Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Diskuze

oLí

oLí (hodnocení, recenze)

rory2k

Máte vědomosti a přemýšlíte. To je velice dobře. Na druhou stranu si užijete mnohem méně filmů. Hezký den..

rory2k

rory2k (hodnocení, recenze)

Ehmmmmmmm! Sovětský vyšetřovatel v osmdesátých letech v době předperestrojkové žádá svého nadřízeného o konzultaci se střediskem FBI v Quanticu ve Virginii?! Jak o takovémto zařízení vůbec mohl oblastní sovětský soudruh vědět?! V době rozděleného světa a naprosté informační blokády?! A jeho nadřízený (Donald Sutherland) ho za tuto smělost okamžitě nepošle do Gulagu, ale trpělivě mu vysvětlí, že to nejde. Přiznám se, že v tomto okamžiku jsem měl sto chutí ten film vypnout a nedokoukat. Holt, jakmile mají Američani zpracovat téma, které není jejich vlastní, tak kupí jednu faktickou chybu za druhou. Možná by měli více věřit svým odborným poradcům, jestli nějaké vůbec k realizaci filmu přizvali...

na příspěvěk reagoval oLí

Příspěvek byl smazán administrátorem.

JosephineM

JosephineM (hodnocení, recenze)

Ivoman

Už jsou to roky a roky, co jsem ji četl, takže si nevzpomenu. Na netu jsem našla jen knihu od Richarda Lourieho, což je fundovaný odborník na sériové vrahy, jmenuje se to Zátah na ďábla. 

na příspěvěk reagoval Ivoman

JosephineM

JosephineM (hodnocení, recenze)

Existuje kniha napsaná přímo hlavním vyšetřovatelem Čikatilových vražd a rozhodně to nebyl Robert Cullen. Doporučuji najít a přečíst. Tenhle film je jen jedna velká blbost. 

na příspěvěk reagoval Ivoman

Ivoman

Ivoman (hodnocení, recenze)

Pro všechny co chtějí plivat díky těmto individuím na celé Rusko (dřívě Sovětský svaz). Uvědomte si, kolik sériových vrahů mají ve své historii Spojené státy a potom se smějte krypláckým smíchem, že v Rusku jsou sériový vrazi. Sériový vrazi jsou všude na světě a samozřejmostí je, že budou i v tak obrovské zemi jakou byl Sovětský svaz. Politizovat a bagatelizovat může jen mentální mrzák jako je Enšpígl například. Émeričtí sériový vrazi mají na svědomí tisíce lidí dohromady a stejně jim za tu jejich demokracii tleskáte. Émeričtí sériový vrazi se museli sami policii udávat po několika desítkách letech, aby na ně vůbec přišli a na Zodiaca nepřišli vůbec. Stále chce někdo srovnávat Sovětský svaz potažmo Rusko s USA v počtu obětí sériových vrahů ? O Enšpíglovi nepochybuji, ten fanatik zpolitizuje i Popelku ....

na příspěvěk reagoval oLí

Ivoman

Ivoman (hodnocení, recenze)

Vzhledem ke komentáři musím poznamenat jednu věc. Enšpígl musí být opravdu neskutečně ubohej mentální mrzák.

Ivoman

Ivoman (hodnocení, recenze)

mikulem

Chudáčku malinkej, copak ti rusáci udělali tak strašného ?

 

Máš malinký péro a svádíš to na ně ?

 

:-DDD

BrunoAnthony

BrunoAnthony (hodnocení, recenze)

solidní příbeh zneužitý  ke stupidním, primitivním protisovětským výpadům a la "....vlak překáží mé limuzíně...".. to je debilita, to by nikdy sovětský šéf milice neřekl...ale je tam toho víc....1*

kaposlav

kaposlav (hodnocení, recenze)

JosephineM: Poniektorým zatial nedokázali nič, alebo ich ešte nesúdili pretože majú velkú moc, vpliv, peniaze a na svedomí, pokial nejaké majú, majú stovky, tisíce, milióny životov. Záleži na uhle pohladu.

JosephineM

JosephineM (hodnocení, recenze)

poznámka k zajímavosti:  Andrej Čikatilo byl se svými 53 oběťmi dlouhou dobu nejplodnějším sériovým vrahem v historii Ruska. Až na začátku 21. století ho ,,překonal" Alexandr Pičuškin. Ten má mít na svědomí až 62 lidských životů...  -není pravda. Alexandr Pičuškin sice tvrdil, že zavraždil 62 lidí, ale tolik mu při procesu nebylo přiznáno, takže oficiálně Čikatila nepřekonal... A není to výjimka. Řadě sériových vrahů je připisováno mnohem více obětí, než je jim soud schopen dokázat... 

AntonioG33

AntonioG33 (hodnocení, recenze)

Lkn: je ještě jeden film kde použili ale jiná jména Evilenko 2004.Ale spíše doporučuju knihu Zátah Na Ďábla to je taky o něm a opravdu super kniha.

Lkn

Lkn (hodnocení, recenze)

Vůbec by mi nevadilo kdyby někdo udělal nějaky remake a pořádně by se zaměřili na činy Čikatela aby tomu dali pořádny říz filmu. Na to že to je film z roku 96' tak super! Ale tak trochu mě mrzí že vynechali závěrečné informace od Čikatelovi.... Tím myslím co udělal během přelíčení u soudu nebo co dělal obětem. Filmu by to dalo větší váhu.

mikulem

mikulem (hodnocení, recenze)

Já jsem prožíval chvílí děsu a husí kůže víc než dost, ale nikdy to nebylo při scénách s vrahem, a o tom ten film právě je. O systému zrůdnějším než ta nejhorší zrůda.

na příspěvěk reagoval Ivoman

haack

haack (hodnocení, recenze)

Do dokonalosti tomu chybí ještě dost, ale jako zajímavá reportáž ze strany detektivů..., no proč ne. Jelikož je to film o masovém vrahovi, tak by divák (myslím si) unesl i trochu více krve a podrobností. Chybělo mi víc děsu a husí kůže na těle. Tohle je téma, které se dá udělat mnohem a mnohem poutavěji, děsivěji a napínavěji... Škoda, ale jinak zajímavý film.

Reklama

Reklama