Reklama

Reklama

Základ rodiny

  • USA The Family Stone (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Sarah Jessica Parker v roli, za kterou byla nominovaná na Zlatý globus* a další zářivé hvězdy vládnou úžasné komedii nabité „břitkým humorem“ (Rolling Stone)! Základ rodiny je okouzlující romantický film, během kterého se nepřestanete smát! Věčně podrážděná a až příliš konzervativní ředitelka korporace Meredith Morton (Sarah Jessica Parker) je zvyklá na život na Manhattanu, ale teď musí důvěrně známé prostředí na chvíli opustit. Čeká jí návštěva u rodiny svého přítele Everetta Stona (Dermot Mulroney). Stoneovi jsou ale hodně svérázní lidé a najít společnou řeč s odměřenou cizinkou pro ně nebude snadné. K tomu, aby si Meredith získala jejich srdce, bude potřeba jeden nečekaný host, dvě překvapivá milostná vzplanutí a několik piv! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (145)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Proboha co to bylo za degenskou rodinu ?? Takovou rodinu bych spíš očekával na pastvě pro krávy a voly a ne v obydlí pro lidi. A ten konec ? No ty vole, tohle je horší než když prohrajme v hokeji s rusákama. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $60,062,868Tržby Celosvetovo $92,283,851Tržby za predaj DVD v USA $24,186,514 //počet predaných kusov 1,480,619║ zaujímavá zostava sa tu zišla a celkom to tu funguje, každý si tam odbije svoj malý part, občas príde aj na nejaké tie odľahčenia, ušlo to /55%/ ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Před vánočními svátky, kdy se schází celá početná rodina, přiveze nejstarší syn Everett představit svoji nastávající, ta do pohodové a soudržné rodiny pasuje stejně jako její jehlové podpatky do sněhu. Meredith ( Sarah Jessica Parker) je odměřená, upjatá, snaživá a nejistá. Všeobecné rozpaky vystřídá nervozita a nervozitu konflikty a jelikož se budoucí nevěsta cítí v nepřátelském prostředí osamocená povolává si na pomoc svoji sestru Julii a ta zapadne do rodiny jako kdyby tam patřila odjakživa. Komedii jsem v tomhle filmu plném slz neviděla, ale cca 20 minut před koncem se zřejmě i autoři rozpomněli, že točí cosi k popukání a rozhodli se to rychle dohnat po vzoru grotesek, škoda téhle „humorné“ vsuvky. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Drám z prostredia klasickej americkej rodinnej schémy nie je nikdy dosť. Ten pravý základ tu ale tvoria herci napredovaní Sarah Jessicou Parker, ktorej by sa zišlo viac rolí než len tie, v ktorých 'sexuje v meste'. Trošku smutná, viac zábavná a romantickým poltónom naladená zmeska všehochuti, ale zapasovala úplne spoľahlivo. Za kvalitné hodnotenie zmienim aj fakt, že som ho videl mimo vianočných sviatkov, takže počas nich by bol pocit z neho možno ešte príjemnejší. 80%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Od standardně nadprůměrných výkonů (Claire Danes, Dermot Mulroney, Diane Keaton) až po dle kritiků zářivých překvapení (Sarah Jessica Parker nebo konečně zajímavější Luke Wilson) se dobelháme přes příběh, který vlastně neví, čím chce být. Jeho hrdinové prakticky po celou dobu neopustí stěny rodinného sídla. Právě větší koncentrace postav ale ukazuje, jak jim scénář nestačí, několik členů rodiny nemá víceméně co hrát, jen střídá grimasy úsměv x rozpaky. Hodnocení pak sráží zejména viditelná nedotaženost několika motivů, zbytečné přidávání dalších (například matčina nemoc) a k tomu všemu až nevěrohodná milostná vzplanutí. Čistých 60%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Komedie? Ale kdeže. Takové vánoční romantické dramátko to je. A vůbec ne špatné. Já na to byl naštěstí připraven, distributorskými "Budete se smát nahlas!" plky na obalu DVD jsem se napálit nenechal, a abych pravdu řekl, užil jsem si příjemných hereckých výkonů, scénáře, který mě mile mátl (ačkoliv nakonec všechno dopadlo tak, jak jsem očekával, chvílemi jsem si nebyl úplně jistý, k jakému finiši film spěje), Giacchinovy hudby... A vcelku hřejivého pocitu během závěrečných titulků. Tu jedinou opravdu komediální vsuvku podbarvenou Čajkovským, které přišla před koncem, jsem tam ale ani mít nemusel. Základ rodiny mi dost připomněl Život podle Dana. Tři a půl. