Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V cyklu Pohádka pro pamětníky nám tentokrát krkonošská pohádka představí Krakonoše (I. Luťanský), když byl ještě mladíček a ohlížel se za děvčaty. Jeho bába Futeř (L. Havelková) měla co dělat, aby ty jeho zálety dala do pořádku. To se ví, že se jí to podařilo a měla tak velkou zásluhu na tom, že Josífek (S. Skopal) dostal za ženu svou Lidunku (V. Cibulková) a Krakonoš se vrátil ke své víle Cílince (E. Vitanovská). (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Mladý Krakonoš žijící s babičkou Futéří (my ze západu používáme spíš slovo fukéř a z babičky by byl rázem děda), která chce, aby se vnuk oženil. Zamilovaná mlžinka Cílinka se jí jako budoucí prasnacha líbí, jenže Krakonoš je přelétavý a rozhodne se pozemskému mládenci Josífkovi přebrat půvabnou Lidunku z hospody. Což o to, žárlivost je nepříjemná vlastnost a nejen ve skutečnosti, ale i v pohádkách dokáže napáchat dost problémů. Mezi Krakonošem a Lidunkou to spěje k oboustranně nechtěné svatbě a na zemi se zatím smutně toulají mátožná Cílinka bez mlžných housliček a Josífek. Je to pohádka a tam nešťastná manželství uzavírána nejsou, takže nakonec každý dostane toho, koho opravdu chce. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Mladý nevybouřený Krakonoš bez fousů a sojky práskakčky, univerzální babička Havelková hrozí rozfoukáním na cimper camper a mladá Vilma Cibulková jako nefalšované vesnické ďouča. To prostě nemá chybu. Jedna z posledních televizních pohádek, která mě zastihla v okamžiku, když se za mým dětstvím zavíraly dveře. Takže si ji obzvlášt dobře papamtuju a i teď po letech pobavila. A taky, pravda, tak trochu naladila do nostalgické sentimentality. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Vono je to praudá !! Svůj k svýmu.. Nic se nemá míchať.." Jeden z nejzajímavějších a nejlepších počinů režisérky Simonové, okořeněný kérkonošským nářečím.. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

O tom, že Krkonoším vládne mocný Krakonoš víme všichni, ale o tom, že tahle nadpřirozená bytost byla také mladá a řádila se svými kumpány, už neví nikdo a na to nám dává tahle milá studiová pohádka jednoznačnou odpověď. Pokus o používání nářečí byl celkem roztomilý a ku podivu ani netahal za uši. Ivan Luťanský byl opravdu sympatický. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tak akorát dlouhá, tak akorát příjemná pohádka z doby, kdy byl Krakonoš ještě holobrádek, proháněl holky po horách a jeho bába ho umravňovala. Nezvyklý případ, kdy i studiová pohádka může působit hezky. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Kulisová pohádka se zajímavým námětem (obzvlášť mladý a nerozvážný Krakonoš - tak to je teda nápad), bohužel svým zpracováním je spíše pro dospělého diváka než pro děti. Ty to nezaujme nejen pro stylizaci, ale také pro občas schválně rozmlženou kameru a poměrně složitý děj. Typická pohádka Svatavy Simonové. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Taková normální pohádka v dobrém slova smyslu. Je to takový prequel Krakonošových pohádek, ale ten násilný dialekt je uši trhající... ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Vida vida, Krakonoš byl za mlada pěkně do větru... úplně jednoduchoučká pohádka, kde ale všechno funguje, jak má, ani to nářečí netahá za uši. Jedna z posledních rolí Ivana Luťanského. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Ve vočišťatech má plno bubáků..." Na téhle pohádce mne převším oslovilo nářečí. Jako Moravák tohle krkonošské taky obdivuju. ()

TICHOPAN 

všechny recenze uživatele

Von ten mladej Krakonoš byl pěknej pacholek a babí Futéř s nim měla pěknou fušku. Ale pohádka skvělá, jedna z řady těch "našich" z dob, kdy se to ještě umělo. Na tento druh si člověk rád vzpomene. Ovšem taková dovča ve větrnej chalupě - to by bylo terno... ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Až na tu krásnou modrou chaloupku ve které bydlela Libuše Havelková jejíž modrý oděv k té chaloupce ladil, to byla nudná pohádka. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Muehehe!! :) Tak aspoň teď vím, že ten herec z pohádek se jmenuje Ivan Luťanský... :) Jinak ten středočeský pokus o nářečí většinou je... veselý... :) ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Odlehčovací pohádka k nedělnímu kafi neb pivu. Neuvidíte nic zvláštního (až na mladičkou Vilmu Cibulkovou v jejím třetím filmu), ale i přesto se jistě bude líbit. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Určitě zajímavá pohádka z Krkonoš. Oblasti, která společně s jižní Moravou a jižními Čechy produkovala vždy nejlepší pohádky. A Krakonoš jako mladík, to taky stojí za to. Pohádka je sice opět studiová, ale tvůrci si tentokrát pohráli s možností, že i Krakonoš mohl být pomstychtivý a děv..ř k tomu. Herci používají dialekt a pohádka celkově je sice průměrná, ale vzhledem k typologii docela fajn, i když se odehrává jen na třech scénách. ()

Reklama

Reklama