Herkules (TV film)

Herkules

Dobrodružný / Drama

USA, 2005, 2x90 min

Roger Young

Seriál s Kevinom Sorbom v titulnej úlohe napáchal viac škody, ako by sa mohlo zdať. Tragickou postavou bol tento bájny grécky poloboh len v prvých pilotných celovečerných dieloch. Po "zvyšok" (viac ako stodielneho) seriálu, sa jeho svalnatá prítomnosť zredukovala na prenášanie životných perlí o odvahe a sile priateľstva a nezmyselne akčného poskakovanie s (v gréckej mytológii neexistujúcim) parťákom Lolausom. Producent Sam Raimi vtedy preukázal také barbarské (naivné?) nerešpektovanie legendárnych "mýtov a legiend", že sme im to už ani nemohli mať za zlé. Televízia Hallmark v roku 2005 povedala rázne „stop!“ a výsledkom je trojhodinová televízna mini-séria, ktorá síce (ako všetky hallmarkovské mini-série, od MERLINA cez GULIVEROVE CESTY po IÁSONA A ARGONAUTOV) dopláca na mizerné počítačové efekty a čudné herecké obsadenie (Sean Astin, Timothy Dalton, Leelee Sobieskiová), ale oveľa dôležitejšie je to, že si z bájnych mýtov nestrieľa. Naopak, snaží sa ich (napriek rozpačitým hercom) podať s dôrazom na Herkulesov tragický rozmer. Takže áno, Herakles naozaj (kvôli počarovaniu od bohyne Héry, jeho nevlastnej matky) zavraždil vlatsné deti a áno, to naozaj viedlo k dvanástim na prvý pohľad nesplniteľným úlohám (ktorých splnením mal vzdať pokánie). Výsledkom je solídne výpravné dobrodružstvo, neporovnateľné s prvoligovou fantasy (Pán prsteňov), ale rozhodne má ďaleko k niektorým iným filmom od Hallmarku (Tajomný ostrov).(26.1.2008)

• ripo

Snaha ukázať na Herkulovi aj niečo iné ako kopu svalov a testosterónu bola chvályhodná. Takisto poukázania na spletitosti starých gréckych bájí. No psychologizácia postavy ostala len na povrchu a nešla do hĺbky. Kvalitu, resp. nekvalitu digitálnych trikov pripočítam nižšiemu rozpočtu - veď sa jedná iba o TV film. Čo mi však najviac hýbalo žlčou, bola totálna topornosť Leelee Sobieski, z ktorej mi naskakovala husia koža. Horšiu ( a ešte k tomu škaredú, plastikovú) herečku by som nenašiel hádam ani v hlbokých albánskych horách za čias absolutistického vládnutia Envera Hodžu v Tirane ...bŕŕŕŕŕŕŕ(12.11.2006)

• burina

Vzhladom k tomu,ze grecku mytologiu doslova zboznujem,som na na tento film celkom tesila.O to vacsie bolo sklamanie.Od zaciatku som sa to nutila pozerat,ale na druhy diel som uz bohuzial nemala silu.Kto aspon trosku pozna pribeh o Herculovi,bude nad tymto dielom poriadne krutit hlavou.(12.11.2006)

• slatkac

Blbost jak vyšitá, 1* za cameo roli Tylera Mana.(29.6.2011)

• otík

Naprosto směšný rozmáchlý televizní snímek líčící příhody Hercula je tragikomickou snahou o upoutání divákovi pozornosti. Jediné, co se mi na téhle hrůze líbilo, byli docela ucházející triky, jinak děs a bída.(7.12.2006)

• NDroo

No...ty...kravo! Tak spatnou a trapnou "adaptaci" Herkulovych (resp. spravne samozrejme Heraklovych) dobrodruzstvi jsem dlouho, predlouho, nevidel...(28.6.2011)

Televizní až hrůza, triky děsné, ale co naplat - je to regulérní myth-pohádka a řeckou mytologii, tu já můžu.(29.6.2011)

Tak si zde střihnu premiéru : Nové Televizní zpracování bájného hrdiny Herkula přináší pohled na jeho "životopis" zcela z jiného úhlu pohledu, než tomu bylo doposud s televizním seriálem či animovaným filmem. Takže sledujeme Herkula od jeho narození, přes divoké mládí, kdy vyrůstá po boku se svým bratrem a učí se bojovat a vyrůstat v budoucího hrdinu, jak mu bylo před jeho zrozením předurčeno až po konečný výcvik (jež je ovšem nejen velice zanedbaný a krátký ale také stejně nesmyslný a fádní...), kdy se ze zbrklého chlapce stane ON! Hrdinný syn boha Dia...Jenže nové zpracování zobrazuje Herkula zcela jinak než znáte z historie a vyprávění. Ať už se jedná o nastoupení Herkula do služeb Thébského krále plnění "jeho úkolu", tak o tom, zda je synem boha či nikoliv se může divák jen dohadovat. Stejně tak jediná existence bohů je zde prezentována pouze v nudných a plytkých konverzacích hlavních postav, jež pravděpodobně sami neví, zda existují či jen následují věřící dav...Podobně je na tom jejich herecký projev jež se pohybuje někde na hranici průměru. Film má sice solidní výpravu, které však podráží nohy otřesné triky, nevýrazný hudební doprovod a přemršelá délka filmu. Pokud někdo tudle dobu miluje, tak ať si přičte max 1* navíc...U mě je to slabší průměr 2 a půl * = 3*...(19.9.2006)

• sallyann

Dobrodružný? Drama? Mně to teda připomíná spíš soft porno!(28.6.2011)

Slabucke spracovanie no zato dej ktory dokaze sam o sebe uputat divaka.Navyse som si pochutil i na kvalitnych hereckych vykonoch,a to najma na sympatakaovi Paulovi Telferovi.(13.11.2006)

