Reklama

Reklama

Slovenský televízny film, adaptácia novely Ladislava Ťažkého z obdobia SNP. Portrét štvorice partizánov, ktorá sa snaží priniesť do hôr zbrane. Počas, na prvý pohľad pokojnej noci, ich však v chalupe objavia Nemci. Všetky odohrávajúce sa udalosti komentuje hlavný hrdina - samozvaný veliteľ partizánskej skupiny. (RTVS)

Recenze (10)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie. Ten hurónsky smiech pred koncom bol zvláštny, ale asi patril k tej psychológii, ktorú nie vždy pochopím. Nebyť toho neuveriteľne nudného úvodu, mohol to byť aspoň priemerný psychologický film. Vnútorný hlas veliteľa drevorubačov prednáša zaujímavé myšlienky, určite viac ako je ostatných dialógov dohromady. –––– Čo sme? Drevorubači? Partizáni? Nezmysel. Odsúdenci na smrť. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nezvykle pojatý, ale přesně vystihující pohled na časy zoufalých činů, strachu a nadvlády toho, kdo drží zbraň. Zbraň je zde takovou ústřední postavou, jež si pohrává s těmi, kteří jsou prozatím naživu. "Velitel" přeživších si velmi dobře uvědomuje svou pomíjivost a také fakt, že vlci se již blíží a bude potřeba je přivítat, nic neříká nahlas, jen to, co je třeba. Příběh samozvaných partyzánů či dřevorubců? Hlavně obětí svého osudu. Další nenápadný TV film, jenž strká do kapsy některé celovečerní pokusy o zachycení atmosféry 2.sv. války. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Prvních dvacet minut jsem želela, že se pan režisér nevěnoval profesně čemukoliv jinému, nežli filmu. Nejdříve mlha, potom mlha na kopci, následoval kopec bez mlhy. Diskuze a vnitřní monology partyzánů na téma, zda měli zbraně vláčet do kopce, nebo je raději nechat v dědině, také příběh příliš nezpestřily. Jenže pak došlo k setkání s Němci a atmosféra začala houstnout. A již nebylo hluchých míst, jen se stupňovalo napětí. Tenze vzrůstala až do celkem očekávaného finiše. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Tejto noci sa nebude zabíjať..." Krátky čiernobiely tv film má iba necelých 70 minút, no na vypovedanie tak plytkého príbehu to bohate stačí. Rozvážne pôsobiaci J. Čierny má vo filme množstvo vnútorných monológov a väčšina z nich znie protivojnovo. Najlepšia je scéna spoločnej noci v horskej chate. Partizáni prezlečený za drevorubačov a plná chata prevažne mladých Nemcov. Práve preto sa tejto noci nebude zabíjať...Úvahy o tom, či Nemcov zabiť alebo nie ma presvedčili o tom, že tu vtedajšia propaganda nenašla uplatnenie a viacmenej sa riešili iba základné otázky prežitia a ľudskosti. Po nelichotivých komentároch nascendiho a Flega som čakal prúser, ale ono to na tv film nie je tak zlé. Ja to vidím na slabé štyri hviezdy. 70%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Umím si představit, že ve zkrácené verzi a pod taktovkou talentovanějšího režiséra by V páse zlomená mohla být jednou ze tří částí skvělého povídkového filmu z období slovenského národního povstání. Vido Horňák ale není ani průměrný režisér, je to nýmand, který umí dokonale zabít dramatický potenciál literární předlohy. Ono to tam nějakým způsobem je stále přítomno, napětí tušíte, ale s tímhle způsobem zpracování je to tlumené a znehodnocené. Povídka by se určitě četla jedním dechem, ale dívat se dlouhé minuty na kráčející muže většinu diváků bavit nebude. Snesitelným dělá snímek vnitřní hlas vypravěče, který zprostředkovává myšlenky odbojářů, ocenil bych, kdyby totéž provedl režisér i s velitelem německé jednotky. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama