelná atmosféra osmdesátek tam je taky, takže za mě velká spokojenost. Hororem bych to nenazval, ale dílo je to v mnoha směrech famózní. Za mě 82%, nechápu, proč je to tady tak podhodnoceno. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Carla Moran se po událostech ztvárněných ve filmu celkem pětkrát stěhovala, ale útoky nepřestaly. Po přestěhování do Texasu náhle útoky ustaly, a to po dvou letech. (HellFire)
  • Pro scény, kde se entita dotýká Carly Moran (Barbara Hershey) vymyslel tým speciálních efektů systém přístrojů, pomocí kterých byli schopni foukat horký vzduch. (HellFire)
  • Podobný prípad sa mal skutočne odohrať v roku 1974. O takých zážitkoch hovorí žena menom Doris Bither z Kalifornie. (joske88)

Reklama

Reklama