Občan X (TV film)
Mysteriózní / Thriller
USA, 1995, 103 min
Chris GerolmoHudba:
Randy EdelmanObsah
Skutočný príbeh ruského masového vraha Andreja Čikatila, ktorý za osem let brutálne zavraždil vyše päťdesiat ľudí a dlhé roky unikal spravodlivosti pre prieťahy v byrokratickom a nekvalifikovanom vyšetrovaní. Komunistickí pohlavári totiž verili, že sérioví vrahovia môžu existovať iba v kapitalistickom režime... (oficiální text distributora)
KevSpa
I snímek natočený pro televizi může být velice kvalitní. Občan X je toho jasným důkazem.(17.5.2002)
Radyo
Další z výborných filmů, natočených na základě skutečných událostí. Dodnes si pamatuji, když se o tomto masovém vrahovi Čikatilovi psalo v našich novinách a zmiňovaly se tam zvěrstva, jichž se na svých obětech dopouštěl. Film sice nezabíhá až do krajních podrobností, ale přesto zobrazuje jeho případ možná ne příliš obsáhle, ale o to efektivněji. Stephen Rea coby vyšetřovatel a Jeffrey DeMunn jako Čikatilo hrají skvěle.(25.7.2002)
Djkoma
Až překvapivě kvalitní snímek z produkce televize. Na délce 103 minut je rozehrána velká a těžká válka ruské policie a jednoho muže, který svým způsobem změnil dobu. Čikatilo byl pravděpodobně nejhorší zločinec v historii Ruska. Herci jsou na televizní produkci neuvěřitelně kvalitní a Donald Sutherland působí jako by v Rusku pobýval. Max von Sydow v roli psychologa, který vytvoří zločincův profil a prosadí tim psychologickou spoluprácí při hledání vrahů, je výborný a i ve svém věku dokáže výborně vystihnout postavu. Kdo chec znát kus té zlé stránky Sovětského svazu má jasnou volbu na večer.(31.8.2006)
Faye
Patolog Burakov obdrží, během jednoho večera roku 1982, v pitevně 8 znetvořených těl . Jenže „V Sovětském Svazu nejsou žádní masoví vrazi.To je fenomén západního úpadku“. Těžko oponovat proti takovému argumentu, zvlášť když je pronese ideologický tajemník oblastního výboru strany. Takže nezačíná ani tak pátrání po zrůdě, ale začíná úporná a zdlouhavá válka s byrokracií, tupostí, nadutostí a lhostejností těch. co mají moc. Na vraha tak zůstává, pouze patolog povýšený do funkce detektiva. „Máte ten případ na starosti. Vlastně celé oddělení ačkoliv ho technicky ještě nemáme.“ A jeho jediný spojenec komisař Fetisov. Film, který by byl jen dalším z mnoha podobných thrillerů a to i přes výborné herce a děsivý fakt, že je podle skutečné události. Ale právě ta lhostejnost ruského „molocha“ k životu lidí byla (ve filmu) mnohdy víc šokující než skutečná postava bestiálního vraha. A realita musela být ještě mnohem horší.(3.7.2006)
Anthony
Nejlepší je Donald Sutherland (cena Emmy a Zlatý glóbus za vedlejší roli) a moc se mi líbil i Max von Sydow. Filmaři se překvapivě dobře vyrovnali i s ruskými reáliemi. Film působí dost realisticky.(15.7.2003)
Shadwell
Občana X omlouvá snad jen to, jak nepokrytě dává najevo nulové ambice a svůj televizní původ. Už staticky zachmuřený objektiv kamery při úvodu naznačuje, že zřejmě není o čem vyprávět a že snahou trumfnout, nebo se alespoň přiblížit Zodiacu a Mlčení Jehňátek tvůrci motivováni rozhodně nejsou. Jaká škoda! Vždyť Andrej Čikatilo, jeden z největších sériových vrahů vůbec (krouhnul na 50 obětí), by se vysmál i slavnému Lecterovi. Jak sám prohlásil: „Jsem šílená zrůda, omyl přírody." Trestně nevyužitá kvazidokumentace Občan X nedovede distribuovat informace (psychologie Čikatila není zachycena v jeho jednání, ale skrze čtenou zprávu psychologa – což je ze strany filmařů opravdu čirá zoufalost) a namísto patřičně uchopeného syžetu si film libuje v tendenčním společenském komentáři Ruska; snahu vtlouct tohle všechno divákovi do palice skrze zkarikaturovaný postavy předčí snad jen neustálý a otravný využívání figury záběr / proti-záběr. Pohromadě to drží akorát „fenomén“ Čikatila (ne herecký představitel, ten se podřizuje kvalitě filmu a působí nijace).(28.2.2008)
Jossie
Krásné ztvárnění toho, jak byla soudruhům milejší jejich ideologie, než lidské životy. Příběh je děsivý, zajímavý, s dobrými herci, kterým bych vytkla jediné - vypadali málo rusky.(21.2.2007)
EdaS
Snímek pro televizi bezpochyby může být velice kvalitní, ale na mě to bylo i přes nesporně zajímavé téma příliš pomalé a dlouhé, navíc dabing je docela hrozný.(19.5.2002)
canakja
Andrej čikatilo, aneb mandelinka bramborová po americku. Je to jako točit western a vědět jenom, že indiáni skalpujou děti, barví si tváře, a když jdou do boje, vyzývavě jódlujou. Výsledek vypadá tak, že banda zmalovaných jódlujících primitivů běhá po americe a otrhává dětem ofinky. Stejně tak rusové. Žijou v oprejskaný špíně, nemají na hadry, strachy z udání na sebe hledí úkosem, nepláčou ani se nesmějou, jen přežívají, jako otroci pod jhem sovětské byrokracie, nakonec i ten jejich sex stojí za hovno. Na druhou stranu exteriéry východní evropu opravdu připomínají a ruskej aparát zjednodušeně taky. K mýmu smutku se z filmu nakonec vyklubalo hamburgr show, zneuznanej pokrokovej burakov neustále pláče, přizpůsobivej fetisov baží po jeho uznání, a když dojde k pádu svazu, společně se plácájí po ramenou. Čuk a gek hadr. Film je dojemnej až to k smíchu neni. Nicméně se mi ho dodívat podařilo, protože, ač celkově slabej, je místy zábavnej a čikatilo mě od dětství strašit ještě nepřestal....(15.4.2010)
Tyler
"Občan X" je kvalitní thriller podle skutečných událostí...Pátrání po Andreji Čikatilovi bylo dlouhé, namáhavé a vlastně se ani nechtělo věřit, že všechna ta zvěrstva spáchal jeden člověk...Film se zabývá především poměry v sovětské policii a klade důraz na byrokracii, jež vyšetřování znesnadňovala. Tím ale hodně trpí...Přílišná snaha o politizaci podle mého názoru tomuto snímku výrazně uškodila, neboť jinak je atmosféra velice stísňující a vrahovo chování podáno nadmíru přesvědčivě - vůbec celý film ve vás vyvolává vskutku nepříjemné pocity (bez nutnosti drastických záběrů)...Herecké výkony jsou dalším kladem snímku, ale ani tak nemohou přebít pocit, že celý film mohl dopadnout lépe, kdyby se scénárista rozhodl napsat "obyčejný" thriller...(27.3.2005)
Fr
Tvrdý úder do týla, mnohočetné bodné rány v obličeji. Dodatečné zohavení použitím tupého předmětu podobného lidským zubům…. Sovětský svaz, země kde zítra znamená včera. A díky tomuto filmu máme možnost nahlédnout do zákulisí milice a aparátu neomezených možností. Mnohem zrůdněji než vraždy zde vypadá sovětský systém (v Sovětském svazu nejsou žádní masový vrazi, to je totiž západní fenomén) a nástěnka ,,geroj týdne“ je brutálnější než portrét vraha. Kdo tu dobu alespoň trochu zažil, pochopí, jak snadno se dalo, díky prohnilému komunistickému systému, stát největším masovým vrahem. Monstrum zrodilo zrůdu. ANDREJ ROMANOVIČ ČIKATILO – 53 mrtvých. Podobný pohled na SSSR tu chyběl. Spíš než na napínavou krimi se tedy připravte na výlet do starých časů, třeba jako v dobrodružství kriminalistiky. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** Víte že? Film byl natočen podle knihy The Killer Department od Roberta Cullena?(7.2.2010)
