Reklama

Reklama

Obyvatelé New Orleans se ještě nevzpamatovali ze strašlivé přírodní katastrofy a už jsou svědky dalšího neštěstí, při kterém zemřely stovky nevinných obětí. Vyšetřováním výbuchu nálože na trajektu je pověřen agent Doug Carlin. Při zajišťování důkazů ho neustále pronásleduje tajemný pocit, který se dá popsat jen dvěma slovy. Déja Vu. Poté se stane členem zvláštního týmu FBI a je zasvěcen do nejpřísněji střeženého vládního projektu. Vědcům se podařilo sestrojit prototyp zařízení, které je schopno sledovat události, k nimž došlo před čtyřmi dny a šesti hodinami. Agent Carlin se vydává zpět v čase, aby zabránil teroristickému útoku. Během cesty se seznamuje s tajemnou ženou, která má být o čtyři dny později cestující na osudném trajektu. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (26)

  • Val Kilmer (agent Pryzwarra) se zmínil, že jeden z důvodů, proč chtěl pracovat s Denzelem Washingtonem (Doug Carlin) byl, že jejich děti kdysi chodili do stejné školy. (B!ker)
  • Scénář prodali jeho autoři, hollywoodský debutant Bill Marsilii a veterán Terry Rossio, za 5 milionů dolarů, což byla jedna z nejvyšších částek v historii. (imro)
  • Ačkoli Tony Scott původně chtěl snímek uvést s ratingem přístupnosti R, nakonec se do kin dostala verze pro diváky už od 13 let. Takto přístupný film dříve režisér natočil naposledy roku 1990 - konkrétně to byly Bouřlivé dny. (imro)
  • Několik týdnů před začátkem natáčení v New Orleans zničil velkou část města hurikán Katrina. Produkce se původně rozhodla pro přesun do nových lokací, ale nakonec počkala tři měsíce. Filmaři se totiž rozhodli svými investicemi pomoct tamnímu obyvatelstvu aby se mohlo co nejrychleji přenést přes prožité utrpení. (imro)
  • James Caviezel (Carroll Oerstadt) se na poslední chvíli rozhodl natočit scénu, ve které ho srazí auto, bez kaskadéra. Kdyby to nevyšlo podle plánu, hrozilo mu i ochrnutí. (imro)
  • 75milionový thriller společnosti Disney nasbíral v Severní Americe během prvních tří dnů promítání (22.–24. 11. 2006) 20,5 mil. amerických dolarů, což stačilo na třetí příčku žebříčku návštěvnosti. Celkový obrat se nakonec zastavil na sumě 64 milionů. Celosvětové tržby pak dosáhly 180,6 mil. (imro)
  • Citát „strom slobody musí byť z času na čas osviežený krvou vlastencov a tyranov,“ ktorý vysloví Oerstadt (Jim Caviezel) na konci filmu, bol použitý aj v ďalšom filme producenta Jerryho BruckheimeraSkala (1996). Autorom tohto výroku je americký prezident Thomas Jefferson. (Arsenal83)
  • Zbrane, ktoré Carroll Oerstadt (James Caviezel) vo filme používa, sú pištole H&K USP Expert a H&K MP5KA4 SMG (9 mm kaliber). (Arsenal83)
  • Počas práce na filme sa prvý asistent kameramana Michael S. Endler dozvedel, že jeho otec Gerald zomrel. Ako poctu tomuto bývalému technikovi špeciálnych efektov, ktorý spolupracoval s mnohými z efektových tímov tohto filmu na iných projektoch, bolo Michaelovi dovolené v deň natáčania výbuchu trajektu vložiť časť jeho popola do džbána s benzínom, ktorý by bol vyhodený do vzduchu ako súčasť explozívnej sekvencie. (Arsenal83)
  • Výbuch trajektu bol najväčším kaskadérskym kúskom, aký bol kedy natočený v New Orleans. Filmári boli veľmi ohľaduplní k životnému prostrediu, a to niečo stálo. (Arsenal83)
  • Scenáristi Terry Rossio aj Bill Marsilii neskôr povedali, že film nebol natočený tak, ako chceli, a zvalili vinu na režiséra Tonyho Scotta a jeho cieľ zamerať sa viac na akčný aspekt filmu ako na zmysluplnejší dej, ktorý scenár vyžadoval. (Arsenal83)
  • Postava Jima Caviezela, Carroll Oerstadt, sa nápadne podobá na príbeh Timothyho McVeigha, teroristu, ktorý v roku 1995 bombou zničil federálnu budovu Alfreda P. Murraha v Oklahoma City. Režisér Tony Scott neskôr povedal, že sa naozaj inšpirovali touto skutočnou postavou. (Arsenal83)
  • Výbuch bol natočený pomocou skutočného trajektu v New Orleans v časti rieky Mississippi vyhradenej špeciálne pre túto udalosť. Pod dohľadom pyrotechnického experta Johna Fraziera bol celý trajekt potiahnutý spomaľovačom horenia a vybavený päťdesiatimi benzínovými bombami, pričom každá z nich vybuchla v rozsahu piatich sekúnd. Ľudia a autá boli pridané neskôr ako prvky počítačovej grafiky. (Arsenal83)
  • Myšlienka thrilleru o cestovaní v čase vznikla medzi scenáristami Billom Marsiliim a Terrym Rossiom, ktorí sú priateľmi. Rossio mal jednostranový nápad o policajtovi, ktorý sa pomocou časového okna pozrie na sedem dní do minulosti, aby vyšetril vraždu svojej priateľky. Keď to predstavil Marsiliimu, ten povedal: „Nie! Mal by sa do nej zamilovať, zatiaľ čo sleduje posledných pár dní jej života. Prvýkrát, čo ju uvidí, by malo byť na jej pitve!" (Arsenal83)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Mission: Impossible trochu jinak

Mission: Impossible trochu jinak

01.09.2010

Film se především nebude jmenovat Mission: Impossible 4 ani M:I:IV. A Ethan Hunt nebude suverénním hlavním hrdinou. O velení se totiž podělí s dalším agentem v podání Jeremyho Rennera. Studio… (více)

Jake Gyllenhaal cestuje časem

Jake Gyllenhaal cestuje časem

16.01.2010

Britský režisér Duncan Jones svým Moon dokázal, že žánru sci-fi rozumí a má smysl pro oldschool. Doufejme, že to potvrdí i svým hollywoodským debutem Source Code, který natočí pro studio Summit… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Reklama

Reklama