Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prostý muž, který přišel o svou farmu, posléze majitel obchodu a lokální politik, se stal jedním z největších amerických prezidentů. Vůdce, jehož rozhodnutí změnila svět: Harry S. Truman. Gary Sinise hraje muže v čele Spojených států během jednoho z nejobtížnějších období historie. Truman provedl svůj národ koncem druhé světové války, začátkem studené války, chaosem bojů za občanská práva a stál i u zrodu OSN. Přijímal plnou zodpovědnost za svá rozhodnutí, mezi jinými také za ukončení druhé světové války svržením atomové bomby na Japonsko. Celý život se držel své zásady "sloužit národu, ne ho kontrolovat". Toto je jeho neobyčejný příběh. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

katakomb 

všechny recenze uživatele

Slyšet Dvořákovu Novosvětskou při inauguraci amerického prezidenta bylo opravdu milé překvapení. Maskérsky to bylo fakt špatný, vlastně až druhé polovině, když už všichni zestárli tak, že nebylo nutný to víc tunit, se dalo na ty obličeje jako z vosku zvyknout. Jinak herecky řemeslně dobrá práce. Je poznat, že se to točilo jako tv film s omezeným rozpočtem, ale nakonec jsem viděl i spoustu dražších filmů s daleko hůře řemeslně odvedenou prací. Celkově vzato musím uznat, že to obohatilo moje znalosti dějepisu, na druhou stranu ale přepokládám, že si na ten film za měsíc asi nevzpomenu... ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Snímek z produkce HBO nese všechny znaky tvorby této stanice - je výpravný, neošizený a profesionálně poctivý, nicméně poplatný svému původu v obrazové a dramaturgické krotkosti. Více než filmovými kvalitami tudíž logicky zaujme spíše tématem. Za zmínku stojí samozřejmě zvlášť výkon Garyho Sinise v titulní roli. (Iva Hejlíčková, Ci 07/2008) ()

Reklama

zla.ovce 

všechny recenze uživatele

Velmi netradičně zpracovaný životopisný film, který je místy prokládán skutečnými dokumentárními záběry, což mu dodává na větší autentičnosti. I přes svou délku film nenudil, děj svižně plynul, což je dáno celou řadou zlomových událostí, kterým musel Truman ve svém úřadě čelit. Jedinou výtku co mám, je obsazení paní Trumanové (Diana Scarwid), která vypadá výrazně starší než její manžel v podání Garyho Sinise. ()

BoncheR 

všechny recenze uživatele

Čo vlastne vieme o mladosti prezidenta Trumana z tohto filmu? Skoro nič. Nevieme nič o jeho otcovi, o tom ako študoval, ako prežil detstvo, videli sme len jeden záber jeho matky a sestry. Mne osobne to trošku vadilo. Síce podrobne vieme čo si myslel, jeho názory na rôzne veci ale predsa len to,že o ňom v podstate nič nevieme je fakt, ktorý sa nedá prehliadnuť. Inak je to celkom v pohode spracovaný film. Hodnotenie: /60%/ ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Truman bol americkým prezidentom behom riadne rušných chvíľ a tento film sa nám v skratke snaží vyrozprávať celý jeho príbeh. Bohužiaľ tých zaujímavých udalostí, ktoré musel riešiť bolo príliš a 128 minútová stopáž je zase strašne krátka, takže nie je čas akúkoľvek udalosť hlbšie preskúmať. Vo výsledku film vôbec nefunguje po dramatickej stránke. Je to len faktografický sled udalostí z Tromanovho života. Rovnako obohacujúci ako tento film bude ak si na 2 hodiny niečo prečítate o Trumanovi na wikipédii. Vlastne za tie 2 hodiny si pravdepodobne o ňom stihnete prečítať viac ako sa dozviete v tomto filme. A aspoň vás nebude rušiť skoro až komická štylizácia Sinisa do Trumana. Možno že pôsobil verne, ale mne to pripadalo ako komediálna imitácia. Podobne nepríjemne na mňa pôsobil Tom Hanks vo filme The Post. Škoda, že sa film nevenoval iba jednej časti Tromanovej kariéry, ale zato poriadne. Napríklad ma zaujal ten jeho konflikt s MacArthurom. Takže výsledkom je sterilná encyklopédia. 4/10. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (3)

  • Herečka Diana Scarwid získala za kreaci postavy Bess Truman nominaci na cenu Emmy 1996 za vynikající herečku ve vedlejší roli. (Roman.Ticka)

Reklama

Reklama