Rooster Cogburn

Rooster Cogburn

Western / Komedie

USA, 1975, 108 min

Stuart Millar

Rozpočet $-miliónovTržby USA $8,022,000Tržby Celosvetovo $-(19.4.2009)

Povedený western se zajímavou dvojicí John Wayne + Katherine Hapburnová. Předposlední film Johna Wayna. Dostatek akce, napětí i vtipných hlášek ("je to pravda, sázím na to svou opilou kočku").(21.2.2005)

Někde jsem četla, že jde o slabší, tedy hodně upovídaný western. Je to naopak: možná by to bylo hodně slabé, kdyby ti dva méně mluvili. 90%(8.1.2009)

Kvalitně natočený western. Výborná akce (naštěstí je jí tu hodně) a skvělé herecké výkony Johna Wayna a Katharine Hepburnové.(1.2.2003)

Ne tak dobré jako Africká královna, ale...(29.6.2005)

Jako western se mi to moc nelíbilo, ale závěrečná část odehrávající se na řece to celkem zachránila. Ta krajina a hlavně peřeje, to byla pastva pro oči. Jako komedie plná hlášek to může být dobré, ale měl jsem to v původním znění s anglickými, a moje angličtina není zase tak dobrá, abych si to naplno vychutnal. Přesto slušný průměr.(3.2.2008)

Tohle je čistá oddechovka pro sobotní odpoledne.(23.1.2008)

"Africká královna" po pětadvaceti letech. Neodehrává se sice v Africe a Humphreyho Bogarta nahradil zestárlý John Wayne, ale něco zůstalo: Skvělé dialogy a herecké výkony, na které je radost pohledět kdykoliv a kdekoliv.(10.6.2002)

Jeden z posledních Dukeových filmů. Bohužel jsem to viděl poměrně dávno a ještě předtím než jsem měl tu čest se podívat na Wayneovy předchozí filmy, tudíž jsem se této téměř sedmdesátileté a trochu toporně hrající ikoně amerického filmu smál. Snad to budu mít možnost vzít někdy zpět.(23.10.2006)

Na sklonku kariéry se John Wayne opět vtělil do jedné ze svých nejslavnějších postav – U.S. Marshala Roostera Cogburna – kterého poprvé ztvárnil v Maršálovi, za kteroužto roli obdržel v roce 1970 oscara. O pět let později se tak jednooký opilec znovu objevil na plátně, kde mu náramně zdařile sekundovala samotná Katharine Hepburn, tedy jedna z nejzářivějších hollywoodských celebrit (v roce 1999 ji dokonce Americký filmový institut (AFI) označil za největší ženskou filmovou legendu všech dob! Jen tak pro zajímavost – Wayne je v mužské kategorii 13.). Setkání těchto velikánů dopadlo takřka na výbornou. Samotný příběh sice již nemá takovou sílu jako True Grit, ale znovu těží z úžasně zahraného Cogburna coby starého křupana a ožraly, který má opět co dělat, aby ukočíroval ohnivý temperament své průvodkyně (rozdíl oproti True Grit je v tom, že mladičkou Mattie Ross vystřídala Eula Goodnight coby starší dáma). Western je to takřka klasický a nechybí v něm několik velmi zdařilých pasáží, především závěr na voru je opravdu bravurní. Dle dobrého zvyku většiny Waynových filmů je zastoupen také humor, byť snaha o napodobení úspěšného Maršála je zřetelná a divák má pocit, že všechno už někde jednou viděl. Ale jak se říká, dobrého není nikdy dost.(11.7.2011)

V tomhle svém předposledním filmu nevybočuje Wayne ze své "koleje" , zajímavé je jeho spojení s další legendou, Katherine Hepburnovou. Zdá se mi, že je v příběhu dost hluchých míst a zbytečného mluvení.(7.2.2003)

Skvělé hlášky :-)(22.9.2007)

Volné pokračování Maršála, už sice není tak kvalitní jako jeho předchůdce, ale John Wayne hraje opět skvěle.(17.4.2011)