Reklama

Reklama

Iluzionista, který si dal umělecké jméno Eisenheim se narodil jako syn truhláře. V dětství se potkal s kouzelníkem, který ho naučil pár triků a ovlivnil tím jeho celý život. Jako mladý chlapec se seznámil s vévodkyní Sophií a zamilovali se do sebe. Vzhledem k rozdílnému původu obou mladých lidí, nebylo jejich lásce přáno a Eisenheim utekl z domova, aby si zachránil život. Asi po patnácti letech, kdy se živil jako velmi úspěšný iluzionista se vrací z cest po světě do Vídně. O jeho představení je velký zájem a jednoho večera se dostaví i korunní princ Leopold se svou snoubenkou Sophie von Teschen. Sophie se přihlásí jako dobrovolnice a vystoupí na pódium k Eisenheimovi. Později se dozvídá, že princ Leopold se ke svým přítelkyním nechová zrovna džentlmensky a je říká se, že jednu z nich dokonce zabil. Nicméně představení prince natolik zaujalo, že pozval Eisenheima, aby vystoupil na jeho soukromém večírku. Eisenheimovi se nelíbí princovo chování a tak ho veřejně poníží. Samozřejmě tak chytrým způsobem, že to není přímo napadnutelné. Princ se přesto urazí a podnikne vše pro to, aby Eisenheimovi byla další představení ve Vídni zakázána. Sophie a Eisenheim se setkají a Eisenheim ji žádá, aby s ním odešla. To se Sophie z obavy před Leopoldovou pomstou bojí udělat a prozradí, že Leopold plánuje puč proti svému otci císaři Franzi Josefovi I. Přestože má obavy, rozhodne se Sophie ukončit vztah s Leopoldem. Princ není zvyklý na odpor a hrozně reaguje velmi nepřiměřeně. Po pár dnech je vévodkyně nalezena mrtvá. Je očividné, že se jedná o vraždu. Princ je v podezření, ale chybí důkazy a navíc se k vraždě přizná jiný muž. Eisenheim je ze smrti Sophie zoufalý. Kupuje divadlo a zde vyvolá duchy zemřelých a také ducha Sophie. Na jedno z představení dorazí v přestrojení i Leopold a Sophiin duch řekne, že její vrah je mezi diváky a přitom ve vězení je muž, který se k její vraždě přiznal. Představení Leopolda velmi rozruší a tlačí na policejního inspektora Uhla, aby Eisenheima zatkl za podvod, ale Eisenheim se z obvinění dostane protože  se veřejně přizná k tomu, že se jednalo pouze o iluzi, nešlo o skutečné duše zemřelých. Je propuštěn, ale Uhl ho varuje, pokud bude s tímto představením pokračovat, vězení už neujde. Eisenheim však znovu vyvolá ducha Sophie a pak k úžasu všech přítomných zmizí. Jako by se rozplynul... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (908)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Edward Norton už delší čas patří mezi hereckou špičku a svým nejnovějším snímkem částečně točeným u nás to jen potvrzuje. Film z velké části sází na jeho dokonalou schopnost okouzlit diváka a donutit ho, aby přistoupil na jeho kouzelnou hru, proti které je vyrůstání stromku s ovocem z květináče jen malý cirkusový žertík. Snímek nemůže sázet na herecké kvality Jessicy Biel, která stále spíše zůstává tou průměrnou herečkou s hezkou tvářičkou, ale za to Paul Giamatti pokračuje ve svých kvalitních hereckých výkonech. Neil Burger přesně odhadl jaká délka filmu naprosto odpovídá možnostem filmu a ani políčko Illusionisty není nudné ani nepůsobí zbytečně. Klidná atmosféra, která není mrazivá, ale zvládá vás dokonale vrátit do doby přelomu 19. a 20. století. Vizuální balení je příjemné a film celý působí jako výborně vymyšlený a propracovaný trik, který vás potěší a rozhodně neurazí. