Sador, vládce vesmíru
Sci-Fi / Akční / Komedie
USA, 1980, 104 min
Jimmy T. MurakamiHudba:
James HornerObsah
Zlý galaktický imperátor Sador (John Saxon) přilétá se svým zlověstným vesmírným korábem plným mutantních podřízených na zapadlou planetu Akir, aby zotročil její mírumilovné farmářské obyvatele. Ve lhůtě kterou jim vymezí na přijetí jeho ultimáta vyšlou Akiřané ze svého středu mladíka Shada (Richard Thomas), aby na jejich ochranu naverboval nějaké žoldáky. Shad putuje galaxií a potkává řadu prapodivných bytostí a existencí, které se k němu z různých důvodů připojují. Převaha nepřítele v nadcházející bitvě je ale stále drtivá a porazit jej se jeví jako zhola nemožné. (choze)
choze
Výborně obsazená, svižná a vtipná naivní pohádka plná fantazie a akce, se sympatickými postavami. Zápletka je kombinací HVĚZDNÝCH VÁLEK (mladý hrdina opouští mírumilovnou domovskou planetu a vydává se za dobružstvím do vesmíru, darth vaderovský padouch ničící celé planety) a SEDMI STATEČNÝCH (sedm bojovníků brání bezbranné farmáře před terorem). Film své inspirační zdroje nijak nezapírá, k SEDMI STATEČNÝM dokonce otevřeně odkazuje symbolickým obsazením jednoho z nich, Richarda Vaughna do prakticky totožné role, přičemž jeho dialogy jsou téměř doslovně převzaty ze Sturgesovy klasiky. Když už jsme u castingu, je skutečně excelentní. Chladnokrevný zabiják Robert Vaughn je cool, král béčkových záporáků John Saxon jako imperátor Sador sice má do Dartha Vadera daleko, ale taky ujde, George Peppard (který se později proslavil rolí vůdce A-TEAMU) okouzluje coby bezstarostný, požitkářský kovboj a obzvlášť potěšila Sybil Danning v roli nymfomanické vesmírné amazonky. A pak je tu samozřejmě úžasný sympaťák Shad / Luke Skywalker, v podání mladičkého Richarda Thomase (TO) a skvělé komické figurky Kajman z Lambda Zóny či modrá pětka s kolektivním vědomím jménem Nestor. Co musím speciálně pochválit jsou modely kosmických lodí, s těmi si tvůrci opravdu vyhráli, počínaje Shadovou "kozatou" raketou až po Sadorovy ropuší stíhačky a finální "bitva za hvězdami" je pak opravdu monumentální. Taky tu překvapivě zemře hodně postav a dokonce se tu najde i jedno znásilnění mimo obraz. Jinak jak už napsal AGAMENON, šlo o Cormanův nejdražší projekt (většina rozpočtu šla na honoráře Vaughna a Pepparda) a použité speciální efekty z dílny Hall Manových laboratoří, se objevily ještě v dalších, minimálně třech filmech, SPACE RAIDERS (1983), HVĚZDNÝ KRIMINÁL: ÚTĚK (1984) a BIOHAZARD (1991).(3.1.2006)
AGAMENON
V té době nejdražší film béčkového krále Rogera Cormana(2 mil). Jde o vesmírnou variantu sedmi statečných, uvidíme pár známých tváří a triky které Roger stříhá dodnes(i do filmů jenž neprodukuje). A hlavně teprve čtvrtá práce u filmu pro Jamesa Hornera a jeho hudba je skvělá.(20.4.2003)
LiVentura
Líbivé, dobré, lepší průměr. Zajímavé sci-fi se známými tvářemi a special.efekty.(7.7.2009)
Vitason
Okázalý mix Hvězdných válek a Sedmi statečných, který své zdroje inspirace otevřeně přiznává. Robert Vaughn v roli najatého žoldáka budiž toho důkazem. Jenže o zábavnosti jednoho, či druhého si může tenhle kousek nechat pouze zdát. Mohou za to především neskutečně nudné bojové scény, hlavně ty vesmírné, kdy se opakují pořád ty stejné záběry a ani z nich není jasné, kdo po kom vlastně střílí. Korunu tomu všemu dodává plytký scénář, ve kterém na sebe podivně navazují špatně sestříhané scény (,,Zkusíme na ten tank shodit kameny." Střih, stejní lidé, stejné místo: ,,Kameny nezabraly." Co to jako je?) Jediné, co se dá pochválit, je slušné obsazení, kdy mi největší radost udělal George Peppard alias Hannibal Smith v roli vesmírného kovboje.(11.5.2011)
Ampi
Sedm statečných ve vesmíru!;-) I když nevím, jestli počet sedm je přesný!;-)(25.9.2010)
Kryton
Western ve Vesmíru? Horší už je fakt, že film za třicet let brutálně zestárl a efekty, tak budí mírný úsměv. Zaujme tak povedená hudba od Hornera a pár známých tváří. Je zajímavé jak oproti Star Wars jsou ty všechny sci-fi z 70/80 let opravdu out.(22.1.2012)
type_B
Hlavní hrdina je takový Mirek Dušín, co se na závěr pochlapí. Bez té své lodi by to daleko nedotáhl. Dialogy psal podle Magyar asi desetiletý kluk. Jako béčko na večer se dá film doporučit.(19.5.2011)
Caszidy
Těžko říct, jak to tvůrci vlastně mysleli v roce vzniku 1980, ale já jsem v roce 2010 zhlédl vcelku zábavnou sci-fi komedii. Battle Beyond the Stars(v tradičně "tvůrčím" tuzemském distribučním překladu Sador, vládce vesmíru) bych označil za vtipný mix Star Wars, Sedmi Statečných a Barbarelly. Potěší hlavně postavy palubní "počítačky" Nanelie, která si evidentně s robotickými zákony Isaaca Asimova vůbec neláme obvody, procesor, nebo harddisk("Ty jsi je sestřelila! To přece nemůžeš, nedal jsem ti příkaz. - Ále kašlu na to, něco jsem udělat musela!"), a "barbarellovská" Saint-Exmin.(29.12.2010)
Joe321
Jak je tu napsáno v jiných komentářích... Sedm statečných zasazených do Star Trek / Star Wars světa. Kouká se na to fajn. Třeba takové modely lodí jsou opravdu povedené a postavy svojí originalitou taky. V osmdesátém roce to musela být celkem pecka. Teď už je to jen slušné staré sci-fíčko, ale na čtyři to není. -"I'm from Earth. Ever hear of it?"(5.8.2009)
TO
Kosmické přestřelky jak vystřižené z Hvězdných válek, záblesky laserových paprsků, exploze, vesmírné koráby jsou pronásledovány větším a silnějším nepřítelem … Film má své kouzlo, ale mě nikdy moc neoslovil.(24.5.2007)
Lamiczka
Jsou filmy, které můžete označit dobrým béčkem a pak ty, které jsou jejím opakem - bohužel tohle dílko se začátkem a trikama (chápu, starší film, ale i tak) řadilo k té lepší půlce, vzhledem k velmi povrchnímu scénaři, naprosto nudným vesmírným bojovým scénám se však rychle zařadilo na druhý konec. Herecky zazářil Cowboy z planety Země.(24.7.2011)
bartias
Nepokrytě naivní vykradačka Star Wars a Sedmi statečných má zvláštní kouzlo. Devítiletému tehdy mohla snadno vyrazit dech. Dnes ale hlavně fascinuje tím, co všechno mohlo Rogeru Cormanovi a spol. na začátku 80. let ve sci-fi projít a že to zvládli s tak mizerným rozpočtem. Samozřejmě to není žádná velká vzrušující jízda. Fandové obskurních zajímavosti dostanou podívanou spíše ve stylu Jacksonova výpravného videoklipu Captain EO než stylově přestřeleného Flashe Gordona, natož ty Star Wars.(27.1.2012)
Spock
Mírumilovná planeta je ohrožována bezohledným vesmírným tyranem, který plení vše, co mu přijde do cesty. Tentokrát dostal zálusk na bezbrannou farmářskou planetu, její obyvatelé se ale nevzdávají a hodlají se bránit. Po chvilce sledování, musí být každému divákovi jasné, že Hvězdné války a Sedm statečných tento film velmi inspirovali. Hrdinové brání ve svých vesmírných korábech bezbrannou planetu a nakonec, ji překvapivě ubrání. Osobně oceňuji zejména provedení jednotlivých hrdinů, rozdílné typy, kde má zastoupení i ženský element, což je oproti předlohám změna, sympatická bojovnice a vědkyně, nenechají nikoho na pochybách, že patří to týmu. Bohužel musím říci, že jsme čekal od filmu více, vesmírné bitky mě příliš nenadchly a to mělo být to nejzajímavější, na co jsme se před puštěním filmu těšil.(23.3.2008)
Slimak
Kluk najímající intergalaktické žoldáky pro boj se strašným imperátorem Sadorem...zní to až jako pohádkový motiv ale to je právě na těhle filmech ono...někdy je BATTLE BEYOND THE STARS zdlouhavý ale není pochyb že tento nostalgický počin je béčkovou perlou osmdesátek která trochu potěší a pobaví...poutavá ústřední melodie a plno různorodých postaviček.(10.12.2008)
corpsy
Mix dvoch úžasných filmov ( viete ktorých ), s obstojnými trikmy, výpravou a dobrou hudbou ( prvá veľká zákazka Jamesa Hornera - a hneď vydarená ). Film má spád a stále sa tam niečo deje, čo je len dobre. Taká malá chuťovka.(3.8.2010)
Pecival
Absolutní definice výrazu guilty pleasure. Režisér i scénárista museli totiž prodělat před tvorbou tohoto díla lobotomii, což v kombinaci s českým dabingem, dělá podívanou vskutku šílenou. Hlavní hrdina, charismatu prostý, vypadá zženštile a navíc ho namluvil nějakej teplej dabér, kterej by se určitě uživil jako hlasatel na nějaký Gay parade. I ostatní herci (postavy) jsou hodně HC - pozemský macho cowboy, nadržená, kozatá Valkýra, jakejsi zelenej žabák, bílí psyoničtí obšousti se společným vědomím, elitní zabiják, kterého hledá půlka vesmíru, ale on zemře v zapadlé díře galaxie třetí úrovně. Souboje jsou taky kapitola sama pro sebe, na většině záběrů je pouze jedna loď, která střílí různobarevnej laser, divák nemá vůbec tucha o jakou loď se jedná ... a do toho střihy na záporáky nebo klaďasy jak mačkají různý čudlíky. Scénář je samozřejmě naprosto dementní, dialogy leckdy vůbec nedávají smysl, nebo někdy nereflektují děj na plátně. Podezdřívám herce, že občas netušili kde jsou nebo co se ve filmu zrovna má dít. Možná je to dabingem, ale to je fuk - filmu to rozhodně prospívá. Dejte tomuhle veledílu šanci a on se vám odmění královskou zábavou.(1.1.2012)
blackJag
"MÁM SVŮJ HVĚZDNÝ KONVERTOR, NEJNIČIVĚJŠÍ ZBRAŇ V GALAXII!" Z dílny notorického béčkaře Rogera Cormana vylítla tato odpověď na úspěch Hvězdných válek, užívající schéma sedmi samurajů/statečných (Robert Vaughn jako jeden ze sedmi pečetí tuto parafrázi) a i dnes film působí přijatelně a zábavně. Triky, výprava i režie jsou horší než u starších Hvězdných válek a ani milosrdnější pohled s odstupem 30ti let na tom nic nezmění, ale nenudil jsem se a tu ateliérově výpravnou snahu si bez debat užil. Některé výtvarné nápady, různorodost postav a nenápadné vychytávky nebylo jednoduše možné neocenit. Na filmu si své umělecké ostruhy brousil mladý James Cameron, který žánr sci-fi nakonec dotáhl k nečekaným metám. Hudba: James Horner (jedna z prvních celistvých prací). 75%(26.1.2010)
Luksa
Sci-fi variace Sedmi statečných (respektive Sedmi samurajů), kde mladík putuje po celé Galaxii, aby naverboval žoldáky, kteří by mu pomohli ubránit zaostalou planetku před zlým Sadorem, který si ji hodlá podrobit. Potěší rozmanité postavičky (kovboj ze Země, Valkýra, parta svítících mimozemšťanů se společnou myslí atd.), závěrečná bitva má grády a JE napínavá, hudbě a tehdejším trikům také nemám co vytknout a jako třešnička na dortu cameo Roberta "Žeru hady sedm dní v týdnu" Vaughna.(8.2.2004)
Javad
Rozprávka odohrávajúca sa vo vesmíre, z ktorej by som bol vo veku 10 rokov hotový :) Dnes ale tiež nie je na škodu niečo takéto pozrieť a zaspomínať na časy keď sme pri takýchto (a podobných) rozprávkach trávili čas pri telke sledovaním nemeckých staníc, kde takéto vecičky chodili častejšie ako na STV.(15.11.2009)
JasonV
Srandovný mix Hviezdnych vojen a Siedmych samurajov. Recenzia.(25.9.2007)