Reklama

Reklama

Teď se nedívej

  • Velká Británie Don't Look Now (více)
TV spot
Mysteriózní / Thriller / Horor / Psychologický
Velká Británie / Itálie, 1973, 110 min

Obsahy(1)

Vizuálně bohatá adaptace zlověstného příběhu Daphne du Maurier o zlé předtuše. Režisér Roeg využívá expresivního potenciálu italských Benátek a jeho jedinečný střih, fragmentarizující časoprostorové kontinuum, vytváří neopakovatelně zlověstný pocit. Na začátku tohoto mistrovského psychologického hororu potká šťastné manželství Laury a Johna (Julie Christie a Donald Sutherland) noční můra všech rodičů, tragické úmrtí dcerky. Johna, který tragédii instinktivně vycítil, pronásledují výčitky, že jí nedokázal zabránit. Manželé odjíždějí do Benátek, kde potkají sesterskou dvojici starších, výstředních Angličanek. Jedna z nich, slepá jasnovidka, tvrdí, že vidí jejich dcerku... Film se proslavil i odvážnou erotickou scénou mezi Laurou a Johnem. Legenda praví, že návštěvníci pracovních projekcí projevovali velký zájem o záběry právě z této scény. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (133)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je to správně sedmdesátkově divné a hnusné. Benátky mimo sezónu působí nehostinně a sesterské důchodkyně nesympaticky. Největší horor je ale stejně Donaldův účes a knír. Julie Christie je naopak zlatíčko. Děj je poněkud řídký a skoro nic se neděje, jenže mi to kupodivu nevadilo. Odhalení postavičky s kapucí top. 70% ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[5/10] (Casey, Eldorado) (Technicolor /// Produkce: Peter Katz, Frederick Muller, Anthony B. Unger /// Scénář: Allan Scott, Chris Bryant podle povídky Daphne du Maurier /// Kamera: Anthony B. Richmond /// Hudba: Pino Donaggio (as Pino Donnagio)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, jo , pocul som o tom, ze je to jeden z najvydarenejsich hororov 70. rokov - a to u mna 70. roky su hororovo legendarne /Alien Deliverance, Straw Dogs, Exorcist ....../. oslovila ma uvodna scenka, kde chlap zachranuje dcerku z chladnej, spinavej a kalnej vody, ona vsak umrela. potom ked uz boli Benatky, oslovili ma prazdne spinave ulice - malo to hodne co do reality v 70. rokoch. Potom som ochotny prepacit aj priserne pomaly dej, priserne dlhu stopaz a dost priemerne herecke vykony : to ja som od prirodzenia tolerantny, takze dam slusnych 67 % ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po formální stránce brilantní snímek, který je ale celkovou atmosférou více britský (až na argentovskou rudou), než italský. Famózní scénou s utopením dítěte nabere film velký nádech, který je však zopakován až v samotném závěru. Smysl pro detail, barevný kontrast, hra světel a stínů, vynikající hudba Itala Donaggia, benátský labyrint a proroctví. Některé scény jsou mistrně sestříhány jak po obrazové stránce, tak i po hudební a zvukové. Za úderný konec dávám čtvrtou hvězdu. Jinak má ovšem italská mysteriozní a horrorová produkce daleko onačejší kousky - Italové se nebáli více popustit uzdu své fantazii. K citované erotické scéně - na milování dvou kostlivců neshledávám nic estetického ani vzrušujícího (leda by se jednalo o kostivce úplné). I přes určité výtky se jedná o solidní snímek v žánru mystery. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Roeg je malíř duše, kouzelník, opět se projevuje jeho zálibná fixace na červenou. Mistrně vyprávěný příběh kloubí poetický pohled na smrt, s romantickým vyznáním manželské lásky a nádherným nádechem tajemna. Roegovi se podařilo do filmu přenést i ten neopakovatelný odstín duší knih du Maurierové. Sutherland předvedl svůj životní výkon, až se nechce věřit, co vše z něj Roeg dostal. Herci neoblíbené opakování záběrů pro různá postavení kamery opěr přineslo své ovoce a Roeg vybral to nejzdařilejší. Film hýří nespočtem vizuálních nápadů a společně s uhrančivou hudbou přenáší diváka k vlhké vůni benátských kanálů, do jejich nejtemnějších zákoutí, provází ho sakrálními stavbami a pohrává si s ním jako kočka s myší. Roeg hraje od samého začátku s divákem promyšlenou šachovou partii, nenechává svého soupeře ani chvíli vydechnout a útočí na jeho smysly všemi dostupnými možnostmi. Podněcuje fantazii a zároveň je po celou cestu snímkem velice pozorným průvodcem, který svému divákovi ponechává velké množství stop, aby za ním mohl jít. Je jen na něm, zda stopy objeví a bude chtít následovat Roega až do nejtemnějšího zákoutí lidské psyché. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (17)

  • Renato Scarpa, který hraje inspektora Longhiho, nemluvil anglicky. Veškeré dialogy četl z kartiček a nevěděl co znamenají. (Chatterer)
  • V USA a Británii byl film přístupný pouze pro dospělé. (Duoscop)

Související novinky

Edgar Wright chystá psychologický horor

Edgar Wright chystá psychologický horor

24.01.2019

Britský režisér Edgar Wright (Baby Driver, Jednotka příliš rychlého nasazení) čerstvě prozradil detaily o svém příštím filmu. Tím by měl být psychologický thriller/horor odehrávající se v Londýně,… (více)

Teď se nedívej!

Teď se nedívej!

30.06.2005

Paramount Pictures chystají remake úspěšného snímku režiséra Nicolase Roega z roku 1973, TEĎ SE NEDÍVEJ. V něm si Donald Sutherland a Julie Christie zahráli partnerskou dvojici, která se vydá do… (více)

Reklama

Reklama