Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Recenze (285)

POMO 

všechny recenze uživatele

Prvotná teatrálnosť a statickosť rozprávania sa postupne vytratí, herci prestanú prehrávať, vytvoria sa medzi ich postavami väzby, a dej začne plynule a účinne gradovať. A ku koncu film tají dych. Len škoda že sa jedná o TV film, ktorý sa musí krotiť a v ušetrení diváka opomíja najhoršiu - kanibalistickú - časť Čikatilovho vystrájania. Skvelá rola pre Maxa von Sydowa. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film se příliš nezaměřuje na patrání po masákovi, jako spíš na neuvěřitelný politicko - byrokratický systém v sovětské policii, fakt jsem někdy čuměl jak puk, co tam ten komoušv tý komisi předváděl za sračky. Fakt se docela divím, že komouši nezakázali ledního mědveda, protože je bílej a ne rudej, hrozný bytosti tihle komouši. O to víc jsem obdivoval toho policajta, že měl sílu se s tím vším neustále potýkat. Musím pochválit výběr exteriérů, ale i interiérů, protože díky nim jsem měl fakt dojem, že jsem v Sovětským svazu dávných časů čemuž pomohl i skvělý casting a výborný herecký výkony. Z mého pohledu nejde o klasickou kriminálku, ale o kvalitní drama jednoho až dvou lidí stojící proti systému i proti masákovi. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Televízny film z HBO produkcie pomerne verne zachytáva lov na ruského sériového vraha. Presvedčivá dobové kulisy (vrátane fungovania sovietskeho štátneho aparátu) a fajn herci - vďaka Reovi a Sutherlandovi je to takmer buddy krimi. :) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další z výborných filmů, natočených na základě skutečných událostí. Dodnes si pamatuji, když se o tomto masovém vrahovi Čikatilovi psalo v našich novinách a zmiňovaly se tam zvěrstva, jichž se na svých obětech dopouštěl. Film sice nezabíhá až do krajních podrobností, ale přesto zobrazuje jeho případ možná ne příliš obsáhle, ale o to efektivněji. Stephen Rea coby vyšetřovatel a Jeffrey DeMunn jako Čikatilo hrají skvěle. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na televizní film výborný kousek. Sice film nenabídl podrobnější analýzu případu, postupy s jakými vyšetřovatelé přicházeli nebo nějaké body, o které by se dalo opřít, ale na druhou stranu naprosto výborně představili tehdejší atmosféru v Sovětském svazu, nesmysly, kterými oblbovali celý národ, ale i perfektní herecké výkony, které si připsal každý, kdo se ve filmu objevil. Stephen Rea, Donald Sutherland, Max von Sydow, ale i Jeffrey DeMunn (ten především). Na fakt, že je film dotován americkými penězi je tenhle film dost objektivní. Celé to dává smysl od začátku až do konce. Jakmile se na scéně objeví masový vrah Andrej Čikatila, tak jsem napětím ani nedýchal. Nehledě na to, že některé záběry jsou naprosto precizní. Tohle je poctivě odvedená práce silného příběhu, která stojí za to vidět. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě kvalitní snímek z produkce televize. Na délce 103 minut je rozehrána velká a těžká válka ruské policie a jednoho muže, který svým způsobem změnil dobu. Čikatilo byl pravděpodobně nejhorší zločinec v historii Ruska. Herci jsou na televizní produkci neuvěřitelně kvalitní a Donald Sutherland působí jako by v Rusku pobýval. Max von Sydow v roli psychologa, který vytvoří zločincův profil a prosadí tim psychologickou spoluprácí při hledání vrahů, je výborný a i ve svém věku dokáže výborně vystihnout postavu. Kdo chec znát kus té zlé stránky Sovětského svazu má jasnou volbu na večer. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Patolog Burakov obdrží, během jednoho večera roku 1982, v pitevně 8 znetvořených těl . Jenže „V Sovětském Svazu nejsou žádní masoví vrazi.To je fenomén západního úpadku“. Těžko oponovat proti takovému argumentu, zvlášť když je pronese ideologický tajemník oblastního výboru strany. Takže nezačíná ani tak pátrání po zrůdě, ale začíná úporná a zdlouhavá válka s byrokracií, tupostí, nadutostí a lhostejností těch. co mají moc. Na vraha tak zůstává, pouze patolog povýšený do funkce detektiva. „Máte ten případ na starosti. Vlastně celé oddělení ačkoliv ho technicky ještě nemáme.“ A jeho jediný spojenec komisař Fetisov. Film, který by byl jen dalším z mnoha podobných thrillerů a to i přes výborné herce a děsivý fakt, že je podle skutečné události. Ale právě ta lhostejnost ruského „molocha“ k životu lidí byla (ve filmu) mnohdy víc šokující než skutečná postava bestiálního vraha. A realita musela být ještě mnohem horší. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je Donald Sutherland (cena Emmy a Zlatý glóbus za vedlejší roli) a moc se mi líbil i Max von Sydow. Filmaři se překvapivě dobře vyrovnali i s ruskými reáliemi. Film působí dost realisticky. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Občana X omlouvá snad jen to, jak nepokrytě dává najevo nulové ambice a svůj televizní původ. Už staticky zachmuřený objektiv kamery při úvodu naznačuje, že zřejmě není o čem vyprávět a že snahou trumfnout, nebo se alespoň přiblížit Zodiacu a Mlčení Jehňátek tvůrci motivováni rozhodně nejsou. Jaká škoda! Vždyť Andrej Čikatilo, jeden z největších sériových vrahů vůbec (krouhnul na 50 obětí), by se vysmál i slavnému Lecterovi. Jak sám prohlásil: „Jsem šílená zrůda, omyl přírody." Trestně nevyužitá kvazidokumentace Občan X nedovede distribuovat informace (psychologie Čikatila není zachycena v jeho jednání, ale skrze čtenou zprávu psychologa – což je ze strany filmařů opravdu čirá zoufalost) a namísto patřičně uchopeného syžetu si film libuje v tendenčním společenském komentáři Ruska; snahu vtlouct tohle všechno divákovi do palice skrze zkarikaturovaný postavy předčí snad jen neustálý a otravný využívání figury záběr / proti-záběr. Pohromadě to drží akorát „fenomén“ Čikatila (ne herecký představitel, ten se podřizuje kvalitě filmu a působí nijace). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Tvrdý úder do týla, mnohočetné bodné rány v obličeji. Dodatečné zohavení použitím tupého předmětu podobného lidským zubům…. Sovětský svaz, země kde zítra znamená včera. A díky tomuto filmu máme možnost nahlédnout do zákulisí milice a aparátu neomezených možností. Mnohem zrůdněji než vraždy zde vypadá sovětský systém (v Sovětském svazu nejsou žádní masový vrazi, to je totiž západní fenomén) a nástěnka ,,geroj týdne“ je brutálnější než portrét vraha. Kdo tu dobu alespoň trochu zažil, pochopí, jak snadno se dalo, díky prohnilému komunistickému systému, stát největším masovým vrahem. Monstrum zrodilo zrůdu. ANDREJ ROMANOVIČ ČIKATILO – 53 mrtvých. Podobný pohled na SSSR tu chyběl. Spíš než na napínavou krimi se tedy připravte na výlet do starých časů, třeba jako v dobrodružství kriminalistiky. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** Víte že? Film byl natočen podle knihy The Killer Department od Roberta Cullena? ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dohnal jsem si klasiku s Donaldem Sutherlandem o známém sériovém vrahovi Chikatilovi ze Sovětského svazu, který zabil 52 lidí a většinu z nich tvořili děti. Na televizní film je Občan X milým překvapením a sledujeme několikaletý hon na Chikatila, kterému se dařilo 8 let terorizovat děti Sovětského svazu. Explicitní násilí zde sice není, ale mrazivá atmosféra se nese po celý film a kdo má rád filmy o sériových vrazích neměl by váhat i bez ohledu na rok vzniku. Kvalitní a poutavý životopisný Thriller, který zaujme i dnes. Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí*, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 8/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Andrej Čikatilo patrí k najznámejším svetovým sériovým vrahom. Kým ho v 90-tych rokoch 20. storočia chytili (približne v období premiéry MLČANIA JAHNIAT, kvôli čomu získal prezývku „Ruský Hannibal Lecter“, každopádne prezývok mal viac), stihol zabiť nad 50 osôb. Špecializoval sa na únosy detí, ich znásilnenia (alebo aspoň pokusy o znásilnenia) a následné zavraždenia (ale medzi obeťami sa našli aj dospelé ženy). Evilenko z roku 2004 bol Čikatilom jemne inšpirovaný, ale Občan X je o dosť vydarenejší a vernejší skutočným udalostiam. Kladne hodnotím tiež Stephena reu v hlavnej úlohe vyšetrovateľa a Donalda Sutherlanda ako jeho prísneho, ale nie blbého šéfa. Potešil ma tiež predstaviteľ Čikatila, ktorý vyzerá "obyčajnejšie", než Malcolm McDowell z Evilenka a o to je to pôsobivejšie a desivejšie. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nehráli notoricky americké tváře, tak jdu si i na pět. Ale přece jen "Sovětský Svaz a Donald Sutherland"? Mě to zkrátka rušilo. Nicméně to trochu zastřel fakt vznikajícího přátelského pouta mezi Burakovem a generálem. Vyšetřovat v té době takovou masovou vraždu nešlo bez komplikací, protože v SSSR se přece nic takového nemůže stát to jen v USA. Chvílemi to nabíralo až komediální pel mezi Burakovem a takzvanou komisí. Určitě to stojí za zhlédnutí. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Krásné ztvárnění toho, jak byla soudruhům milejší jejich ideologie, než lidské životy. Příběh je děsivý, zajímavý, s dobrými herci, kterým bych vytkla jediné - vypadali málo rusky. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zveřejnit případ? Toby znamenalo přiznat, že také v Sovětském svazu dochází k úděsným zločinům známým ze Západu. Raději by zemřeli, než to přiznat." Masovej vrah dětí v Sovětským svazu? Tak to soudruh Burakov přehnal. To neudělalo žádný Čikatylo, to udělali homosexuálové. Všechny zatknout. Ale zpět k vyšetřování. Burakov je sympaticky zarputilej, soudruzi ideologicky pevní a Čikatylo přítulnej. Mě to tedy zaujalo, protože pouze v zemi, kde včera snědli to, co měli sníst až zítra, se může stát patolog šéfem právě vzniklýho oddělení vražd. Je to prostě drsný a dobrý. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Snímek pro televizi bezpochyby může být velice kvalitní, ale na mě to bylo i přes nesporně zajímavé téma příliš pomalé a dlouhé, navíc dabing je docela hrozný. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Věřim tomu, že kdybych o Čitakilovi nikdy neslyšel a nic o něm nevěděl, tak bych asi na film zíral s otevřenou hubou od první do poslední minuty. Jenže já se o sériový a masový vrahy trochu zajímám a tim pádem jsem měl o Čitakilově případu docela dost informací a tento film mě nemoh absolutně ničim překvapit. Ale těch 103 minut mi uteklo jako voda a docela se mi film líbil. Snad jenom to strašně laciný zpracování mi trochu lezlo na nervy. Nějaký střídání ročních období nebo třeba stárnutí postav za těch 8 let nikdo neřešil. Holt televizní film. A představa američanů o životě v SSSR v 80. letech mě pobavila. Lidi nosej hadry, který nejspíš pamatujou ještě carský Rusko a některý výjevy byly spíš jako z nějakýho post-apokalyptickýho sci-fi. Ale rozhodně to bylo lepší než Občan Havel a Občan Kane dohromady. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tak silné téma jako je pronásledování a dopadení jednoho z nejobávanějších masových vrahů historie pochopitelně neobyčejně usnadňuje přijetí filmu, ale samo o sobě by nestačilo, kdyby snímek měl špatný scénář a režii. Na americkou produkci se tvůrci překvapivě krotí, takže film se nevyžívá v laciném zobrazování hrůz, ale soustředí se na psychologii hlavních hrdinů a na pomalu postupující pátrání. Samozřejmě v zobrazení sovětské reality není film zcela hodnověrný a znalci poměrů se párkrát můžou pousmát, ale to drtivé většině diváků vadit nebude. Slušné herecké výkony, kvalitní režie, dobrá atmosféra. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

Reklama