Reklama

Reklama

Plechová kavalerie

(seriál)

Epizody(7)

Je léto a začínají žně. Vydáme se za volanty kombajnů s legendami českého hereckého nebe napříč bývalým Československem. Prožijeme společně pracovní i osobní příběhy party kombajnérů z Nepomuku, která svádí boj o zrno na Slovensku, na Hané i v jižních Čechách. (oficiální text distributora)

Zajímavosti (25)

  • V 50. letech, po kolektivizaci vesnic a založení jednotných zemědělských družstev, byly zakládány strojní traktorové stanice (STS). Strojní traktorové stanice vlastnily veškeré zemědělské stroje a poskytovaly služby zemědělským družstvům. Služby zahrnovaly veškeré zemědělské práce, počínaje přípravou polí před setím až do sklizně. Rozmachem družstev si již družstva sama kupovala zemědělské stroje a práce na polích si vykonávala sama. Strojní traktorové stanice už jenom prováděly opravy těchto strojů. (sator)
  • Strojní traktorová stanice Nepomuk se nachází na adrese Na Máchovně 1270, Beroun. (sator)
  • Dědu Punčocháře měl původně ztvárnit Josef Beyvl. Dokonce začal i natáčet, ale po pár natáčecích dnech náhle zemřel, a proto byla role přeobsazena Josefem Patočkou. V seriálu však zůstala s Beyvlem jedna scéna, kdy se kombajnéři po deštích vrací zpátky z domovů a v mumraji na dvoře JZD je místo Patočky vidět právě Beyvl. (cundak)
  • Jaromír Hanzlík (Vilda Muclinger) hraje roli sebevědomého playboye a lamače srdcí dívek a žen, kterým se stále snaží dostat za každou cenu do kalhotek. Vilda Muclinger na krku nosí přívěšek býka, který má dodat jeho sexuálním schopnostem patřičnou váhu. Tento býček se dal opatřit za socialismu z některých španělských vín značek Sangre de Toro, Torres apod. Že tuto figurku nosí dospělý muž působí značně infantilně. (Cenobita)
  • Oba představitelé protivníků ze seriálu – Jan Hartl a Jiří Samek – načetli jako audioknihu známý humoristický román „Saturnin“ od Zdeňka Jirotky. Jan Hartl v roce 1990, Jiří Samek v roce 1991. (topi80)
  • Typ kombajnu, se kterým nepomučtí družstevníci svádí boj o zrno, je Fortschritt E512 vyráběný v letech 1967–1988 v NDR. V seriálu je možné spatřit dvě varianty tohoto stroje, které se na první pohled liší rozdílným rámováním kabiny. (Foxhound#1)
  • Pokaždé, když se mluví o doprovodném vozidlu, je toto označováno jako GAZ (tedy ruský terénní automobil). Ve skutečnosti je doprodovným vozem jeho vzhledově totožný rumunský ekvivalent ARO M461. (cundak)
  • Natáčelo se v Berouně, Hostomicích, Mělníku, Mníšku pod Brdy, Řevnicích, Zdicích, Staré Huti, zámku Dlouhá Lhota a na nádraží v Dobřichovicích. (M.B)
  • Vlastimil Hašek, který ztvárnil postavu kombajnéra Pravoslava Žižku, po celou dobu natáčení trpěl silnou alergií na pyly. Vzhledem k tomu, že se většina děje odehrála na poli, užil si své. (hans74)
  • Každý díl začíná několika vteřinami dílu předešlého. (M.B)
  • Nakládání kombajnů na vlak v prvním díle se natáčelo na nádraží v Dobřichovicích u Prahy, kde široko daleko žádná STS nebyla. (Stejšn)
  • V díle Hektary je pozvánka na žně 1977, i když je rok 1978. (pávek)
  • V úvodu prvního dílu, kdy ředitel traktorky konstatuje, že začínají žně, je na kalendáři 26. duben 1978, žně však začínají nejdřív koncem června. (pávek)

Plechová kavalerie - Hektary (1979) (epizoda) (E03)

  • Přestože hlavním tématem epizody jsou falešné hektary, tedy podezření, že odpovědní pracovníci lhali o skutečných výměrech obilí a šidili tak kombajnéry, příběh zůstal nedořešen a pravda nebyla vyřčena. (sator)

Plechová kavalerie - Svačina (1979) (epizoda) (E04)

  • Kombajnéři dostávají ke svačině Pacholík, tento výrobek pod stejným názvem je na trhu od 60. let. Pacholík, smetánek, pramen zdraví z Posázaví, Lipánek – podobné svačinové dezerty, obsahující pod jiným jménem prakticky to samé – jedná se o jemný krém ze smetany a tvarohu. (sator)

Plechová kavalerie - Svačina (1979) (epizoda) (E04)

  • V epizodě si táta Holeček (Vladimír Menšík), vyslaný na žňovou brigádu jako „krytí zad“ Víťovi (Jan Hartl), čte před spaním román „Chirurg“ od Julije Krelina. Ten pojednává o lékaři, jehož práce mu přináší konflikty, ale zároveň i životní naplnění. (Všežrout)

Reklama

Reklama