Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento příběh se odehrává ve Španělsku 17.století za panování krále Filipa IV., slabého a manipulovatelného panovníka. Alatriste (Viggo Mortensen) slouží Jeho Výsosti jako voják ve Flandrech a v mírových časech jako nájemný šermíř v Madridu a Seville. Miluje krásnou Maríu de Castro (Ariadna Gil), nejproslulejší herečku své doby. Slíbil svému umírajícímu otci, že se ujme mladého Iniga Balboa (Unax Ugalde). Marně se jej však pokouší zachránit před vojenskou službou a také před panovačnou a zneklidňující Angelicou Alquézar (Elena Anaya)! Příběh je plný intrik a zrady, krvavých soubojů a velkolepých bitev, lásky a nenávisti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (118)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ech... Milujem národné historické eposy a tak som dúfal, že celým radom Goyov ovenčený španielsky megahit to u mňa dotiahne aspoň na tie čestné 3*. Spočiatku to vyzeralo nádejne. Dobrodružno-romantická klasika sa drsným realistickým prístupom (počítačové gejzíry krvi, blato, otrhané kostýmy) a širšími dobovými súvislosťami snaží tváriť ako vážna, rozšafná historická dráma. Niečo podobné sa podarilo Mannovi s Posledným Mohykánom, ale tvorcom tohto filmu určite nie. Zhruba po tretine filmu si uvedomíte, že okrem hlavného hrdinu tu niet jedinej zaujímavej postavy, vzťahy sú studené ako ten príslovečný psí čumák a navyše sa v druhej polovici rozpúta smršť intríg a komlikovaného politikárčenia, ktoré kvôli tým nevýrazným postavám a ešte nevýraznejším hereckým výkonom sú absolútne nudné, takže divák odmietne s filmom spolupracovať a nakoniec sa v zbytočne komplikovanom deji celkom stratí. Z útrpnej letargie ho už potom nevytrhne ani záverečná bitka, ktorá nemá s prechádzajúcim dejom žiadnu previazanosť, nič sa v nej nerieši, je tam len preto, aby na konci bola aspoň jedna davová scéna (keď v predchádzajúcich 2 hodinách žiadnej takej niet) a preto je tiež absolútne nevzrušujúca. Ach jaj. Mal to byť veľkofilm, ale nakoniec je z toho dielko, ktoré čo do výpravnosti tromfne hocičo televízne od Hallmarku - trebárs seriál Rím je oproti tomuto totálne vizuálne žrádlo. Dokonca aj tie šermiarske scény sú akési krátke a ich choreografia za veľa nestojí. Takže čo nám zostalo? Zopár solídnych režijných nápadov (úvodná podrezávačka v hmle), zopár zaujímavo výtvarne komponovaných scén (v štýle plátien starých majstrov) a malebný Viggo Mortensen. Veľké sklamanie. Ak mám porovnávať v rámci žánru a kontinentu, tak napr. poľské Ohňom a mečom je asi tak 10-násobne zaujímavejší a výpravnejší film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velkolepá výprava při sledování tohoto filmu je hodně, opravdu hodně vidět, ale když se většina filmu odehrává buď v temné, ponuré, šeré, temnotou zahalené atmosféře, ve které není vidět na krok a zbytek na královském dvoru, kde se nudně kecá o ničem, tak prostě veškeré výdaje na výpravu mohou přijít vniveč, protože tím ničí celý film. Ve Španělštině se na to nedalo koukat, v Češtině to zase stálo za starou belu. Takže co říci pozitivního na historický rádoby velkofilm, který o své velikášství přišel svým zpracováním? Snad jen Viggo Mortensen, ale jinak naprostý souhlas se zdejším hodnocením. Takto historické filmy mohou být i nudnou zplácaninou o ničem. Kapitán Alatriste ku příkladu naprosto dokonalou. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €24miliónovTržby Celosvetovo $23,119,163║ Neskutočne sucho odpackaný film, rozvlečený príbeh podávaní maximálne nezáživne a pre plochosť všetkých postáv to nezachráni ani účasť Vigga Mortensena. V tomto filme nevyšlo absolútne nič, ani miš-mašové súboje nič nepovedia. /25%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Zrada je škvrna, ktorá sa nikdy nevymaže. Judáš sa obesil. Ja taká silná nie som. Tak aspoň plačem.“ Škoda, ale obávam sa, že tento film uspokojí len menšinového diváka, ktorý sa rozhodne postaviť šarm Vigga Mortensena (G.I. JANE, PÁN PRSTEŇOV, OCEÁN OHŇA) a naturalistické krvavé detaily nad nudný scenár a nenápadité vizuálne spracovanie (o nejakej strhujúcej výpravnosti by som radšej nehovoril). Snímka (napriek početným akčným scénam) nemá divákovi čo ponúknuť. Namiesto toho ho ubíja množstvom vedľajších postáv, motivácií a nudných vzťahov. Za pozornosť však film predsa len stojí, už kvôli charizmatickému Viggovi a jeho španielčine a širáku. Podľa knihy Španiela Artura Pérez-Revertea, autora okultného hororu DEVIATA BRÁNA. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se docela tesil, necekal jsem sice nic uchvatnyho, ale historicky filmy mam rad a Viggo se do podobnejch roli hodi, tak jsem byl zvedavej. Ale tohle byla naprosto ukrutna priserna nuda. Film ma naprosto neskutecne unavnejch 140 minut, pricemz vetsinu casu se tu jen keca. Jenze dialogy jsou fakt trapny, krom toho film nedrzi pohromade zadnym pribehem, je to jen sled scenek, ktery na sebe ani poradne nenavazujou a kdyz uz je vyjimecne naka bojova scena, tak je zrezirovana naprosto bez dynamiky. Navic ani ten Viggo zas tak super neni, hraje sice obstojne, ale vypada jak nakej vagus a bohuzel nema dost charisma aby film utahnul, za coz ale taky muze fakt, ze nema poradne sanci cokoliv rozehrat. K tomu si prictete dost hroznou hudbu. 2* davam za jakz takz slusnyho Vigga, hodne pekny kulisy, nesetreni krvi a vcelku obstojnej konec. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Během sledování filmu jsem žehlila, což byla chyba. Záhy jsem totiž zjistila, že můj souboj s jedním neposlušným límcem je daleko napínavější než ty, které svádí udatný kapitán. Ten film je sice tak dlouhý, že bych za tu dobu stihla vyžehlit košile celému vojenskému štábu a navrch umlátit žehličkou nepřítele, ale za celé dvě a půl hodiny se ta studená, nevzhledná mazanice nestihla proměnit ve Velasquézovu malbu, spíš byla čím dál tím rozmazanější, zmatenější a nudnější. Asi jsem byla moc natěšená a bláhová iluze, že evropský historický film nepůjde v blátivých stopách svých zámořských bratříčků, tím pádem vybledla dřív, než si to Alatriste zasloužil. Jenže i s oběma očima přivřenýma tak, že nevidím ani binec na stole, mi z toho zůstává zbytečně natahovaný a nudný film připomínající zmačkanou halenku, jenže na rozdíl od té se nedá vyžehlit a složit do nějakého úhledného tvaru. Viggo, tohle si u mě budeš žehlit hodně dlouho. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Škoda té zdlouhavosti a poměrně slabého scénáře. Výprava a realistické bojování jsou totiž na velmi slušné úrovni, není to bohužel doprovázeno svižnějším a ucelenějším dějem. Kdyby se to zabíralo jen nějaký kratší úsek Alatristova života, mohlo to dopadnout mnohem lépe. Přesto nemyslím, že by to byla katastrofa, jak z některých komentářů zaznívá. Těch 60 % si film zaslouží. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Hróóózne utrápený, rozvlečený a zbytočne dlhý príbeh jedného odvážneho kapitána. Po traileri som dával do filmu viac nádejí, ale toto bolo nad moje očakávania. Scény z dvojminútového akčného traileru sú len umelo roztiahnuté do dva a pol hodiny, vypchaté totálne nudnými a nezáživnými pasážami. Dialógy si držia svoj štandard ako aj spomínané vojenské zábery a bitky. Potenciál zobrazeného obdobia zostal však takmer úplne nevyužitý, rovnako ako mali naviac aj herci. Dej mohol byť kľudne o hodinu kratší a ladenie viac akčno-dobrodružnejšie. Spraviť z toho historicko-romantickú ságu bola obrovská chyba. A tak už neostávalo nič, len čakať na koniec ako na vykúpenie. 45%. ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

šmarjááá, tak tohle bylo pro mě opravdu nekoukatelný.. proč ty sračkoidní filmy točí vždycky tak dlouhý??..:(( a proč ta jedna hvězda? no za vigga přece:o) nedávno jsem ho obsluhovala v jedné nejmenované restauraci s výhledem na prahu.. byl neuvěřitelně milej, podepsal mi účtenku i s věnováním a podal mi ruku, když odcházel.. pak už si nic nepamatuju, možná jsem i omdlela.. hehe.. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Když musí divák přes dvě hodiny bojovat s návaly ospalosti a neustále dumat nad tím, kdo je kdo, a proč se děje, co se děje, míjí se vydařená výprava účinkem. Jako ukolébavka perfektní volba! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Alatriste-jeden z mnohých .... Očakávaný, najdrahší španielsky film s V.Mortensenom v hlavnej úlohe, ma sklamal. Úvod, v ktorom rozprávač hovorí, že nám rozpovie príbeh o jednom z mnohých, netuší, že nám vopred prezradí takmer všetko. Aj keď režisér verne vystihol dobu a atmosféru, nestačí to. Žiadny výnimočný príbeh, žiadne výnimočné herecké výkony ani veľkolepé bitevné scény. "Iba" príbeh o jednom z mnohých. Najzaujímavejší nakoniec zostáva Mortensen a jeho dokonalá španielčina, o ktorom som dávno vedel, že španielsky vie naozaj dobre, ale až teraz to môžem oceniť.Bola to dosť nuda, hoci to slovo nuda som už dávno nepoužil. Blbé filmy, ktoré sú svojou blbosťou zábavné nepozerám, ale toto vyzeralo na vážny veľkofilm. Vedel som o príprave tohto filmu viac ako rok pred jeho vznikom, preto zapožičanie nebola náhoda.Aj po nepriaznivých recenziách som sa musel na vlastné oči presvedčiť,ako to dopadlo. U mňa 40%.Jak ja som sa na to tešil...,škoda. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,A co jsi dělal celou tu dobu co jsme se neviděli?'' --- ,,Zabíjel kacíře a psal básně! '' -------- :-) Tenhle film z poloviny sedmnáctého století se mi líbil. Nebylo to jen kvůli Viggovi, prostě to bylo celé pěkné. Některé záběry úplně evokoly obrazy nizozemských mistrů. Filmaři si vyhráli s detaily a tak vás film do té doby spolehlivě přenese.Ten kdo bude čekat masové scény jako v Cidovi, nebo třeba ve Statečném srdci asi nad tímhle filmem ohrne nos. Pořádná bitka je tam vlastně až na konci když pominu noční přepad nepřátelského ležení kanonýrů. Je to místy hodně konverzační a jeden se v tom rychle ztratí. Britové, Holanďané, Francouzi, Španělé... Jeden je ve spojenectví s tím, druhý s oním aby se to za chvilku zase celé přetočilo a bylo to jinak. Do toho spory katolíků s protestanty...Španělsko bylo skutečně ještě v té době velmocí a jeho lodě brázdily nejvzdálenější oceány světa aby z těch dálav přiváželi králi nesmírné bohatství. Také kdy dnes nějaký podmořský archeolog narazí na vrak nějaké lodi, pokud to nebyla loď s obilím nebo válečná je vždycky co vyzvedávat !Diplomacie, dvorní intriky, krásné ženy, již jen v tomhle prostředí bylo složité přežívat. Pokud byl člověk ovšem voják a člen španělské tercie, tedy elitní jednotky, mohl si být jist, že se alzheimra asi nedožije... Obzvláště pokud ti proklatí Holanďané stále nedávali pokoj. Pravda, místy mohl být film napínavější, ale i tak je to za 3 poctivé doutnáky. Pro Španěly to byl film jistě právem drnkající na národní strunu, hlavně na tom konci. Příjemná byla i hudba. A jelikož je tu film zle podhodnocen, rozfoukávám ještě jeden doutnák. Takže * * * * ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obdazení 4/10 Děj 6/10 Hudba 4/10 Efekty 6/10/// +herec Viggo Mortensen a postava Eduarda Noriegy, barevný filtr, doba ve které se film odehrává, cákance krve -slabší hudba, žádné oslňující scény/// Tuhle výpravu do Španělska jsem si rád prošel, zvláště když mím průvodcem byl "Aragorn". Ovšem tyhle dva prvky (prostředí a hlavní hrdina) jsou jedinými body, ktreré film udrží v mírném nadprůměru. Šermířské souboje jsou sice fain (už dlouho jsem žádné nevyděl), ale je jich opravdu málo. Stejně tak zde chybý (na historický film) nějaká pořádná válečná vřava. Film tedy určitě nenadchne a ničím vyjímečným neoslní, ale jak říkám, díky tomu, že jsem dlouho historický film na podobné téma neviděl, jsem ochoten přiznat, že mě film zaujal./// Celkem 53%/// ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi to viac ako povedzme napr. Goyove prízraky (2006). Výprava sa mi zdala o dosť lepšia, aj herecké výkony boli presvedčivejšie. Naproti tomu časť dejovej linky sa odohráva v akejsi zvláštnej, ponurej atmosfére, teda niežeby to bolo na škodu, ale často sa v tej tme strácajú aj zaujímavé veci a časom to začína otravovať. Dejová linka je ucelená, síce žiadne terno, ale ani nenudí. Ako také spestrenie je tu aj pár pekných súbojov a bitiek, oceňujem hlavne názorné ukážky a historickú bojovú taktiku čo sa strelných zbraní týka. Na záver príde aj na miernu melodrámu, takže u mňa celkom spokojnosť. 65/100 ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem nebyl filmem uchvácen, neviděl jsem ho navíc v originále. Po letech v rámci jednoho výzkumného tématu jsem si dal reprízu ve španělštině v patřičné kvalitě obrazu a zvuku. Alatriste je živoucí pestrobarevnou freskou Španělska první poloviny 17. stol., kdy byl tehdejší vládce králem planety. Viggo Mortensen s knírem má charisma jako hrom, voják a nájemný šermíř, si musí poradit s lecjakými problémy, zaplete se i do velké politiky. Film má úžasné souboje, hudbu, kostýmy, přesvědčivé herce, napínavý děj, určitou dávku melancholie a tragiky, všechno to působí tak opravdově. Drama, romance, postavy dýchají svým životem, má to skutečně historickou atmosféru. Rozhodně se vyplatí repríza a možná půjdu v hodnocení ještě výše (edit první srpnový týden 2022). ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Kapitán Alatriste je z pohľadu premrhaného potenciálu veľký prúser. Veľmi som sa tešil na kvalitný historický veľkofilm navyše zo zaujímavého prostredia Španielska začiatku 17. storočia a španielskej inkvizície. Po 140 minútach občasných šermiarskych súbojov a plytkého politikárčenia prekladaného suchopárnou vatou som sa postupne prepracoval ku konečnej bitke (jedinej) a s koncovými titulkami som sa sám seba pýtal: Čo nám vlastne týmto chcel "básnik" povedať? Čestne priznávam - netuším. ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že je to vyloženě špatný film, ale tak nějak jsem nepobrala, o čem to vlastně celé je. Kromě přehlednosti a (mnou postrádané) hluboké myšlenky mi v něm také trošičku chyběla duše. Bylo tam sice pár silnějších momentu, ale nic víc... ()

predators 

všechny recenze uživatele

Neskutečně nudný film, "Aragorn" co by španělský voják a nájemný vrah sice do role pasuje, ale to je tak vše. Vleknoucí se příběh, který trvá přes dvě hodiny, to se jen těžko rozdýchává. Jako divadelní hra dobrý, ale jako celovečerní film, prosím už ne.30% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

No, nebylo to zas tak zlý. Sice to bylo šíleně zdlouhavé a chvílemi nezajímavé a Viggo Mortensen se taky moc nepředvedl ale přežít se to dalo díky docela dobře zpracovaným akčním scénám. ()

Související novinky

Kolty versus dekolty

Kolty versus dekolty

18.08.2007

Viggo Mortensen už v Oceánu ohně a Kapitánovi Alatristem dokázal, že s kloboukem na hlavě vypadá ještě lépe než v kápi elfského pláště. A když mu navíc u boku proklatě nízko visí kolt, je to ještě… (více)

Reklama

Reklama