Reklama

Reklama

Hříšní lidé města brněnského

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 1

Epizody(4)

Obsahy(1)

Na obrazovku České televize se vrací oblíbená čtyřdílná minisérie, ve které bude brněnská detektivní pátračka řešit kriminální případy z podsvětí i policejních kruhů. Ani ten nejrafinovanější zločinec nemá šanci uniknout dedukčním schopnostem těchto kriminalistů! Příběhy nazvané Sólokapr, Pekelný stroj, Záhadné zmizení Lily Košvancové a Hluboká propast se zabývají zločinem (často i hrdelním) a vracejí se do dvacátých let minulého století, kdy brněnská "plotna" (obdoba pražské hříšné "galerky") vládla nad hlavním městem Moravy. Plotní ulice, Dornych, Křenová, okolí brněnských jatek a zakouřené lokály Flédyna, Nový svět, Mexiko, tato rejdiště zločinu, výsměchu spravedlnosti a nostalgické sentimentality brněnského podsvětí se staly dějištěm příběhů nezákonných kotrmelců, inspirovaných zprávami z policejních archivů a články z brněnských novin, které režisér Jiří Sequens zpracoval do scénářů. Dobové šansony Jaroslava Uhlíře a texty písniček výstižně charakterizují jednotlivé díly. Téměř stovka herců velkých, středních i malých rolí zavede diváky do lidové tančírny U flédynky, do hospody na Cejlu, prvního útočiště trestanců propuštěných z arestu, ale také na cesty a cestičky v Lužánkách, obsazené dámami, schopnými prodeje všeho druhu, a navíc i mezi brněnskou smetánku, prostě přiblíží divákům zavrženíhodnou i lákavou atmosféru bizarního světa dvacátých let, dnes už málem zapomenutého. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

TV spot 1

Recenze (47)

monolog 

všechny recenze uživatele

Docela jsem překvapenej, jak vysoké hodnocení to tu má. Podle mě to nestálo málem ani za jedno podívání. Všecko mi přišlo strašlivě umělý, kulisy, atmosféra i herecké projevy. Když tam byl záběr z nějaké hospody, vždycky jsem si říkal, kde je ta živost? Kam se ztratilo veselí a bujarost, kterou tak často skvěle ztvárnili v Hříšných lidech města pražského? Navíc neskutečně málo venkovních záběrů a víc než zjevná touha natočit vlastně jen další díly úspěšnějšího bratra s Marvanem Hříšní lidé... a bratrance s Adamírou Panoptikum města pražského mě přivádějí na myšlenku, že tu nešlo o nic jinýho, než jen další pokus dojit peníze. Ono je ale taky možný, že výslednou nezáživnost má na svědomí i věk pánů režisérů, který se průměrně pohybuje kolem 83 let (jeden 91, druhý 76), ale můžu swe mýlit a je to prostě tím, že to je špatně natočeno. A že jde i dnes natočit dobrý kriminální seriál s komediálními prvky, o tom nás víc než dostatečně přesvědčují Četnické humoresky. ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Ti hříšní lidé města brněnského mne hóóódně zklamali, protože jsem byl namlsán skvělým počinem s panem Marvanem a totéž jsem očekával od jejich kolegů z Moravy. A i když se jedná o seriály podobného ražení, jsou naprosto odlišné. Důvodů je hned několik - místa kde se děj odehrává je Praha a Brno. Musím zmínit černobílý a barevný obraz, paradoxně ten první v pořadí měl možná větší kouzlo. V Brně byly natočeny jen čtyři díly - naštěstí - v Praze jich bylo více. Herecká kvalita byla také úplně někde jinde, ať se na mne Ladislav Lakomý a jeho podřízení nezlobí. Také mi vadilo, že se převážně točilo v interiérech na rozdíl od Prahy. První dva díly byly docela nudné a až zbylé dva byly koukatelné. Zkrátka - i když mne to mrzí, tak hříšní lidé města brněnského naprosto nemohou konkurovat těm pražským. Dávám jen dvě hříšné hvězdy **. ()

Reklama

klúčik 

všechny recenze uživatele

Detektívny seriál z Brna a s Brnenskými hercami sa mi páčil. Mal svoju atmosféru. Nie je to čistokrvná krimi , ale krimi s komediálnym nádychom. Herecké obsadenie je výborné. Krásna spomienka na fantastického herca Ladislava Lakomého. Seriálu uškodil , podľa mňa názov. Hříšni lidé ...boli len jedny , a boli nesmrteľné, mnohí diváci čakali podobné pokračovanie... Seriál hodnotím 60%. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Už to nemá tu správnou chemii. Nejspíš proto, že kriminalisté nebudou tak oblíbení jako ti z Hřísní lidé města pražského nebo ty případy postrádají správnou kombinaci humoru a napětí. Kdo ví. Po tomto seriálu navíc přišly Četnické humoresky, které seriál uvrhly do naprostého zapomnění. Já mám přestu dobu první republiky rád - po kolikáté se asi opakuju?, takže mě se seriál líbil. Ale atmosféru staré Prahy Brno prostě mít nemůže. I proto, že herci ze sebe brněnský dialekt místy dost tlačí. Zato kostýmy a hudba jsou vcelku snesitelné. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem byl hodně zvědavý, ale bohužel musím konstatovat, že oproti Hříšným lidem města pražského či Panoptiku je to o hodně slabší. Dějové linie jsou poněkud rozvleklé, pointa celkem předvídatelná, celkově to postrádá napětí. Kvalita jednotlivých dílů má sice vzestupnou tendenci, avšak na vyšší hodnocení to nestačí. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (12)

  • Václav Babka naposledy před kamerou. (M.B)
  • V příběhu lze spatřit moped Patria. Vyráběla jej německá zbrojovka bratří Weyersbergů, která se sloučila s další společností stejného oboru W Kirschbaum & Cie a vytvořila Weyersberg, Kirschbaum & Cie. Firma se věnovala nejdříve výrobě oceli a později kol a následně motocyklů. Výroba zanikla koncem 50. let 19. století. (sator)
  • „Tyhle nóbl lidi mezi plotnu nepatřej,“ zazní v příběhu. Brněnská plotna byla skupina obyvatel brněnské periferie, vyznačujících se především originální mluvou, tedy „hantecem“. (sator)

Reklama

Reklama