Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Ani by som neveril, že ma môže baviť film, ktorý sa okrem iného snaží odraziť problematiku danej doby. Nuž, ale toto je o sériovom vrahovi a k tomu podľa skutočnej udalosti, takže baviť ma to muselo. Neviem koľký ľudia vedeli o metódach forénzneho vyšetrovania v dobách hlbokého komunizmu. Ja nie a veľa som sa dozvedel. Čikatil bol fakt beštiálny vrah, pôsobiaci celkom vyrovnane a vyšetrovateľovi som prial, aby ho už konečne chytil. Zmasakrovať 52 ľudí, z toho 35 pod 18 rokov je naozaj sila, aj na ruské pomery.Imbecilita tej doby je zobrazená rovnako dobre ako sú aj herecké výkony postáv. Jediné, čo mi máličko vadilo je, že film je americký a nepôsobilo to tak ruky ako by to malo. Napr. nevideli sme ruskú zimu (ale vodku hej)... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Brrr, hnusně mrazivá rekonstrukce řádění rostovského vraha se podařila. A přitom se film soustředil hlavně na fakta a věrohodnost a nesnažil se navozovat temnou thrillerovou atmosféru.... Nebo že by na mě nakonec tak zapůsobil právě díky tomuto téměř dokumentaristicky chladnému pojetí? Stephen Rea i Jeffrey DeMunn výborní, Donald Sutherland a Max von Sydow neméně obdivuhodní, spousta scén, na které nezapomenu... Pro mě je Občan X srovnatelný dejme tomu s Bostonským případem nebo Zodiacem. Takže pět. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu lahůdka!Film jsem si doslova zamiloval hned po prvním shlédnutí,od té doby jsem ho viděl už mnohokrát a pořád si drží svoje kouzlo.Nejen,že jde o výborný thriller,ale zároveň ukazuje životní podmínky v Sovětském svazu,což bylo místo,které bych opravdu nerad navštívil,ale mám rád filmy z tohoto prostředí(Unaveni sluncem,Východ-západ).Stephen Rea zahrál totálně přepracovaného šéfa vyšetřovatelů skvěle,ale všechny zastínil Donald Sutherland,na kterém bylo vidět,že ho role fakticky baví.Jeffrey DeMunn se ovšem také nedal zahanbit a v roli Čikatyla byl až odporně přesvědčivý.Za tuhle parádu bych nemohl hodnotit jinak než 5*. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

A potom, že americké seriály o patológoch, ktorí priamo v teréne vyšetrujú vraždy sú blbosť....a ono to už celé vlastne začalo kdesi inde...samozrejme myslím to sarkasticky. Je až neuveriteľné ako bezcitne a nadradene si bývalý Sovietsky režim zahrával so životmi svojich občanov. V tom "dokonalom režime", kde vlastne masový vrahovia neexistovali a kde vinníkmi vraždy nemohli byť v žiadnom prípade členovia strany ,ale jedine cigáni, homosexuáli a iní "úchylní a menej hodnotní" občania. Potom niet divu, že v takejto spoločnosti si "Občan X" dlhé roky mohol robiť, čo chcel. Nedokážem si ani predstaviť čo sa celé tie roky muselo odohrávať v hlave hlavného vyšetrovateľa Burakova a prežiť to bez duševnej ujmy, keď toto všetko musel znášať a popritom sa dívať na zohavené telá Čikatilových obetí. Klobúk dolu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zveřejnit případ? Toby znamenalo přiznat, že také v Sovětském svazu dochází k úděsným zločinům známým ze Západu. Raději by zemřeli, než to přiznat." Masovej vrah dětí v Sovětským svazu? Tak to soudruh Burakov přehnal. To neudělalo žádný Čikatylo, to udělali homosexuálové. Všechny zatknout. Ale zpět k vyšetřování. Burakov je sympaticky zarputilej, soudruzi ideologicky pevní a Čikatylo přítulnej. Mě to tedy zaujalo, protože pouze v zemi, kde včera snědli to, co měli sníst až zítra, se může stát patolog šéfem právě vzniklýho oddělení vražd. Je to prostě drsný a dobrý. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Andrei Chikatilo (Jeffrey DeMunn) byl narozen 16. října 1936 v Jabločnoje Ukrajina a popraven 14. února 1994 v Novočerkassk Rusko. Byl otcem dvou děti a to Yuri Chikatilo a Lyudmila Chikatilo. (Albydeeere)
  • Čikatilova poslední slova před smrtí zněla: „Nevystřelte mi mozek z hlavy, Japonci si ho budou chtít koupit.“ Ta mimochodem ve filmu nezazněla. (Kvidoland)
  • Ve filmu jezdí motorové vozy řady M152.0, které však nikdy nebyly do Sovětského Svazu dodány. Tyto jednotky jezdí pouze v Maďarsku, kde se film natáčel... (alanwilder)

Reklama

Reklama