Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zlý galaktický imperátor Sador (John Saxon) přilétá se svým zlověstným vesmírným korábem plným mutantních podřízených na zapadlou planetu Akir, aby zotročil její mírumilovné farmářské obyvatele. Ve lhůtě kterou jim vymezí na přijetí jeho ultimáta vyšlou Akiřané ze svého středu mladíka Shada (Richard Thomas), aby na jejich ochranu naverboval nějaké žoldáky. Shad putuje galaxií a potkává řadu prapodivných bytostí a existencí, které se k němu z různých důvodů připojují. Převaha nepřítele v nadcházející bitvě je ale stále drtivá a porazit jej se jeví jako zhola nemožné. (choze)

(více)

Recenze (60)

choze 

všechny recenze uživatele

Sadora jsem měl vždycky radši než Hvězdné války, po kterých pošilhává. Výborně obsazená, svižná a vtipná naivní pohádka-space oepra plná fantazie a akce, se sympatickými postavami. Zápletka je kombinací HVĚZDNÝCH VÁLEK (mladý hrdina opouští mírumilovnou domovskou planetu a vydává se za dobružstvím do vesmíru, darth vaderovský padouch ničící celé planety) a SEDMI STATEČNÝCH (sedm bojovníků brání bezbranné farmáře před terorem). Film své inspirační zdroje nijak nezapírá, k SEDMI STATEČNÝM dokonce otevřeně odkazuje symbolickým obsazením jednoho z nich, Richarda Vaughna do prakticky totožné role, přičemž jeho dialogy jsou téměř doslovně převzaty ze Sturgesovy klasiky. Když už jsme u castingu, je skutečně excelentní. Chladnokrevný zabiják Robert Vaughn je cool, král béčkových záporáků John Saxon jako imperátor Sador sice má do Dartha Vadera daleko, ale taky ujde, George Peppard (který se později proslavil rolí vůdce A-TEAMU) okouzluje coby bezstarostný, požitkářský kovboj a obzvlášť potěšila Sybil Danning v roli nymfomanické vesmírné amazonky. A pak je tu samozřejmě úžasný sympaťák Shad / Luke Skywalker, v podání mladičkého Richarda Thomase (TO) a skvělé komické figurky Kajman z Lambda Zóny či modrá pětka s kolektivním vědomím jménem Nestor. Co musím speciálně pochválit jsou modely kosmických lodí, s těmi si tvůrci opravdu vyhráli, počínaje Shadovou "kozatou" raketou až po Sadorovy ropuší stíhačky a finální "bitva za hvězdami" je pak opravdu monumentální. Taky tu překvapivě zemře hodně postav a dokonce se tu najde i jedno znásilnění mimo obraz. pro zajímavost, šlo o Cormanův nejdražší projekt (většina rozpočtu šla na honoráře Vaughna a Pepparda) a použité speciální efekty z dílny Hall Manových laboratoří, se objevily ještě v dalších, minimálně třech filmech, SPACE RAIDERS (1983), HVĚZDNÝ KRIMINÁL: ÚTĚK (1984) a BIOHAZARD (1991). ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Okázalý mix Hvězdných válek a Sedmi statečných, který své zdroje inspirace otevřeně přiznává. Robert Vaughn v roli najatého žoldáka budiž toho důkazem. Jenže o zábavnosti jednoho, či druhého si může tenhle kousek nechat pouze zdát. Mohou za to především neskutečně nudné bojové scény, hlavně ty vesmírné, kdy se opakují pořád ty stejné záběry a ani z nich není jasné, kdo po kom vlastně střílí. Korunu tomu všemu dodává plytký scénář, ve kterém na sebe podivně navazují špatně sestříhané scény (,,Zkusíme na ten tank shodit kameny." Střih, stejní lidé, stejné místo: ,,Kameny nezabraly." Co to jako je?) Jediné, co se dá pochválit, je slušné obsazení, kdy mi největší radost udělal George Peppard alias Hannibal Smith v roli vesmírného kovboje. ()

Reklama

Joe321 

všechny recenze uživatele

Jak je tu napsáno v jiných komentářích... Sedm statečných zasazených do Star Trek / Star Wars světa. Kouká se na to fajn. Třeba takové modely lodí jsou opravdu povedené a postavy svojí originalitou taky. V osmdesátém roce to musela být celkem pecka. Teď už je to jen slušné staré sci-fíčko, ale na čtyři to není. -"I'm from Earth. Ever hear of it?" ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Je zaujímavé, že všetky tie klony Star Wars, ktoré sa objavili po premiére prvej epizódy upadli do zabudnutia. Asi za to môže slabá kvalita ich nasledovníkov. Pritom technická stránka vesmírnych súbojov je v Battle Beyond the Stars v pohode a celkom sa vyrovná aj Star Wars. Príbeh o záchrane planéty, ktorú si chce podmaniť chamtivý zloduch by tiež mohol fungovať. Ale ono to tak nejak nefunguje. Filmu chýba tá rozprávková atmosféra Star Wars. Celkovo postavy príliš v tomto filme nefungujú. Je to zmes rôznych divných mimozemšťanov s nezmyselnými motiváciami a dialógy sú miestami tak trápne, že ma rozosmiali. Ty si teplý. Mám analyzátor. Nie, zozadu nie. Ani herci to nevytrhnú. Hlavný hrdina je bez charizmy. Zopár známejších ksichtov si to tu po Seagalovsky znudene odsedia. Aspoňže na Darlanne Fluegel sa dobre pozerá. Výsledok nakoniec pôsobí ako blbý trash s trošku väčším rozpočtom. 4/10. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Statečný poslední pokus uhájit brakové teritorium před Spielbergy a Lucasy (a posléze třeba Nolany) s jejich mamutími rozpočty umožňujícími prodat kdejaký kus škváru jako zboží nejvyšší jakosti et item hlubokomyslnosti, aneb nic nepředstírající, laciná, zvrhle zábavná míchanice ze Star Wars, Star Treku, Sedmi samurajů, Sedmi statečných, Barbarelly, Venuše a sedmera pohlaví a kdovíčeho ještě, to vše s hudbou nadměrné velikosti od ambiciózního mladíka Jamese Hornera. Strávit část hradišťské filmovky s třináctiletým synátorem a střídat se s ním u výběru filmů může člověku přinést nečekaná potěšení. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • V době uvedení se jednalo o nejdražší film, jaký Roger Corman kdy produkoval. Rozpočet byl odhadován na 2 miliony amerických dolarů, přičemž jeho značná část šla na výplaty herců Roberta Vaughna (Gelt) a George Pepparda (vesmírný kovboj). Aby se ušetřilo, natáčelo se v Cormanově vlastním studiu v kalifornských Benátkách (čtvrť v Los Angeles). (fiLLthe3DD)

Související novinky

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Reklama

Reklama