TheRaven
Pohled na Čikatilův případ především z pohledu vyšetřovatelů, soustředící se více na faktickou věrnost, než na budování výraznější atmosféry. Komplexnější film, než napřiklad snímek Evilenko, zabývající se taktéž tímto případem, ale výrazně utahanější. Lepší tři hvězdy.(14.10.2010)
sepp
Prilis rozvlekle s prehrslem vyplnovych dialogu a s minimem opravdu zajimavych scen. Navic predstava americanu o tom, jak to ve vychodnim bloku a hlavne tedy v sovetskem svazu chodilo, je prinejmensim usmevna. Nedokazi proste pochopit, ze lidi z druheho konce planety mysli a chovaji s jinak a domnivaji se, ze vse chodi nejak tak podobne jako u nich... I proto jen 3*.(27.6.2006)
petaspur
Osm let hledá Burakov masového vraha. Jeho požadavky jsou ze stranického hlediska zamítány a směry vyšetřování ignorovány (výbor doporučuje: zatýkejte homosexuály). Proto se tento patolog, který se během vteřiny (výdobytek komunismu) proměnil v šéfa právě vzniklého oddělení vražd, učí praxí základní kriminalistické postupy. Děj je sice znepokojivý, ale nic objevného to není. Atmosféra snímku je naprosto v pořádku, ale hercům nikdo neodpáře jejich imperialistické obličeje (i když Rea chvílemi zkouší buranský kukuč), takže svoji sovětskost dávají najevo hlavně obnošenými kabáty.(28.3.2009)
gudaulin
Tak silné téma jako je pronásledování a dopadení jednoho z nejobávanějších masových vrahů historie pochopitelně neobyčejně usnadňuje přijetí filmu, ale samo o sobě by nestačilo, kdyby snímek měl špatný scénář a režii. Na americkou produkci se tvůrci překvapivě krotí, takže film se nevyžívá v laciném zobrazování hrůz, ale soustředí se na psychologii hlavních hrdinů a na pomalu postupující pátrání. Samozřejmě v zobrazení sovětské reality není film zcela hodnověrný a znalci poměrů se párkrát můžou pousmát, ale to drtivé většině diváků vadit nebude. Slušné herecké výkony, kvalitní režie, dobrá atmosféra. Celkový dojem: 75 %.(21.6.2006)
D.Moore
Brrr, hnusně mrazivá rekonstrukce řádění rostovského vraha se podařila. A přitom se film soustředil hlavně na fakta a věrohodnost a nesnažil se navozovat temnou thrillerovou atmosféru.... Nebo že by na mě nakonec tak zapůsobil právě kvůli tomuto téměř dokumentaristicky chladnému pojetí? Stephen Rea i Jeffrey DeMunn výborní, Donald Sutherland a Max von Sydow neméně obdivuhodní, spousta scén, na které nezapomenu... Pro mě je Občan X srovnatelný dejme tomu s Bostonským případem nebo Zodiacem. Takže pět.(17.3.2012)
Šakal
Kvalitní snímek natočený na základě skutečných událostí. Je to příběh ruského masového vraha Andreja Čikatila ( v podání J. De Munna), který během osmi let brutálně zavraždil 52 lidí ( z nichž převážná část byla mladší 17 let). Celá léta unikal spravedlnosti, kvůli byrokracii, která vládla v tehdejším komunistickém Sovětském svazu. Tehdejší aparát od toho dával raději ruce pryč, než aby připustil, že i zde může existovat sériový vrah. To je přece fenomén kapitalismu a západního světa..... Vyšetřováním je pověřen patolog Burakov ( skvělý S. Rea ) povýšený do funkce detektiva. Ten musí bojovat nejen proti brutálnímu vrahovi, ale také proti byrokracii a její lhostejnosti, nadutosti, tuposti, povýšenosti.... Jediným jeho spojencem je komisař Fetisov v podání výborného Donalda Sutherlanda. Kdo určitě ještě stojí za zmínku je vynikající M. von Sydow v roli psychologa, který vytvoří vrahův profil. Ten skvěle vystihl charakter jeho postavy.Co sráží tento snímek ( a brání mně dát plné hodnocení ) je vykreslení hlavní postavy, brutálního masového vraha Andreja Čikatila. Na to, co to bylo za neuvěřitelnou " stvůru " , tak zde člověk spíše cítí " pouze " nenávist, znepokojení ( a to spíše kvůli představám a nikoliv kvůli hlavnímu představiteli, ikdyž potenciál tam byl a pár náznaků bylo více než slibných). Možná se tvůrcům filmu do toho příliš nechtělo, ale měl zde být vypodobněn mnohem hrůzněji a i vraždy měly vypadat brutálněji. Takto je člověk spíše znechucen tehdejší byrokracií než šokován a zhnusen opravdu brutálními vraždami Andreja Čikatila, což by mělo býti min rovnocenně! Přesto se jedná o pozoruhodný snímek!(25.3.2009)
Crocuta
Velmi dobré herecké výkony (zvlášte S. Rea a tradičně výborný Max von Sydow), přesvědčivá psychologie postav a v rámci možností přesné zaznamenání okolností případu - to jsou hlavní přednosti tohoto snímku. O mnoho slabší je výsledek snahy tvůrců o zachycení atmosféry pozdně sovětského Ruska. Kdo tyto oblati před rokem 1989 navštívil, dá mi za pravdu že představa obyvatelstva oblečeného do hadrů jakoby z carských dob a všudypřítomná šeď a bída zdaleka neodpovídá tehdejší realitě - autoři filmu nám tu předkládají jedno klišé za druhým. To však nic nemění na tom, že "Občan X" je velmi působivá záležitost, už jen kvůli autentickému popisu posledních chvil masového vraha.(5.8.2007)
Chrustyn
Jeden z nejlepších TV filmů co jsem viděl. Velice dobří herci a atmosféra, která by se dala krájet jen takovým nožem, který vrah používá na své oběti. Na filmu je sice vidět, že byl točen pro TV a film se až moc zaměřuje na vraha a jeho činy ale rozhodně se nejedná o chyby, které by výsledný dojem z filmu nějak kazily.(22.9.2008)
Hunter2222
Ani by som neveril, že ma môže baviť film, ktorý sa okrem iného snaží odraziť problematiku danej doby. Nuž, ale toto je o sériovom vrahovi a k tomu podľa skutočnej udalosti, takže baviť ma to muselo. Neviem koľký ľudia vedeli o metódach forénzneho vyšetrovania v dobách hlbokého komunizmu. Ja nie a veľa som sa dozvedel. Čikatil bol fakt beštiálny vrah, pôsobiaci celkom vyrovnane a vyšetrovateľovi som prial, aby ho už konečne chytil. Zmasakrovať 52 ľudí, z toho 35 pod 18 rokov je naozaj sila, aj na ruské pomery.Imbecilita tej doby je zobrazená rovnako dobre ako sú aj herecké výkony postáv. Jediné, čo mi máličko vadilo je, že film je americký a nepôsobilo to tak ruky ako by to malo. Napr. nevideli sme ruskú zimu (ale vodku hej)...(27.6.2010)
Související
- Evilenko (2004)
Podobné
- Amanda Knox: Murder on Trial in Italy (TV film) (2011)
- Dear Mr. Gacy (2010)
- Bestie Karla (2006)
- Gacy (video film) (2003)
- Dahmer (2002)
- Ted Bundy (2002)
- Chyťte vraha (TV film) (1992)