Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země Alagaësie byla po tisíc let chráněna jezdci na dracích. Pak ale tito jezdci začli mezi sebou soupeřit o moc, až proradný Galbatorix zradil a všechny pobil v jedné velké bitvě. Od té doby vládne zemi a válčí s Vardeny – bojovníky za svobodu, kteří se museli uchýlit do skrýší v horách. Arya, spojenkyně Vardenů, veze vzácný kámen, který byl ukraden samotnému králi. Stín Durza jí spolu se svými služebníky urgaly během cesty přepadnou. Chtějí zpět to, co patří Galbatorixovi. Arya mu ale kámen nedá, raději ho kouzlem pošle tisíc mil daleko a nechá se Durzou zajmout… Mezitím se kdesi v Dračích horách mladý čeledín Eragon chystá ulovit srnu. Těsně před vystřelením šípu jej oslní záblesk a přímo před ním se v doutnajícím kráteru objeví modrý a dokonale vyhlazený kámen. Eragon se ho ve vesnici pokusí vyměnit u řezníka za jídlo pro rodinu. Řezník ale pozná, že se jedná o králův majetek, a nechce s ním mít nic společného. Tak se Eragon vrací domů s nepořízenou. Jeho bratranec Roran se chystá opustit farmu, protože královi vojáci odvádějí mládež do armády a jeho osud není stát se bojovníkem. Strýc Eragona ujišťuje, že jeho čas také přijde, až bude starší. Později se Eragon blíže podívá na neznámý kámen. Při dotyku se objeví modrý záblesk, který dá Arye, Durzovi a dalším zasvěceným osobám vědět, že dračí vejce bylo objeveno. Zanedlouho se z něj doopravdy vyklube malý drak, který vypálí Eragonovi na dlani znamení spirály... Durza dostane nový úkol. Když nedokázal získat zpět ukradené vejce, musí zabránit Vardenům, aby se o jeho existenci dozvěděli. Durza vyvolá temné bojovníky Razaky a pošle je zabít Eragona a přinést vejce… (TV Prima)

(více)

Recenze (978)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Z knižní předlohy zbyla kostra okousaná na minimum, aby jakž takž držela pohromadě. Za cenu krátké stopáže (u fantasy trochu nepochopitelné) toho opravdu moc nezbylo a to, co zbylo, je naprosto zběsile sestříhané (hlavně závěrečná bitva v jeskyních Vardenů) a co se týče děje tak bez znalosti knihy naprosto nepochopitelné. Skvělou práci odvedl Patrick Doyle (ten pán mě zajímá čím dál víc), kameraman a Slovenské exteriéry a film si drží celou dobu slušné tempo, takže nenudí a až na ty bitvy se na něj hezky dívá. Ale přiběh je prostě v háji, že by mě Edward Speleers nějak nadchnul se taky říct nedá, takže jednou se díky Eragonovi pokochat Tatrami bohatě stačí. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Humus vo všetkých ohľadoch. Fantasy žánrom žijem a o to viac ma naštve, keď ho niekto takto przní. Samozrejme za všetko môže stupídna predloha, ale aj tá je oproti scenáru tohto "diela" geniálnym počinom. Niekto tvrdí "ale aspoň triky boli fajn". Kde, preboha? Veď tam s výnimkou prvého letu a záverečnej "leteckej prestrelky" celkom chýba interaktivita medzi hercami a Saphirou. Dialógy sú len prestrihmi medzi hercami a veľkou digitálnou hlavou dračice. Ech... Jedna hviezdička za pohodového Ironsa. UPDATE: Opakované zhliadnutie na DVD s pôvodným znením dojmy citeľne vylepšilo. Irons je skutočne fajn a scény s drakom (hlavne záverečné ohnivé peklo) majú dokonca grády. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Fantasy pohádka o zbrklém klukovi a jeho drakovi, která jaksi nemá konec, tedy má, ale ne ten "úplný". Triky velmi dobré, scenérie fantastické, Sienna Guillory k nakousnutí - a to je vlastně všechno, co mě zaujalo. Děkuji za pozornost. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ani kniha není natolik skvostná, aby podle ní mohl být natočený dobrý film. Čte se sice vcelku dobře a napsal ji tehdy 16ti letý nadějný spisovatel Christopher Paolini, ale už nápis na rubu knihy: "Těšte se na film" značil kam trilogie o Eragonovi, dračím jezdci bude směřovat. Z herců se mi nelíbil téměř nikdo bohužel ani Edward Speleers, který ač se snaží druhý Daniel Radcliffe z něj rozhodně nebude. Říkám, že se mi z herců nelíbil téměř nikdo i když je tu výjimka, Jeremy Irons, jenomže ten k jeho smůle už hrál v jedné nepodařené fantasy a to v Dračím doupěti a je ho na to škoda, jeho postava Broma byla spolu s digitalizovanou dračicí Safirou to jediné co se mi na filmu líbilo. Jinak příběh ohlodán do morku kosti působí naprosto opovržlivě vůči knize a ani hudba není natolik kvalitní, aby tuto nepovedenou fantasy zachránila od toho nejhoršího. Ale co teď, když už první díl je natočený, není úspěšný, druhý už na natočení čeká a nakonec třetí je ve výrobě?...bojím se nejhoršího. --- Řekla mi o budoucnosti - Budoucnost je pro živé Eragone. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $100miliónovTržby USA $75,030,163Tržby Celosvetovo $249,488,112Tržby za predaj DVD v USA $87,571,821 //počet predaných kusov 4,108,006/videl v kine: 55%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Dopadlo to zhruba tak, jak se dalo očekávat. V průměrných vodách Fangmeiera drží jen některé triky (proč to zastírat, mluvím JEN o drakovi), hudba a vykrádání všeho možného od Nové naděje přes Harryho Pottera až po Pána prstenů. Už předloha se tváří jako dort od Pejska a kočičky a pokud k jejímu klonování použijete nepříliš talentovaného debutanta a herce, kteří si zrovna vybírají svůj špatný den, je nakonec celkem zázrak, že z pece vypadne něco jako Eragon. Fanouškům fantasy bude chutnat, normální kinofilové ho přežijí a těm ostatním nezbude, než si zanadávat. Vždycky ale může být hůř, to si pamatujte. Stačí počkat na druhou Narnii. (50%) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Peter Buchman .. Společenstvo (na) draka. Děj je vypreparovaný ze všech myslitelných fantazy příběhů, takže originalitu nebo alespoň vlastní nápad lze hledat jen těžko. Vyvolený mladík, mentor, drak, osudová žena, trpaslíci, elfové, proradný vládce a jeho temní přisluhovači - vše už tu mnohokrát byla a dlužno dodat, že i v mnohem lepším podání. Některé scény a dialogy vyvolají až posměšné úšklebky, na druhou stranu se několikrát povedlo mírně vyvolat emoce, které překvapivě zafungují. Snesitelnou podívanou navozují krásné scenérie a mistrně zvládnutá digitální Saphira. Za plus osobně považuji střídmou délku stopáže, kdy příběh bez hlubšího vysvětlování ubíhá svižně kupředu (ono také není co pořádně osvětlovat - vše už tu tolikrát bylo, že děj či zvraty jsou snadno čitelné a každý kdo s filmovou fantazy nezačíná, nebude mít problém se zorientovat) tudíž není prostor k tomu začít se vyloženě nudit a pitvat množství chyb - scénářem počínaje (herci nemají co hrát), zmatenou režií, bez schopnosti vtáhnou do děje a třeba bídnou finální bitvou konče. Nic zlomového se tedy opět nekoná, jen další veleúspěšná (dětská) kniha dostala dětinský filmový kabát. 50%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Udělat z tak debilní knihy adaptaci, která se skoro blíží snesitelnému průměru je vlastně velké (byť Pyrrhovo) vítězství. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Pekné akčné fantasy..........................Soundtrack Patrick Doyle: 1. Eragon ,2. Roran Leaves ,3. Saphira's First Flight ,4. Ra'zac ,5. Burning Farm ,6. Fortune Teller ,7. If You Were Flying ,8. Brom's Story ,9. Durza ,10. Passing the Flame ,11. Battle for Varden ,12. Together ,13. Saphira Returns ,14. Legend of Eragon ,15. Keep Holding On - Avril Lavigne ,16. One in Every Lifetime - Jem, ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení v tom smyslu, že místo ubohé vykrádačky jsem dostal solidní vykrádačku. Víc než tři hvězdy ze mě ale vydolovat nemůže, protože stopáž je nesnesitelně osekaná a plno vedlejších scenáristických linií zůstává nedořečených a výrazně zbytečných. Příliš neprospívá ani skutečnost, že průměrně zběhlý divák dokáže předpovědět, co se s tou kterou postavou stane, stejně tak jako předříkávat mentorské dialogy. Největším zklamáním je asi nepřehledný maglajz vydávající se za úchvatnou finální bitvu. Ale abych přeci jen vyzdvihl pozitiva: tím hlavním je Saphira (hlavně jako dráče je k sežrání), boží Irons a sympatický Speleers. Na to, kolik potenciálu v sáze viděly zástupy fanoušků, se s ní naložilo vpravdě macešsky. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Kde niet strachu, niet ani odvahy.“ Fantasy má veľa podôb a ERAGON na Stredozem (ani na Harryho Pottera) nemá. Ale zas je o čosi lepší, ako KULL DOBYVATEĽ a DRAČIE DIERY (Jeremy Irons má zrejme slabosť pre drakov, asi nejakého má doma, inak si to neviem vysvetliť). Mne sa páčil o čosi viac, ako prvá NARNIA, ale je to trochu ako porovnávať chrípku s angínou. Keď som si predstavil, že by som tento štandardný kus musel pozerať ešte raz, zhrozil som sa a po chrbte mi prešli mrazivé zimomriavky. Pokiaľ sú na plátne mentor Jeremy Irons, dračica s hlasom Rachel Weisz (wtf?) a pekná slovenská príroda, ujde to. Ale biedne akčné scény, priemerné triky, mdlé masové pasáže, či celkovo značne nezvládnutý a nesympatický kasting (Malkovich i Carlyle sú katastrofálni, len Irons je OK, ale je tu dosť málo) páchajú veľmi veľa škody. Pôvodne plánovaná dvojka (a trojka) našťastie nikdy nevznikla. Stefen Fangmeier (dovtedy trikový odborník v hollywoodskych blockbusteroch) druhú šancu nedostal a už nikdy nič nerežíroval. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Od Eragona nikdo nic moc necekal a ja taky ne, ale jelikoz se jedna o fantasy zanr, kterej mam hodne rad, tak sem si na film zasel. A nedopad vubec spatne. Nejvetsi podil na tom maj asi moje nizky ocekavani, ale stejne. Pribeh je samozrejme desna vykradacka a neprinasi prakticky nic novyho, takze to je takova jednoducha verze Pana prstenu, ale na druhou stranu je dej aspon temnejsi nez prilis detska Narnie. Pribeh je skutecne asi nejvetsi slabina filmu, protoze vsichni se tvari strasne drsne, pronasej hrdinny projevy a maj radoby drsny jmena, ale na me to ve vysledku pusobilo misty jako komedie, krom toho jsou situace dost casto odhadnutelny predem, navic tu jsou hloupy dialogy. Ale ostatni slozky filmu jsou v pohode. Kamera vykrada Pana prstenu, takze diky tomu jsou zabery spravne velkolepy, hudba se taky povedla a i kdyz herci nehrajou nic extra, presto predvadi vcelku slusnej vykon (Carlyle potesi, Irons ma svuj prumer, Speelers nakej talent ma, ale tady se zatim teprve rozehrava). Co se tyce triku, tak nejvic se poved samotnej drak, s tim si tvurci fakt vyhrali a je videt, ze uz jim kuli tomu asi nezbylo moc penez na ostatni veci a proto jsou treba ruzny pevnosti zabirany pro jistotu z dalky a rozmlzene, az vypadaj skoro jako nakej pohled. Filmu pres tech nekolik nedostatku dam 4*, nicmene se ale nemuze rovnat vrcholum fantasy zanru, ty 4* je spis za to, ze jsem se celou dobu dobre bavil a film utece strasne rychle (90 minut pro fantasy je neskutecne malo), az mi bylo lito, ze je konec. Taky proto, ze pri zaverecny bitve sem si rikal, ze je pekna a tesil se na tu finalni, ale pak sem se bohuzel dovedel, ze to uz byla ona. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Eragon som tipoval na prúser roka, ale túto korunu si po jeho projekcii ponecháva Superman Returns. Príbeh Eragona je klasický neduživý plagiát Tolkiena and Co. o boji dobra a zla , pričom prečo je zlo zlé a dobro dobré sa zase raz nedozvieme. Klasická rozprávková premena sedláka na hrdinu neprekvapí dejovo vôbec ničím. Postavy sú plytké a majú plné ústa fatálnych viet na ktorých sa človek musí uškŕňať. Réžia je absolútne chaotická, plytvanie krásou slovenských exteriérov trestuhodné. Lokácie, v ktorých sa točilo - Tatry či môj obľúbený Slovenský Raj sú dostatočne fotogenické, kamera však túto fotogenickosť zdarne ignoruje. Osobitne je odfláknutá záverečná bitka, bez ohľadu na jej taktickú nelogičnosť nemá táto scéna žiadny akčný náboj a je veľmi neprehľadná. Eragon tak zachraňuje len Safira a Jeremy Irons. S dračicou sa skutočne tvorcovia vyhrali takže pôsobí dosť živo a reálne. Jeremy Irons i ked nemá veľmi čo hrať prevyšuje ostatných hercov o hlavu a ubrať trochu z pátosu jeho replík, pôsobila by jeho postava mentora omnoho skutočnejšie. Takže za celkom svižné tempo, Tomášovský výhľad, Suchú belú a Tatry, Safiru a Ironsa 5/10 a tri hviezdičky, pretože je to lepšie a o kúsok menej naivné než Narnia. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Dnes je těžké natočit příběh plný kouzel, magie a velkolepých bitev, protože se tu bude vždy nabízet porovnání s Pánem Prstenu. Jak zhodnotit Eragona?? První dojem - líbilo se mi to. Režijní debut Stefena Fangmeiera nedosahuje(a ani nemůže) kvalit trilogii čaroděje Jacksona, ale snaží se ukázat, že ve světě fantasy umí být také mnohdy monumentální. Mám na mysli výbornou digitální dračici Safiru a scény s ní spojené, závěrečný duel Safira vs Stínový drak je opravdu parádní. Jenže pak jsou tu také scény, ve kterých vidím šklebící se ksicht Uweho Bolla a to je průser. Hlavní hrdina Ed Speelers mi připomíná stormbreakerovského Alexe Pettyfera, jak vizáží, tak herectvím, ale vzhledem k jeho věku možná časem trochu herecky vyspěje. Styl vyprávění je příliš zbrklý, nevyzrálý, kamerové záběry přes hory a doly jsou pěkné, ale začínají se stávat samozřejmostí. Robert Carlyle je docela směšný, naopak Jeremy Irons správně mentorovský. Větší bitva je ve filmu všehovšudy pouze jedna a je hodně slabá, vývojový cyklus Safiry je rychlejší, než byste si stačili připravit vajíčko naměkko. Celkově to ale není film špatný a vzhledem k výdělkům se možná brzy dočkáme pokračování. 100 miliónů dolarů(rozpočet)/242,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Eragon nebyl vůbec tak špatný, jak jsem očekávala, dokonce ani ti dva hlavní představitelé nebyli ve filmu tak nesympatičtí, jako v trailerech, drak byl moc pěkný, hlavně jako malý, létací scéna velmi dobrá, příjemná stopáž, příběh ušel, takže nakonec jsem se pobavila celkem dobře. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Od Eragona jsem nic moc nečekal... a taky nic nedostal. Jeden drak dobrý film nedělá. Celý snímek (kromě draka) vypadá neskutečně lacině a netuším, kam se těch sto melounů rozpočtu podělo. Horší je, že příběh ani postavy nestojí za nic, Carlyle je neskutečně trapný a dodívat se mě stálo nesmírné úsilí. Trikaři, držte se svého řemesla! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vývržek nastalého zájmu o fantasy a jeden z prvních hřebíčků do rakve, kam byl žánr po nenadálém zmrtvýchvstání v podobě LOTRa zase rychle uschován. Je to sterilní, nefunkční a nesympatické. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

V rámci možností je film relativně OK. Rozhdně by mu prospěla delší stopáž, takhle je tam několik podivných momentů (například náhlá změna Durzova make-upu), nejhorší na celém filmu je, jak zabili poměrně slušný rozpočet. Drak je moc hezkej, zbytek ale průměr, místy až televizní. Je to o chlup lepší než BloodRayne Uwe Bolla, jenže vzhledem k ambicím je to poměrně na pováženou. JHerci jsou v rámci možností dobří, nektěrým pomáhá dabing, jiným spíše škodí. Závěrečná bitka je poměrně slušná, kdyby nebyla v takové tmě, mohlo to bejt mnohem lepší. Porovnání s Pánem Prstenů je zbytečné, spíše je na místě srovnání s Narnií, která byla o chloupek horší, co se naivity, kýčovitosti a pod. týče,výpravu a bitvu však měla nesrovnatelně lepší. Celkově je Eragon něco podobného, jako Šifra Mistra Leonarda. Film sám o sobě zkousnutelný zcela bez problémů, vzhledem k očekáváním, která do něj byla vkládána, však zklamal na celé čáře. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Další z celý řady fantasy, který se snaží navázat na Pána prstenů, ale opět jako ve většině případů se to nestalo. Příběh je fakt nádherně naivní a předvídatelnej, herci až na pár výjimek průměrný, to se týká i rádoby vycházející hvězdy Edwarda Speleerse, ne že by byl nějak výrazně špatnej, ale jako hrdina mi fakt moc neseděl a žádnej sympaťák to taky podle mě moc neni a jeho hrdinský projevy jsou spíš pro zasmání. Taky mi přišlo jako docela velká škoda, že v tomhle prvním dílu nebyl prakticky vůbec využitej John Malkovich, přece jen hlavní záporák by se měl tošku představit už v prvním díle. Doufám, že v dalším pokračování teda Malkovich už něco předvede, ta jeho záporácká nahrážka v podobě ultra děsivýho stínu moc nevyšla, sice se snažil dělat nerůznější držky a namaskovanej byl taky správně, ale prostě to podle mě nebyl nikdo z koho by šel strach, spíš takovej šílenej úchyláček. Taky nevim kdo vymyslel ty děsně směšný jména, hlavně teda hrůzostrašnej Galbatorix, zní fakt skvěle, už jen jak sem to napsal z toho de strach. Co se týká triků, který by ve podobným fantasy měly hrát docela velkou roli se celkem vyvedly, sice, žádná extra bombastická animace se nekoná, ale drak nebo kouzla nejsou špatný a nijak neruší sledování filmu. JInak je ale eragon spíš taková zábavička než nějakej velkofilm, hlavně je dobře že to nemá 3 hodiny jako pán prstenů, protože tomuhle tak akorát stačily ty necelý dvě hodinky, možná přístí díl, ve kterým se toho doufám odehraje daleko víc než v ttohmle seznamovacím, bude lepší ()

Související novinky

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Dračí planeta Pern na filmových plátnech?

Dračí planeta Pern na filmových plátnech?

20.04.2011

Když se plive na Eragona, většinou se poukazuje na to, že jde o plagiát všeho možného, zejména pak knižní série Dragonriders of Pern spisovatelky Anne McCaffreyové. Inu, filmový Eragon propadl,… (více)

Drak přichází... opět

Drak přichází... opět

16.08.2007

Neděste se, tahle novinka není o pokračování Eragona (studio 20th Century Fox o dvojce fantasy zmetku naštěstí mlčí). Je o novodobé verzi klasiky, která udělala z Bruce Leeho mezinárodní hvězdu a… (více)

Prachy dělaj člověka

Prachy dělaj člověka

12.01.2007

Charlie Kaufman, slavný a Oscarem oceněný scénárista Věčného svitu neposkvrněné mysli, se rozhodnul režírovat svůj první film. To není žádná novinka, o filmu s prapodivným názvem SYNEKDOCHA se mluví… (více)

Reklama

Reklama