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavá >mystifikantní< (a docela jsem rád tomu, že do zde vyjmenovaného žánrového guláše ještě nikoho nenapadlo přidat ono provařené "mysteriozní" :-) pohádka, namíchaná s politickým dramatem, detektivní zápletkou a červenoknihovní lovestory, nápaditě zasazená do c.k. historických reálií pomocí až příliš nápadné filmové cz reality... ;-) . . . Leč přes uznáníhodnou snahu filmařů o působivou vizuální stránku bohužel nezůstává ničím víc, než jen vcelku vydařenou popkornovou iluzí. A tak - ač filmu značně pomáhá i rutinně (samozřejmě jako vždy, že...) dokonalá a emoivní hudba Philla Glasse, N.B. si na svůj velký film d.m.s.n. ještě bude muset počkat. Každopádně však dá se říci, že >na to má< . . . Tři a půl hvězdičky za film, za zmiňovanou hudbu snad by se i dalo z nutnosti zaokrouhlit nahoru, ale celé to >vyrobené< kouzelničení pro mne nějak postrádalo ono kouzlo, potřebné pro strhující filmový zážitek, na což tento námět bezesporu měl. A jen tak mimochodem - mezi ve filmu zmiňovaným "spiritualizmem" a předváděným "spiritizmem" je pánové přeci jen zásadní rozdíl! . . . Tak i proto jen ty tři hvězdy... :-/ ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ale jo, me se to libilo, sice nevim, proc tocit film o kouzelnikovy v roce, kdy vznikl Dokonaly trik, ale filmy jsou nastesti dost rozdilny. Co se tyce pribehu, ten by sice moh krapet misty pridat na tempu a sem tam bejt napaditejsi, ale je dostatecnej a nijak tomu ani neublizuje fakt, ze zaverecnou pointu jsem v tom stylu cekal. Co se tyce hercu, Norton hraje dobre, ale prislo mi, ze se strasne snazi vypadat tajemne a charismaticky a vychazi mu to jen misty. Pak tu je Giamatti, kterej naopak se snazi pusobit jako drsnej komisar, ale kolikrat mi prislo, ze nema daleko, aby zacal saskovat a smat se. No a Jessica Biel hraje nad ocekavani dobre. Partu tak uzavira hodne dobrej Sewell, kterej ale nema zas tolik prostoru. Jedinej vyraznejsi problem filmu je pak samotny natoceni. Nevim, jesli bylo malo penez, nebo je reziser neschopnej, ale cely to pusobi jen jako trochu drazsi televizni film a atmosferu se tu povede nastolit jen misty. Taky mi trochu vadily ty kouzla, precejen treba prave v Dokonalym triku se dali vsechny vysvetlil, kdezto tady byly nektery uz fakt moc, jakoby tvurci neznali nejaky kouzla, tak to proste neresily a nasekali sem to, co jim prislo efektivni. Celkove lehce nadprumernej a docela zajimavej film za lepsi 3*. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nebýt (a to je můj věčný problém) nesympatického Nortona, bylo by to lepší. Tahle magická věc se může chlubit pěknou dobovou atmosférou, hudbou a všudypřítomnými iluzemi, které z ní dělají téměř pohádkovou podívanou. Film je ale pomalý, poměrně dlouhý a často nudný. Tvůrci si to asi uvědomili, a tak se v poslední třetině zase opřeli do pověstné pily a pořádně na ni zatlačili. Konec je díky tomu... Lepší. Ale Iluzionistu nezachrání. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Iluzionistu som zhliadol až po Dokonalom triku, takže môžem smelo povedať že mu nesiaha ani po členky. Ako scenárom, tak réžiou a bohužiaľ i herecky. Najviac vyniká Rufus Sewell no vidieť ho v n-tej variácie záporáka už prestáva byť zábavné. A záverečné znenazdajky vnuknuté rozuzlenie keď spätne premýšľam o deji je poriadne pritiahnuté a hlavne nevysvetlí ale položí kopu otázok typu : „Prečo teda ... ?“ ()

Galerie (26)

Zajímavosti (31)

  • Představitel policejního inspektora Uhla Paul Giamatti tvrdí, že klíčem k jeho postavě byl německý přízvuk, který pečlivě piloval. (Mahalik)
  • Závěrečná scéna na horské louce se natáčela v Peci pod Sněžkou, konkrétně v Modrém dole. Hora v pozadí, rozbrázdněná skalnatými kary, je Studniční hora (1555 m) při pohledu od jihu. (džanik)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama