Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V cyklu Pohádka pro pamětníky nám tentokrát krkonošská pohádka představí Krakonoše (I. Luťanský), když byl ještě mladíček a ohlížel se za děvčaty. Jeho bába Futeř (L. Havelková) měla co dělat, aby ty jeho zálety dala do pořádku. To se ví, že se jí to podařilo a měla tak velkou zásluhu na tom, že Josífek (S. Skopal) dostal za ženu svou Lidunku (V. Cibulková) a Krakonoš se vrátil ke své víle Cílince (E. Vitanovská). (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Nejvíce se mi na této pohádce líbilo, jak i z mála je možné udělat atmosféru toho, že bába Futeř (paní Havelková) žila vysoko v oblacích. Jako malého mě vždy upoutávalo, jakým způsobem její syn Krakonoš (sympatický Ivan Luťanský) mizel ze dveří, které nevedly na zem, ale do mraků a z nichž by normální člověk spadl, neboť zem byla až mnohoset metrů (či kilometrů :-) ? ) pod nimi. Také chaloupka v oblacích byla zobrazena kouzelným a věrohodným způsobem, jak už to dnes nikdo za doby "umělých" počítačových triků neumí. Čtyři a půl bodu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Určitě zajímavá pohádka z Krkonoš. Oblasti, která společně s jižní Moravou a jižními Čechy produkovala vždy nejlepší pohádky. A Krakonoš jako mladík, to taky stojí za to. Pohádka je sice opět studiová, ale tvůrci si tentokrát pohráli s možností, že i Krakonoš mohl být pomstychtivý a děv..ř k tomu. Herci používají dialekt a pohádka celkově je sice průměrná, ale vzhledem k typologii docela fajn, i když se odehrává jen na třech scénách. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Kulisová pohádka se zajímavým námětem (obzvlášť mladý a nerozvážný Krakonoš - tak to je teda nápad), bohužel svým zpracováním je spíše pro dospělého diváka než pro děti. Ty to nezaujme nejen pro stylizaci, ale také pro občas schválně rozmlženou kameru a poměrně složitý děj. Typická pohádka Svatavy Simonové. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

O tom, že Krkonoším vládne mocný Krakonoš víme všichni, ale o tom, že tahle nadpřirozená bytost byla také mladá a řádila se svými kumpány, už neví nikdo a na to nám dává tahle milá studiová pohádka jednoznačnou odpověď. Pokus o používání nářečí byl celkem roztomilý a ku podivu ani netahal za uši. Ivan Luťanský byl opravdu sympatický. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Mladý Krakonoš žijící s babičkou Futéří (my ze západu používáme spíš slovo fukéř a z babičky by byl rázem děda), která chce, aby se vnuk oženil. Zamilovaná mlžinka Cílinka se jí jako budoucí prasnacha líbí, jenže Krakonoš je přelétavý a rozhodne se pozemskému mládenci Josífkovi přebrat půvabnou Lidunku z hospody. Což o to, žárlivost je nepříjemná vlastnost a nejen ve skutečnosti, ale i v pohádkách dokáže napáchat dost problémů. Mezi Krakonošem a Lidunkou to spěje k oboustranně nechtěné svatbě a na zemi se zatím smutně toulají mátožná Cílinka bez mlžných housliček a Josífek. Je to pohádka a tam nešťastná manželství uzavírána nejsou, takže nakonec každý dostane toho, koho opravdu chce. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 2007 v režii Jaroslava Kodeše i rozhlasová pohádka „Krakonoš a bába Foukalka". (Miggi90)
  • Krajové jméno „futeř“ je pojmenování vichřice. Později se slovo proměnilo na „fukéř“ až k dnešnímu „fičák“. (sator)

Reklama

Reklama