• eagle-eye

To si ze mě někdo dělá prdel, cože?(15.1.2011)

• corpsy

Osobne nechápem čo tým tvorcovia chceli povedať. Totálny odklon od pôvodných mýtov a bájí film neskutočne zabíja a dopomáhajú mu k tomu aj amatérske triky a trápne herecké výkony. Zbytočné fiasko.(26.12.2010)

• zdeny99

Zdlouhavé, zdlouhavé, příliš zdlouhavé. Dohromady tříhodinový film se dal zkrátit zhruba o hodinu a tím by odpadly veškeré zdlouhavé prostoje, které jen zbytečně natahují film. Bohužel ve skutečnosti tento Herkules působí jak zpomalený film a nezachraňují jej ani kentauři, satyrové, nymfy, harpie, duchové, harpie nebo Sfinx. Za pochválení stojí pouze to, že je to snad první film, který mapuje Herkulův život již od narození.(15.1.2011)

Príbeh za 5*; Herecké obsadenie za 2* a efekty za 1* To všetko dokopy je za 3. Z filmu som sa naozaj dozvedel čo to nové o Herkulesovi a o jeho živote... Ale herci mi akosi malo pasovali a limitivoný televízny budget nedovolil rozprestriet kridla. Ae pozeratelne to rozhodne bolo...(13.7.2009)

• Wishkah

Když už někdo chce natáčet filmy s mojí milovanou řeckou mytologií tak by si aspoň mohl přečíst předlohu a ne napsat scénář z doslechu. Přitom o Héraklovi (na Hercula kašlu, protože je to jen obyčejná římská kopie Hérakla) by se dalo natočit několik skvělých filmů. Kdyby nebylo Oidipa je podle mě Hérakles asi nejtragičtější postavou řeckých mýtů, i když nakonec skončil na Olympu jako bůh. Prostě marnost nad marnost. Tenhle film je hovadina a za jediné plus na něm považuju jen to že naštěstí je to film z produkce Hallmarku tak jej neuvidí tolik lidí. Tvůrci a protagonisté tohoto filmu by si zasloužili aby je ztrestal samotný Herakles. Už jen proto co v tomhle filmu udělali z jeho matky..................zpráva pro tron : Ioláos se v mýtech vyskytuje. Pomáhá svému strýci (byl synem Héraklova nevlastního bratra Ífykla) Héraklovi v boji s Hydrou a poté žil v Aténách. Tam poté ke stáří chránil Héraklovi potomky před Eurystheem. A když se Eurystheus dostal do Atén a požadoval Héraklovi potomky vydal se stařičký Ioláos do války a před bojem prosí bohy aby mu na jeden vrátili mládí a sílu. Bohové jeho prosbu vyslyší a Ioláos se plný sil vydává do boje a Eurysthea poráží(27.10.2008)

• klima777

Škoda času & slov.(29.6.2011)

• Yangus

Skoro celí první díl jsem čekal až se mladý Herkules přestane chovat jako idiot, dočkal jsem se až když byl starší. Triky většinou na úrovní 80.let ale občas překvapily, třeba Nemejský lev a jeho proměna, jinak to ušlo. Dokázal jsem to dokoukat až do pozdního konce ale 2 hvězdičky si to zaslouží. Ale chtělo by to konečně pořádný film o Herkulovy a ne stále nějaké pohádky.(29.6.2011)

• Martrix

Řecká mytologie je odkaz pro všechny národy. Dokonce i pro ty, které žádnou pořádnou historii nemají. Chápu, že si USAmani nevystačí jen s indiánskými mýty, takže si stvořili své hrdiny. Jenže postavy jako je třeba Spiderman, Kapitán Amerika nebo Hulk, mohou jen těžko soupeřit s heroismem Persea, Héráklea, nebo Achillea. Popcorn vs. propracovaná mytologie, která dává nahlédnout do časů, kdy se rodila civilizace. Po shlédnutí této hrůzy jsem se jen utvrdil v tom, že je spousta lidí, kteří jsou kulturní kánoe. Vydlabaní, vydlabaní, vydlabaní. Možná se pletu a jde o cílenou snahu dělat z lidí blbce. Seriály Herkules a Xena nadělaly tolik škody, že bych se nedivil, kdyby v podobném prznění pokračovaly i generace filmařů, kteří na těchto dezinformačních seriálech vyrůstali. Fajn, amíci jsou hovada. Když se přenesu přes to, že si příběh upravili podle toho, jak se jim to hodilo a líbilo, stejně jde pořád o hnusný film. No dobře, tak úplně jsem se přes to nepřenesl :o) , ale faktem je, že triky jsou průměr , hlavní postavu hraje vysoce nesympatický teenager, v jehož podání je Herkules ještě větší debil, než podle pověsti jako mladý byl a ostatní postavy se chovají...divně. Asi jako když sleduje amatérské představení, kde herci umí text, ale vůbec neví jakou postavu hrají. A přitom režisér této "věci" byl jeden z těch, co natočil seriál Řím!! Člověk by čekal, že se u toho něčeho přiučí. No, nebudu si dál zbytečně otloukat prsty o klávesnici, tato sračka za to nestojí. Tento film mohu doporučit snad jen politikům ČR. PS: Dovedu si představit, že další Youngův počin bude těžké porno, s názvem Homo Erectus vs. Xena(30.6.2011)

• Venous666

Takový ten klasický uspávač hadů ... Několikrát jsem se načapal jak na oči působí gravitace. Nemasné, neslané. Jediné plus, proč jsem tomu nedal odpad je ten, že na tu šaškárnu to mělo dobré efekty(23.8.2011)

byl líp sehraný, herci a tak, není to taková slátanina jak seriál(15.1.2011)