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak to je za dnešek už třetí film, odehrávající se o Vánocích, ale bez té pravé vánoční atmosféry, který jsem viděl. Film se sice odehrává o Vánocích, ale za vánoční film ho označit nemohu, protože Vánoce jsou zde jen jako podklad k vyřešení složitých rodinných vztahů, takže opět jako u předchozího filmu musím konstatovat, že tento film není úplně vhodné sledovat o Vánocích, ale tak nějak nejlépe týden před Štědrým dnem, aby to na Vánoce trochu naladilo a přeneslo na diváka trochu té vánoční atmosféry. Ale jinak je to zajímavý příběh o jednom zajímavém rodinném vánočním setkání, kde ale chybí to pravé nadšení z Vánoc, prostě jako by všichni plánovali Vánoce protrpět, a nikoliv si je užít. Což u takového filmu odehrávajícího se o vánočních svátcích zamrzí. Ale je pravda, že film téměř nenudí, je na co se dívat a na konci nám tvůrci naservírují i trochu toho pobavení. Herecké výkony jsou docela dobré, rozhodně překvapí Luke Wilson, ale je zajímavé vidět třeba takového Dermota Mulroneyho, kterého mám pořád zafixovaného jako herce z filmu "Svatba mého nejlepšího přítele" a proto ho bedlivě pozoruji v každé další roli, ve které se objeví. A Diane Keaton jako maminka zde předvádí také velice dobrý výkon. Tohle je tedy film, který je bezesporu zajímavý, a na který stojí za to se kouknout. Ale bohužel nevybočuje z průměru, takže uděluji tři hvězdičky. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Príjemna vianočná atmosféra, no dojem kazí, že ak sa človek nad tým trošku zamyslí, tak vidí ako sú všetky kladne prezentované postavy zlé (a nemyslím napísané, ale vyslovene zlí ľudia). K dobrému dojmu nakoniec pomáhajú sympatickí herci na čele s výbornou Sarah Jessicou Parker (fakt som nemyslel, že to niekedy napíšem :) ). Hlavne oni dali celej tej nemorálnej zvrátenosti (aj v zápletke) vydávajúcej sa za feel good film, obstojný šarm. 6/10 ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Přespříliš uslzený film o Vánocích v jedné rodině s několika nudnými pasážemi, v nichž se převážně hovoří o důležitých věcech, životních moudrech a tak podobně. Celkový dojem na závěr kazí přehnaně sladkobolný konec. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle a komedie? Radši si pusťe Clarka W. Griswolda a jeho Vánoční prázdniny! Sice se Základ rodiny (brrr děsný název) zvolna slibně rozjížděl a ta elektřina nejen mezi královnou matkou a Meredith, ale i ostatními členy hodně rozvětvené rodiny celkem pěkně jiskřila. Jenže pak došly scénáristovy nápady a najelo se na tupé rádoby komediální padání na rozlitých omeletách, honičky po domě atd... Aby to bylo i romantické, nechybí do noci odjíždějící autobus s milovanou bytostí, rakovina a závěrečné spojení všech účinkujících párů (vyjma té asi jedenáctileté holčičky - ta tam žádného chlapečka k sobě neměla). Pokud si chcete u chroupání lineckého zaslzet, máte možnost. Já to viděl teď v létě a nějak na mne ta barevná světýlka ani to stokrát řečené americké - veselé vánoce, nefungovalo. Dvě vánoční ozdoby, víc nedám. * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ultimatívne "feel-bad-movie", jedna z najhorších vianočných komédií i drám a tak zle napísaný film, že ostáva rozum stáť. Bez hlbších spoilerov možno povedať, že vyústenie a zvraty v závere sú také debilné, až sú choré - ako toto niekto mohol myslieť vážne a dostať na to prachy a tých hercov, jednoducho nemám slov... ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Vánoční snímek o tom, jak se jedna rozvětvená rodina sešla u rozsvíceného stromečku. Než došlo k všeobecné rodinné spokojenosti, tak seriózní Everett představil své srdečné rodině snoubenku Meredith a tím odstartoval snahu o záchranu situace. Celá rodina totiž, na rozdíl od Everetta pochopila, že Meredith se pro něj nehodí a pohodový bratr Ben alespoň poznal, s kým by si rád zařádil v posteli. Není to žádná taškařice, ale scény typu: "Nemohu si tě vzít, protože jsem se vyspala s tvým bratrem. - Ale my jsme spolu nespali! - To mě nikdo nemá rád?" mě vždy dokáží pobavit. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

romantické komedie usa nejsou zrovna můj cup of beer, tohle je typický příklad, proč tomu tak je - nudná, ukecaná, přituplá slátanina sázející zas a znova na provařený halivůdský ksichty, to už se mi trochu přejídá. 40% ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 6/10 Hudba 6/10 Prostředí 6/10/// +obsazení, herci, především pak Claire Danes -obsahově nic extra, postavy jsou celkem zvláštní, vztahy postav/// Něco je v nepořádku. Nejen v této rodině, ale i v tomto filmu. Rodinka je to sice normální, možná o něco větší, ale přesto z ní máte takoví divný pocit a necítíte se s nimi dobře. Což byl asi záměr filmu, aby jsme se mohli vžít do postavy Sarah Jessici Parkerové. Doléhá to však i na diváka a to není zrovna dvakrát idelální. Navíc jednání a motivy postav jsem někdy plně nechápal a v ději se později i ztrácel. Humor taky není kdovíjaký. No prostě je to obyčejný film s kvalitním obsazením vhodný pro chvíle relaxu a ideálně pak před vánoci. Větší ambice to nemá./// Celkem 63%/// ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Oddechové drama, které mě takhle před Vánocema poměrně dostalo do vánoční nálady. Navíc tam hraje pár mých oblíbených herců. Vlastně se mi to líbilo, a až na pár detailů tomu vcelku nemám co vytknout. Možná to trochu nadhodnotím, ale dávám 4* ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Ze začátku chci říct, že film mě mile překvapil. Čekala jsem typickou americkou komedii, která těží především z hvězdného obsazení. Ale po určité době trvání filmu zjišťuju, že je to spíše vážnější žánr, který bezvadně nastavuje pohled do rodiny, která si je blízká a nejen o Vánocích. Kombinace, že jsou tu komické situace, ale i dramatické momenty se podle mě povedlo a romantický podtext tomu dodává příjemnou atmosféru. Tenhle film si na nic nehraje, není to uřvaná komedie, ani to není prvotřídní drama, je to něco mezi tím, což graduje hlavně díky hereckému výkonu Diane Keaton, která se podle mě do role vžila. Sarah J.P. jsem snad poprvé viděla v pořádné roli, ostatní herci působili mile a opravdově. Ta atmosféra Vánoc na mě vyloženě dýchla a v posledních minutách jsem přes slzy neviděla! Proto chci říct, že film si zaslouží ode mě asi víc, než bych dala podobnému žánru. Protože tenhle je jiný. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Hodnotím s časovým odstupem - vím, že film nebyl nijak excelentní nebo originální, ale S. J. Parker válela; a v kombinaci s komickými situacemi v rodině přítele jsem se bavil natolik, že další nepříliš zajímavý děj mi nemůže pokazit dobrý zážitek z filmu. # Zhruba s dvouletým odstupem musím snížit hodnocení na 70%, protože některé nudné prázdné pasáže mi vadily a navíc jsem to viděl dabované v TV, kde byl hlas S.J. Parker a D. Keaton dost mimo. ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Nebyl by to jistě špatný film, kdyby neměl tolik slepých míst a nebyl neuvěřitelně nudný. Pár světlých momentů to prostě nezachrání. ()

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama