Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 3
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Recenze (74)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ve znamení propagandy. Charakteristický povinně optimistický a odlehčený opus, který dobře charakterizuje filmovou tvorbu ponurého období nejtvrdší normalizace. Lze nalézt mnoho styčných prvků a nepřehlédnutelných podobností s mnohem úspěšnějším a umělecky kvalitnějším dílem krále české seriálové tvorby Františka Filipa, totiž s Chalupáři, emblematickým seriálem oné pochmurné doby - totožně vyvedené titulky, charakteristický filmový materiál s pastelovým vyzněním barev (narozdíl od strašlivé televizní kvality následující dekády, totiž 80. let), jakási povinná rozjuchanost, agitační a propagandistický podtext a neopominutelné skvělé herecké obsazení. Jen na rozdíl od Chalupářů je tenhle vynucený seriál právem zapomenut. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Žehlička byla těžká, vedle ní šroubovák. Došlo mi to, ale pozdě." Jak já jsem miloval celní kontroly. Ty nekonečný hodiny strávený na hranicích, kde celníci obětavě bránili socialismus tím, že nacházeli pašovaný valuty pod poklicemi kol. To byla báječná buzerace. Snad se to nevrátí. Ovšem jako připomenutí tehdejší reality je to dokonalý a herecký obsazení je reprezentativní. Navíc každou epizodou prostupuje láska. Ne ta z velkýho filmovýho plátna, ale taková ta cudně socialistická. Jenže mě třeba to škádlení mezi kastelánem a úřednicí z ministerstva vlastně docela bavilo. A dědci maryášníci byli dokonalí. ()

Segrestor odpad!

všechny recenze uživatele

Že velký komančský náčelník Gustávo "Mň Mň Súdruhovia a Súdružky Mň Mň" Husacoo rozhodne odklepnout séroš o československých celnících bylo nasnadě. Nakonec o kom jiném? O dizidentech? O chartistech? Nebo snad o zaměstnancích rádia Svobodná Evropa? Tohle si doba nežádala. Ta vláda tam prostě nemohla stát jako kůl v plotě. Museli vidět, že ten tlak jde zespodu. Že prostě ten lid si to přeje... To je fuk. Zkusme zapomenout na to, co tenkrát na Červeném Hrádku nablil Milouš Jakeš do mikrofonu. Buďme rádi, že se to převedlo na kapitalismus. Soudruzi teď jsou ještě víc za vodou. Přejme jim to. Pro nás přínos, že se už přestali točit séroše o těhlech obskurních povoláních a už se zase točí jen o doktorech. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Neškodný seriál (asi jediný) z prostředí celníků. O nějakém realistickém pohledu tu není řeči (na druhou stranu nejde ani o politickou agitku), spíše je to značně zidealizované a zromantizované vyprávění. Kromě epizody Léto s Venuší s příjemným hereckým tandemem Aleny Vránové a Josefa Vinkláře jsou další epizody po všech stránkách průměrné. 50%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Kvalitní herectví našich velmi dobrých herců.. To zvedne laťku i horšímu socialistickému dílu, z toho bohužel kdysi těžili.. :-( Jinak nudaaa... strašně táhlé, každý díl.. ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Tendenční propagandistická sračka o svělých celnících, strážcích našeho celního prostoru. Výkony některých herců jsou jen průměrné, některých podprůměrné a většiny úplně strašné ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Celkem povedené detektivky, z nichž zřejmě nejlepší je 3. díl, v němž stoického staršího detektiva, jenž dostal k ruce nováčka, ztvárnil výborný Rudol Hrušínský. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Průměrný seriál, kterému škodí, že není o lidech, ale o případech. To a rozdílná kvalita jednotlivých epizod, ať už jde o příběh nebo herecké výkony, je důvod, proč seriál příliš nedrží pohromadě. Vyčnívají z něj díky hereckým výkonům Josefa Vinkláře a Rudolfa Hrušínského zejména díly Léto s Venusí a Případ živého muže. Navíc je to zatím zřejmě nejnudnější a po tvůrčí stránce nejvíce odbytý předlistopadovýc seriál, který jsem zkusil. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Objektivně to na vyšší hodnocení nemá. Ani ne tak pro nějakou komunisticko pohraničářskou propagandu, ta je mi ukradená, propaganda se točí v každé době, i dnes. Ale spíše pro odfláklé scénáře, odfláklé postavy a minimální zaujetí tvůrců. Některé díly mají dobře nakročeno, vypadají jako námět velmi zajímavě, ale všechny střety, peripetie i vyznění jsou - prostě odfláknuté. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po 36 letech je paráda vidět starý a mladý herce v plné parádě . Rád jsem to skouknul celý a užil jsem si jejich herecké výkony a zavzpomínal na doby kdy tady s námi byli. Děkuji všem živým i mrtvým deda :-) ()

PKD 

všechny recenze uživatele

To vám je ale tááááákováhle,chci řici,nuda,že by se dala krájet. Muž na radnici je ve srovnání s tímto,Rychle a Zběsile:))) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Celkem slušný detektivní seriál bez zbytečné ideologie (na to, že je to o celnících, tak velice překvapivě), plný hereckých mistrů. I když nejlepší je stejně Ota Sklenčka a Simonu Stašovou bych ani nepoznal :-) Každopádně tu nekonečnou buzeraci na hranicích už zažít nechci ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jak uz jsem jindy k necemu psal, je celkem zajimave, kolik povolani bylo za socialismu nametem k ruznym filmum ci serialum. V tomto se dostalo na celniky, kdy krome prvniho a posledniho dilu jednotlive casti na sebe nenavazuji a vzdy se odehravaji na jine hranici. Skoda, ze dva spolecne dily jsou v mych ocich nejslabsi. Naopak nejvice se mi libil druhy a ctvrty dil. Celkove prumerne detektivky na svou dobu, ale namet dobry a potesi i znacny zastup hercu, kteri si v tomto jiz zapomenutem serialu zahrali. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

První a pátý díl mi z detektivního hlediska přijdou nejslabší, i když v prvním pobaví zejména Zázvorková a Beyvl. Škoda že v posledním Zázvorková chyběla. Hanzlík sice objeví drogy v saxofonu, za což mu kolegové vyslovují uznání ještě po roce, ovšem šperků ukrytých za kozama (čili nejčastější ženskou skrýš) nechá projít bez kontroly. Hlavně že buzeruje turistu kvůli dvěma papouškům bez papírů, načež následuje jedna z nejvtipnějších scén celého seriálu, kdy Prachař papoušky vypustí.:) Ve druhém dílu mě krádež obrazu sice moc nezaujala, ale zato to napravili hereckými výkony Vinklář s Vránovou. Díly o zavražděném v mrazícím voze a pečlivé slovenské celničce byly průměrné. Celkově mi hodnocení vychází něco mezi dvěma a třemi *, ovšem s přihlédnutím k tomu, že mnozí seriál zodpadňují už jen z principu, že byl natočen za normalizace se přikloním ke třem. Navíc tolik důmyslných schovek pašeráků se hned tak někde nevidí.:) 50% ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Úchylné a ještě jednou úchylné. Snažit se vytvořit z povolání socialistického celníka ctnostné řemeslo, které stojí za to, aby se dědilo z děda na otce a z otce na vnuka. K popukání jsou pasáže, kde zadek Hanzlík hltá zkušenosti svých předků se stejným zaujetím jako mladý KFC, když mu starý KFC odhaluje tajemství 11 bylinek. Jediný kladný bod si u mě vysloužila Hudečková, za prvé svými vnadami a za druhé tím, jak ňoumu Hanzlíka zcela zaslouženě sprdává. Jinak ta Hanzlíkova postava je dobře psychologicky napsaná, tak si pravého socialistického celníka představuji - v civilu trouba, ale jen si navlíkne uniformu, sebevědomí mu naroste o 1000% a vyžaduje dodržování pošahaných předpisů. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem viděl jeden díl. Hanzlík je fakt opravdový budovatel socialismu. Je to až nechutné, jak prorežimní film dělá hajzly i z lidí, kteří v dnešním měřítku nepáchají. Samozřejmě byly jiné zákony, ale ty tu byly - všichni víme proč... ()

Reklama

Reklama