Jamamba (TV film)

Pohádka

Československo, 1985

Ať už je to rádby pohádka nebo třeba z papundeklu, já se toho jako malej kluk strašně bál. Takový to Žeru psy a žeru kozy... už ani nevím jak to pokračovalo, z toho jsem měl bobky kdykoliv jsem si na tu pohádku vzpomněl a to až snad do desíti let. Herci klasicky dobří a vlastně se to moc neliší od ostatních kvalitních studiových pohádek točených u nás do půlky devadesátých let a to jak zábavností, tak propracovaností děje, který je dětinský jen opravdu vyjímečně. A taky to má proč být dobrý, když se mrknete do filmografie režisérky, nenatočila z těch asi třiceti filmů nic než pohádky.(16.11.2006)

Když jsem byl dítě, stačilo říct: "Přestaň, nebo přijde Jamamba" a byl klid. Měl jsem z ní nefalšovanou hrůzu. Proto 4.(31.10.2007)

• WANDRWALL

Kdy začnou i Japonci točit české pohádky? Proč čeští tvůrci točí pohádky z jiných kultur? Tahle podivnost mě vždy zarážela. Tak zde se točí o jiných, ale jiní o nás netočí. Těch pár vlaštoviček, to už je obvykle vyšší kategorie umění...*** (27.11.2010)(27.11.2010)

Jaroslava Adamová byla specialistka na podobně hrůzné (tím myslím strašidelné) role a uměla opravdu nahnat husí kůži. Pavel Trávníček tu naopak vystřihl jednoho ze svých obvyklých přitroublých prosťáčků a také mu to sedlo víc než dobře. :-))(9.8.2007)

Jamamba, Adamová a Trávníčkův herecký výkon. Čirá hrůza.(11.12.2008)

Nemůžu se ubránit absolutnímu hodnocení. Coby malého diváka mě obestíraly děs a hrůza. I když objektivně samozřejmě musím souhlasit s "halogenkou", rádoby japonská papundeklopvá pohádka je fakt výstižný.(22.6.2006)

Jo, tak samo o sobě je to naprosto příšerná věc ze série rádobyjaponských televizních papundeklových pohádek, která mě ovšem straší dodnes ve snech.(16.3.2006)

Jen bych opakoval komentář Jíhy, akorát mi tak nevadily papundeklové kulisy, přece jen je to televizní pohádka a tam se dá leccos odpustit.A Veronika Jeníková byla vážně nalíčená otřesně. :-)(4.9.2010)

Musím se připojit k ostatním. Podívat se na to dnes, asi bych musel jít s hodnocením dolů, ale jako malý jsem z toho měl několik let noční můry. Herecké výkony v tomto případě jasně přebijí laciné televizní zpracování.(14.4.2010)

Z tohoto filmu jsem měl jako malé dítě strach, resp. ne z filmu, ale z Jamamby. Jamamba pro mě byla ta nejhrůzostrašnější pohádková bytost. Dneska-kdybych to viděl znovu- už bych se asi nebál. :-D(16.9.2009)

"Vyju hlady, vyju hlady, žeru koně psy i hady. Kdo mně přijde do drápů, toho rozsápu!!!" ...a pak jsem neměl mít jako dítě strach:-) Takový Grudge pro děti:-)(28.3.2006)

Vážení přátelé...Studna a Jamamba... Černá noční můra mého dětství... Chci to zase vidět! ČT plís...(23.10.2007)

Moje noční můra z dětství(3.11.2009)

Koukám, že jsme všichni stejně poznamenaní navěky.(11.11.2011)

Nefalšovaná dětská noční můra zrealizovaná v televizní pohádkové inscenaci mi dokáže nahnat strach i po mnoha (skoro mohu říci desítkách) let. Možná je to pravým důvodem, proč jsou pro mě soudobé japonské horrory tak osobně sugestivní a tísnivé ;-)(20.11.2009)

Díky této pohádce jsem se do patnácti pochcával. Už jí nechci vidět, protože bych si jí zkazil a já si jí chci pamatovat tak, jako když jsem byl malej. Toho, že pro mě přijde Jamamba jsem se bál jako dítě asi nejvíc ze všeho. Pro dítě opravdu traumatizující a jestli budu mít svoje vlastní, tak mu Jamambu určitě pustím.(20.7.2008)

Toho, kdo to pustil do Studia Kamarád, by měli zavřít. Děsivá atmosféra, obstojné masky, napínavá podívaná.(10.9.2010)

moje dětská noční můra...(15.9.2007)

Dnes by se tomu člověk asi už jen smál, ale ve své době to na mě mělo účinek větší než obvyklé množství hrůzy pramenící z pohádek jako takových. Repríza by byla fajn..... Přimlouvám se za zřízení pořadu na čt s názvem Retro. Divácká účast by byla zajištěna.(5.4.2008)

I když tohle bude vedle "Kdo probudí Pindruše?" a "O Bílém Augustinovi a Černé Józe" jedna z mála studiových pohádek, co se mi v dětství vyloženě líbily a i když si ji pamatuju jako solidní horror, takže svůj účel coby pořad pro děti zřejmě splnila, tak prostě po dalším shlédnutí po dvaceti letech nemůžu hodnotit líp. Hrozné a hrozně nalíčené děvče v roli hrdinovy milé, Trávníček, hrozně napsaný rozhovory, otravnej zvoneček, co zvoní dobrým lidem, ty neuvěřitelný kulisy (papírový kolečka na zemi coby kamenné dlaždice v japonské zahradě? papundeklový schody jako do Jednoty na zápraží chýše lesního boha?), maňáskovitý masky, očividně plátěná a plastová kytka na větvi dvakrát ukazovaná v detailním záběru, pomoc. Nevím, no, dětem to asi stačí, možná dokonce vyhovuje, ale z dnešního pohledů mi to připadá trochu jako podvod.(24.11.2009)

<< předchozí 1 2