Reklama

Reklama

Plechová kavalerie

(seriál)

Epizody(7)

Je léto a začínají žně. Vydáme se za volanty kombajnů s legendami českého hereckého nebe napříč bývalým Československem. Prožijeme společně pracovní i osobní příběhy party kombajnérů z Nepomuku, která svádí boj o zrno na Slovensku, na Hané i v jižních Čechách. (oficiální text distributora)

Recenze (183)

Prubner 

všechny recenze uživatele

Ze seriálu se sice člověk dozvěděl, jak to chodilo u kombajnérů, ale není to prostředí natolik zajímavé, aby o tom mohl vzniknout seriál, natož sedmidílný. Jen těžko se tu hledají nějaké velké konflikty, a tak scenárista musel doslova vařit z vody a postavit např. celý jeden díl na tom, že kombajnéři dostali ke svačině místo párků pribináčky. Inu, velká natahovaná nuda. ()

ivamka 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak jsme to kdysi žrali já celkem záviděla a ted´nevím jestli Hartlovi kozatou Kořínkovou, nebo Kořínkové ty kozy. Hartl mně celkem vytáčel, jak si nechával nasrat na hlavu. Jo dnes by s něma kapitalisti zametli, že by z nich cucky lítaly. Už se na to raději nedívám neb je mi blujno z toho zpětně. ()

Reklama

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Podle mě je obdivuhodné, co se tu z toho tématu podařilo vykřesat. Plechová kavalerie je sice poplatná době a dobrovolně bych ji celou neshlédl. Ale o takový seriálový průjem, jaký je v dnešní době běžným a oblíbeným standardem, se nejedná. Hrají zde pouze vynikající herci, kteří mají co hrát, evidentně se v době vzniku ještě někdo zabýval hudbou v seriálech, texty se nepsaly cestou v metru na plac a scény pravděpodobně nemusely být hotové na první, maximálně druhý pokus. ()

Stejšn odpad!

všechny recenze uživatele

O kvalitě tohoto seriálu svědčí už i jen to, že ho ČST nikdy nereprízovala. Dala ho jenom jednou a pak shledala, že je tak blbý, že to nejde znovu vysílat. Na obrazovky se znovu dostal až po 30 letech na komerční televizi a blbý je stále stejně. Vypíchl bych za všechny třeba zápletku jednoho dílu, který se celý točí kolem nedodaných jogurtů do závodní jídelny... ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čo môže byť krajšie ako spoznávať šíre lány vlasti milenej z kabíny kombajnu? Kolektív pracovníkov brigády STS Nepomuk v rámci hesla "work & travel" putujúc z južného Slovenska na južnú Moravu a odtiaľ do južných Čiech zisťuje, že "všude chleba o dvou kůrkách", akurát niekde vám ho viac omastia a niekde vám namiesto neho dajú Pacholíka a ešte sa tvária urazene, keď vám nešmakuje. Partia drsných chlapov pod vedením nepriebojného dosadenca Kubánka si o svojom brigadírovi myslí svoje, no on sa postupne zázračne povahovo mení, mužnie a asertívnie, že im nezostáva, než ho v novej podobe akceptovať, až na večného rebela Straku. Viac v komentároch k jednotlivým epizódam. O seriáli som dlho nemal potuchy, za socíku ma minul, dostal som sa k nemu skoro 35 rokov po jeho vzniku a bol som očarený. Námetom, scenárom, hereckým obsadením, chceným aj nechceným humorom. Pre mňa osobne patrí k tomu najlepšiemu z normalizačnej seriálovej tvorby a po treťom kompletnom zhliadnutí v priebehu dekády nemôžem dať menej ako plný počet. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • Jaromír Hanzlík (Vilda Muclinger) hraje roli sebevědomého playboye a lamače srdcí dívek a žen, kterým se stále snaží dostat za každou cenu do kalhotek. Vilda Muclinger na krku nosí přívěšek býka, který má dodat jeho sexuálním schopnostem patřičnou váhu. Tento býček se dal opatřit za socialismu z některých španělských vín značek Sangre de Toro, Torres apod. Že tuto figurku nosí dospělý muž působí značně infantilně. (Cenobita)
  • Typ kombajnu, se kterým nepomučtí družstevníci svádí boj o zrno, je Fortschritt E512 vyráběný v letech 1967–1988 v NDR. V seriálu je možné spatřit dvě varianty tohoto stroje, které se na první pohled liší rozdílným rámováním kabiny. (Foxhound#1)
  • Oba představitelé protivníků ze seriálu – Jan Hartl a Jiří Samek – načetli jako audioknihu známý humoristický román „Saturnin“ od Zdeňka Jirotky. Jan Hartl v roce 1990, Jiří Samek v roce 1991. (topi80)

Reklama

Reklama