Billy Budd

Dobrodružný / Drama

Velká Británie, 1962, 119 min

Peter Ustinov

• Houdini

Oscar 1 nominace: Herec VR - Terence Stamp(29.3.2004)

Nenechte se pomýlit prostředím, ve kterém se film zdánlivě odehrává. Z moře uvidíte akorát několik metrů kolem lodi, a pak při dlouhých záběrech na palubu bude vytvářet jen pozadí. Film se celý odehrává na lodi, žánrově je to spíše drama, a kolega DarkMatter má pravdu, že dvě hodiny na takové provedení je trochu příliš. Vůbec se nepovedla postava Billyho Budda, který si svým charismatem sice získá posádku na lodi, nikoliv však srdce diváka, několik pseudobiblickcýh hlášek á la "nastav i druhou tvář" na to rozhodně nestačí. Jediným světlým, a v tomto případě temným bodem, zůstává postava Johna Claggarta - strážného důstojníka (master-at-arms), kterého si s grácií sobě vlastní zahrál skvělý Robert Ryan.(7.4.2010)

• danecek24

20. Zlatý Glóbus za rok 1962 - cena (1) - *Objev roku (herec) - Terence Stamp(13.1.2009)

Původní novelu jsem nečetl, ale dokážu si představit, že mohla být zajímavější. Přeci jenom udělat z krátké novely celovečerní film... Dochází zde tedy ke zbytečnému protahování, děj je předvídatelný/zápletka jednoduchá. Černobílé provedení filmu podle mě přidalo. Jednoduše - neurazí, ale ani žádný zázrak takže 3*. Dokumentaci doby a určité poselství/myšlenku, které byli zřejmě obsaženy v novele se podle mě podařilo přenést i do filmu.(5.7.2009)