Reklama

Reklama

VOD (1)

Iluzionista, který si dal umělecké jméno Eisenheim se narodil jako syn truhláře. V dětství se potkal s kouzelníkem, který ho naučil pár triků a ovlivnil tím jeho celý život. Jako mladý chlapec se seznámil s vévodkyní Sophií a zamilovali se do sebe. Vzhledem k rozdílnému původu obou mladých lidí, nebylo jejich lásce přáno a Eisenheim utekl z domova, aby si zachránil život. Asi po patnácti letech, kdy se živil jako velmi úspěšný iluzionista se vrací z cest po světě do Vídně. O jeho představení je velký zájem a jednoho večera se dostaví i korunní princ Leopold se svou snoubenkou Sophie von Teschen. Sophie se přihlásí jako dobrovolnice a vystoupí na pódium k Eisenheimovi. Později se dozvídá, že princ Leopold se ke svým přítelkyním nechová zrovna džentlmensky a je říká se, že jednu z nich dokonce zabil. Nicméně představení prince natolik zaujalo, že pozval Eisenheima, aby vystoupil na jeho soukromém večírku. Eisenheimovi se nelíbí princovo chování a tak ho veřejně poníží. Samozřejmě tak chytrým způsobem, že to není přímo napadnutelné. Princ se přesto urazí a podnikne vše pro to, aby Eisenheimovi byla další představení ve Vídni zakázána. Sophie a Eisenheim se setkají a Eisenheim ji žádá, aby s ním odešla. To se Sophie z obavy před Leopoldovou pomstou bojí udělat a prozradí, že Leopold plánuje puč proti svému otci císaři Franzi Josefovi I. Přestože má obavy, rozhodne se Sophie ukončit vztah s Leopoldem. Princ není zvyklý na odpor a hrozně reaguje velmi nepřiměřeně. Po pár dnech je vévodkyně nalezena mrtvá. Je očividné, že se jedná o vraždu. Princ je v podezření, ale chybí důkazy a navíc se k vraždě přizná jiný muž. Eisenheim je ze smrti Sophie zoufalý. Kupuje divadlo a zde vyvolá duchy zemřelých a také ducha Sophie. Na jedno z představení dorazí v přestrojení i Leopold a Sophiin duch řekne, že její vrah je mezi diváky a přitom ve vězení je muž, který se k její vraždě přiznal. Představení Leopolda velmi rozruší a tlačí na policejního inspektora Uhla, aby Eisenheima zatkl za podvod, ale Eisenheim se z obvinění dostane protože  se veřejně přizná k tomu, že se jednalo pouze o iluzi, nešlo o skutečné duše zemřelých. Je propuštěn, ale Uhl ho varuje, pokud bude s tímto představením pokračovat, vězení už neujde. Eisenheim však znovu vyvolá ducha Sophie a pak k úžasu všech přítomných zmizí. Jako by se rozplynul... (TV Prima)

(více)

Recenze (907)

POMO 

všechny recenze uživatele

Historický biják pre konzumného diváka. Zjednodušená charakterizácia postáv, city medzi dvomi postavami sa tu vytvárajú gíčovým zosvetlením a rozostrením obrazu mimo ich tváre. Ako v najhoršej telenovele. Na druhú stranu - príbeh napreduje rýchlym tempom a Bratislava a Praha podmaľované hudbou Philipa Glassa pôsobia neodolateľne, až rozprávkovo historicky. Trochu prekvapí, že najvýraznejšou postavou (i hereckým výkonom) nie je Edward Norton, ale Paul Giamatti. Nebyť tej silne trapnej snahy ohúriť nás pointou, ktorú každý len trochu uvažujúci divák odhalí (minimálne) o desať minút skôr; a hlavne nebyť jej totálnej deravosti a nedotiahnutosti, dal by som "previnilé" 4*. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Tak mdlý herecký projev bych od Nortona nečekal (že by další "Italian Job"?) a ani on možná netušil, jaké za uši tahající repliky ho scenář přinutí vypouštět z úst. Nad vodou tuhle podprůměrnou báchorku, s vizáží trochu dražší televizní produkce, drží jenom skvělý (a film od filmu čím dál lepší) Giammatti, závěrečná "shyamalanovská" pointa pak stojí na velmi vratkých nohách. A celý film bych možná přejmenoval na "Hologram Man" - Eisenheimovy kousky ve druhé půli měly, spíše než k iluzorním kejklím, blíže ke sci-fi (hnusný hnidopich Lima). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Na co do kina? Blond jednadvacítka nebo mexická jízda s dvanácti opicemi? Nebo snad lehce mystický obstarožně laděný kousek s Edem Nortonem? Jak jsem zvolil, je už jasné, a z hodnocení plyne i to, že šlo o volbu nadmíru šťastnou. Kvalitativně a z hlediska prožitku bych Iluzionistu zařadil na úroveň Hallströmova loňského Casanovy. Oba snímky oplývají umně budovanou atmosférou, oba skvěle zachycují tu část ducha doby, která se jim hodí do krámu a oba mají silnou hereckou sestavu, která opět dostává své pověsti a plní plán na sto a více procent. Slizký Rufus Sewell a jeho takřka bezvýhradně oddaný nohsled Paul Giamatti (kterému odpustíte i ten plnovous a vepřovou se zelím), proti nim v červeném rohu tajemstvím zahalený a šarmem hýřící Edward Norton. A kdesi bokem, i když především o ni ve filmu jde, Jessica Bielová, která jediná kazí uvěřitelnost postav. Protože až tuto (dle osobního vkusu více či méně) sexy dejme tomu herečku uvidíte, řeknete si, že někdo unesl Catherine Janewayovou do Cirkusu Humberto. Předvídatelnost příběhu je záležitost subjektivní, záleží především na tom jak moc máte rádi Shakespearea, ale za sebe říkám, že i když jsem věděl jak celá věc skončí, už asi v polovině filmu, vychutnal jsem si tu show až do poslední minuty. Iluzionista mi dal příjemný zážitek a nelituju ani jediné koruny z té ne zrovna křesťanské ceny, kterou jsem za jeho zhlédnutí zaplatil. 80% a přes to vlak nejede. A to pod kotel ještě nakládá Philip Glass;) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tam, kde nestačí charisma Paula Giamattiho, kouzla Eda Nortona, případně (dobře skrytý) půvab Jessicy Biel, nastupuje magie českých reálii, z nichž Neil Burger dokázal vymáčknout pár kbelíků mysteriózní atmosféry. Místy jsem se cítil jako při čtení Starých pověstí českých a jenom napjatě čekal, kdy vyjde najevo Eisenheimovo spolčení s ďáblem. V tomto ohledu mě zcela opačným směrem orientovaná pointa zklamala, jakkoli ji lze vykládat vícero různými způsoby, pojetí celého filmu na rozdíl od Dokonalého triku nepřevrací. Spíše všechno pěkně srozumitelně shrnuje. Ale jako konec svižné žánrové jednohubky je vlastně ideální – v rámci dobrého trávení nad ním nemusíte moc dlouho přemýšlet. 70% Zajímavé komentáře: Gemini, pshimi, DaViD´82, tron, Mordenroth, RAiken, wipeout, Iroquaise ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu mě nejvíc zaujalo obsazení - nevýrazný Edward Norton, spolehlivý Paul Giamatti a Jessica Biel, strašně podobná Scarlett Johansson, která hraje v "konkurenčním" snímku Dokonalý trik. Nejvíc tenhle "čaroděj" zaujme v tom, že se točil u nás. Není nijak zvlášť dobře natočený, chvílemi je i nudný, ale je natočený "správně" do té míry, že si napoprvé vůbec neuvědomíte, jak je pointa a vlastně celá ta aura kolem toho všeho nesmírně děravá. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem byl na vánoční besídce. Když uváděla moderátorka kouzelníka Evžena hrozně jsem se těšil. Bohužel Evžen zapomněl, že sál je mírně do kulata a já seděl v první řadě na kraji, takže když přivezl velkou truhlu a do ní zandal spoře oděnou slečnu a začal s velkými gesty truhlu propichovat noži, já koukal na nohy té slečny, která ležela za truhlou. Evžen mně tehdy vzal iluze a víru, že existují kouzla a magie. O mnoho let později jsem si půjčil film s názvem Iluzionista . Kouzlo filmu na mně začalo působit velmi brzo. Nejen, že mě tento film vrátil víru v kouzla a iluze kterou mě Evžen vzal, ale ještě mně přesvědčil, že nejmagičtější město na světě je Praha a největší kouzlo je láska. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Spočiatku celkom milá, pekne natočená a atmosférická romantická rozprávka, zhruba od polovice filmu báchorka a v závere trápna fraška. V porovnaní hereckých výkonov je Norton len špina na Giamattiho podrážke. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To se to pánu Iluzionistovi kouzlí, když má kolem sebe štáb odborníků na efekty, kteří mu nemálo dopomůžou v častých chvílích. I když zase musím uznat, že se Edwardovi Nortonovi kurz rychlých rukou hodil, je to znát i když chvílemi za něj zastupuju dublér. Iluzionista se zdá jako poutavý, temný a kouzelný film plný lásky, ale i nenávisti. Z každého úhlu na tom něco pravdy rozhodně bude, ale fakt, že film čerpal z 20ti stránkové povídky Stevena Millhausera dokazuje, že tvůrcům muselo dát hodně velkou práci rozvést příběh, tak aby se u něj divák jako já nenudil, což se podle mě příliš nezdařilo. Zase musím vzít fakt, že se film točil v Čechách, a že za mořem vydělává relatině slušný peníze, což je samozřejmě dobře. Zajímavý film na jedno posezení, které slupnete jako jednohubku a i přes překvapivě nevýrazného Edwarda Nortona zapomenete o čem vlastně příběh byl, ale věřím, že naopak nezapomenete na kouzlo, kterým učaroval publikum už samotný Houdini, jak během chvilky dokáže ze semínky vyrůst malý stromek. Škoda, že tak neučaroval mě tento film, potenciál na to rozhodně měl. --- Je to trik! Je to iluze! - Jistěže, ale třeba je v té iluzi kus pravdy. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $16,5miliónovTržby USA $39,868,642Tržby Celosvetovo $87,892,388Tržby za predaj DVD v USA $38,407,259 //počet predaných kusov 2,302,855║ Takéto sklamanie som dlho nezažil a to tam hrá Edward Norton, v jeho podaní asi najslabší výkon čo som videl. A film vypadá výzorovo ako televízna produkcia, do očí bije na silu vtesnaný hnedý filter, moc okatý je aj prázdny príbeh a nesúrodosť až povrchnosť réžie ani nehovoriac - amatérčina, Český štáb tomuto počinu moc nepomohol. "Katastrofálne odfláknuté a tým pádom pre sledujúceho dosť nezáživné, zvučné herecké obsadenie to nazachráni!" /20%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Edward Norton už delší čas patří mezi hereckou špičku a svým nejnovějším snímkem částečně točeným u nás to jen potvrzuje. Film z velké části sází na jeho dokonalou schopnost okouzlit diváka a donutit ho, aby přistoupil na jeho kouzelnou hru, proti které je vyrůstání stromku s ovocem z květináče jen malý cirkusový žertík. Snímek nemůže sázet na herecké kvality Jessicy Biel, která stále spíše zůstává tou průměrnou herečkou s hezkou tvářičkou, ale za to Paul Giamatti pokračuje ve svých kvalitních hereckých výkonech. Neil Burger přesně odhadl jaká délka filmu naprosto odpovídá možnostem filmu a ani políčko Illusionisty není nudné ani nepůsobí zbytečně. Klidná atmosféra, která není mrazivá, ale zvládá vás dokonale vrátit do doby přelomu 19. a 20. století. Vizuální balení je příjemné a film celý působí jako výborně vymyšlený a propracovaný trik, který vás potěší a rozhodně neurazí. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Koho by to napadlo, že Iluzionista je vlastně perfektně maskovaný romantický film, který jen vytváří iluzi mysteriozního thrilleru. A jako každý romantický snímek, i tenhle je tak trochu pohádkou...pohádkou pro dospělé. Tím nejzajímavějším, co Iluzionista nabízí, je ale analogický rozměr mediální manipulace. Jak je snadné zmanipulovat dav, jak je lehké upravit si mediální realitu k obrazu svého cíle a záměru... Je to přiléhavá alegorie k dnešnímu mediálnímu světu... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pohádka v hávu důmyslné podívané pro dospělé. Iluzionista již názvem přiznává barvu. Po většinu stopáže se totiž tváří jako něco jiného než čím je. Zdá se být chytrým a promyšleným snímkem, aby se závěrečnou pětiminutovkou vybarvil a zjistilo se, že je vlastně hloupý až běda. Pominu, že doslovné vysvětlení v závěru je trapně zbytečné, když je vše jasné hodinu před koncem. Spíše mě fascinuje, že tvůrci z ničeho nic ignorují jediný bod, který by jim to celé rozsypal jako domeček z karet; "přízraky". Herecky rozhodně nejde o žádné zklamání, ale nezapírám, že od takového obsazení jsem očekával přeci jen více. Iluzionista je až do představení na Hofburgu před honorací výtečný, poté dobrý a v závěru takřka až směšný. Krom toho je také poněkud delší než by bylo nutné. Co ho však činí zajímavým po celou dobu jsou pro našince natáčecí lokace a Glassova hudba, která to v mnoha momentech táhne až moc sama. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Život a smrt. Prostor a čas. Osud a náhoda. Toto jsou nepochopitelné síly vesmíru. Dnes vám dámy a pánové představím muže, který tyto záhady rozluštil. Muže, který jako chlapec potkal potulného kouzelníka a jako dospělý podstoupil boj s tvrdým soupeřem...... Myslím, že je to velmi zajímavý film - historický, romantický, krimi, drama a fantasy. Film, který sice může vypadat obyčejně, chudě, ale po jehož skončení mi bylo ,,dobře". Nebo je to jen trik a iluze? ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Jelikož koukám jen na horrory, pro mne byl film Iuzionista příjemná změna. Film se mi líbil, takže pro oddych doporučuji a určitě se nebudete nudit. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Philip Glass: 1. The Illusionist ,2. Do You Know Me? ,3. Chance Encounter ,4. The Locket ,5. The Orange Tree ,6. The Mirror ,7. Wish I Would See You Again ,8. The Sword ,9. Meeting in the Carriage ,10. Sophie ,11. The Secret Plot ,12. Sophie's Ride to the Castle ,13. The Accident ,14. The New Theater ,15. Frankel Appears ,16. A Shout from the Crowd ,17. Eisenheim Disappears ,18. The Search ,19. The Missing Gem ,20. The Chase ,21. Life in the Mountains , ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Tak mdlé, bez chuti, bez výrazu, bez obsahu, že by si člověk myslel, že se jedná o životopisný snímek. A dát si do scénáře iluzionistu z raně 20.století, jehož triky nelze realizovat jinak než počítačem, to si snad někdo dělá komično. PS: tento film se honosí pochybnou ctí, že se v něm nachází nejhorší milostná scéna, jakou jsem viděla za dlouhá léta (nejasné obrázky z hádanek „koukáte na ženský zadek nebo kýbl brambor?“ sestříhané do desetivteřinového lascivního videoklipu). ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Za mě překvapivě mnohem záživnější než Dokonalý Trik. Edvard Norton si krade celý film pro sebe, je inteligentní,charismatický, bystrý a velmi talentovaný iluzionista. Období v jež se film odehrává mi velmi sedlo, romantika je trefná a neotravující a celkový průběh děje je velmi svižný a nenudící, za mě tedy spokojenost, ani nevím proč jsem film tak dlouho odkládal. Velmi dobré. 80% ()

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama