Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (323)

golfista 

všechny recenze uživatele

Osobitý pohled na dobu amerického "honu na čarodějnice" se Clooneymu opravdu povedl. Pro neamerického diváka (zvláště mladšího) bude tenhle film asi pouze "černobílá nuda". Kdo ale bude aspoň zčásti vědět v jakých kauzách figuroval senátor McCarthy, ten si užije nejen mistrovskou filmařinu, ale i velmi přesně navozenou atmosféru s výbornými hereckými výkony. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nechtělo se mi do filmu, který je jen o politice. Nechtělo se mi cestovat v čase, k tomu do jiné země, když na bolehlav by se politických témat našlo dost tady a teď. Zase jsem se spletla. Ten film byl sice o politice ALE NE "JEN" ! A byl vynikající. Nedělám to často, ale tentokrát se svezu s dokonalým Limovým komentářem, protože k němu skutečně není co dodat. Vlastně něco přece: nedávno proběhla na diskuzi anketa čtyř herců obsahující i jméno Davida Strathairna a já tušila, že vedle slavnějších kolegů nemá šanci, což se nakonec potvrdilo. Bylo to v době, kdy většina hlasujících ještě tento film neviděla. Jeho dechberoucí výkon je rozhodně důvodem s ním napříště nejednat jak s Popelkou. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Jedinečná záležitost, která věří v zachycení atmosféry, pocitu ohrožení a zrnité záznamy na McCarthyho kázajícího dle Kladiva na čarodějnice. Asi bych se neodvážil tenhle film někomu doporučovat a jsem si jistý, že Oscara za nej film nevyhraje, ale Clooney dokazuje, jak chytrou osobnost v něm Amerika získala. Cítil jsem se sice jako šmírák, pro kterého vilu Vyvolených nahrazuje budova CBS, ale i tak (a bez velkých dramatických zákrut) jsem si v kině těch devadesát minut nadmíru užil. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 6 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec HR - David Strathairn, Kamera, Výprava, Scénář . . . . . . . Zlatý Lev - výběr ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Zážitek z filmu je přímo úměrný divákově zájmu (či nezájmu) o skutečnost, že v první polovině 50.let skupina reportérů ze CBS systematicky šlapala na kuří oko senátorovi z Winsconsinu Josephu McCarthyovi, jehož tažení proti "rudému moru" se nechvalně zapsalo do historie pohrdáním lidské důstojnosti a lidskými právy, zaručovanými ústavou (např. Charles Chaplin by mohl vyprávět). Nemožnost adekvátně se hájit proti křivému nařčení z kolaborace s komunisty a z toho pramenící profesní problémy, jako byla ztráta zaměstnání, či dokonce v krajních případech i žalář, na to vše poukazovala CBS v čele s novinářskou legendou Edwardem Murrowem. Divák, neznalý jména McCarthy se z kraje asi nebude chytat, nejenom díky prvním dvaceti minutám, plných překrývaných dialogů a záplavě jmen, ale i díky tomu, že Clooney neukazuje problém mccarthismu v celé jeho šíři (historické souvislosti zde stručně načrtne jenom krátky osvětlující text), ale rovnou vrhne diváka do televizního studia mezi Murrowa a jeho společníky při přípravě toho času velmi sledované večerní show, ve které poukazovali na křivá obvinění amerických občanů (ve filmu jde konkrétně o dva případy). Vrcholem je pak Murrowův televizní duel se samotným McCarthym, jehož demagogický projev na adresu Murrowa patří k nejsilnějším zážitkům z filmu. Hlavní devízou Clooneyho filmu je jeho autentičnost, díky černobílé kameře, dobové hudbě a precizní výpravě hmatatelná atmosféra 50.let, kdy vám nebude připadat jak pěst na oko vkládání dobových záznamů. A možná někteří z vás, při záplavě plytkosti, která se na nás v současnosti valí z komerčních TV stanicí, se hořce usmějí při závěrečném Murrowově vyznání touhy po "vysvětlující, vzdělávající a inspirující televizi". Bohužel Ede, tak zrovna tenhle boj si nevyhrál...... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

George Clooney se svou komerční práci pro Hollywood asi rozhodl vyvážit režii nízkorozpočtových, divácky nepříliš atraktivních filmů, které však mají co říct. Milujte svého zabijáka byl ovšem ještě film barevný, vtipný a prolezlý známými herci. Dobrou noc a hodně štěstí je oproti tomu filmem černobílým, nevtipným a bez výrazně profláklých tváří. Teď už vím, že Zabiják nebyl šťastnou náhodou. Clooney skutečně umí režírovat, dokonce lépe než mnozí jeho „herecky neposkvrněni“ kolegové. Souboj mezi odhodlaným reportérem Murrowem a senátorem McCarthym pojal coby boj Davida s Goliášem, kdy Murrow zastupující svobodu slova, stanici CBS, resp. celý americký národ, jen ostražitě vystrkuje růžky ze strachu před zesílením všudypřítomného tlaku. Zatímco před McCarthym všichni úslužně vyklízejí pole, jakožto loajální Američané. Dobrou noc a hodně štěstí je nanejvýš komorním konverzačním politickým a novinářským dramatem. A také mimořádně poučným a zábavným filmem již dospělého režiséra. Kašli na herectví Georgi, tohle ti jde mnohem lépe! 90% Zajímavé komentáře: Lima, Adrian, kikuka, numi, Triple H ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Snímek mě svým stylem (černobílým, též mnoho mluvení) v první půli dost uspával, druhá polovina se rozjela více. Ve prospěch filmu ale VELICE hraje koncentrace kvalitních herců, správná angažovanost a opět ona "hračičkovost" George Cloonyho, tedy jeho invence :-) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vlastně to u mě probíhalo velmi podobně jako u Kleopatry. O filmu jsem věděl, ale nechtělo se mě do něj. Jenže dar od uživatelky Faidra se prostě neodmítá a její přání se bez odmlouvání plní :) Rád bych zde teď zmínil hlavní důvody, krom užasné atmosféry, kvůli kterým hodnotím, tak jak hodnotím. Předně televizní projev senátora McCarthyho, který jen potvrdil, že při proslovech politiků je třeba buď naplno zapnout mozek a nebo ještě lépe zapnout nějakou hudbu nejlépe heavy metal a co nejhlasitěji, protože snůžka překroucených pravd, úplných lží a naprosté demagogie jakou použil McCarthy je obsahem i většiny projevů současných českých politiků. Za zmínku také stojí skvěle vykreslený onen McCartyho "hon na komunisty",protože kdykoli nějaký politik začíná svůj "hon na ......", tak víc než kdy jindy platí heslo slavného detektiva Nicka Cartera "vždy ve střehu". Ale hlavně mám, chuť udělat miliony kopií filmu a posílat je dokolečka, do všech zdejších televizí a hlavních zpravodajských deníků, protože takhle se dělá novinařina, přesně takováhle novinářská práce narovnává páteř demokracie a svobody, kterou politici po celým světě tak rádi ohýbají, u nás ještě ke všemu za výrazné pomoci mnohých novinářů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

George Clooney to vlastně už udělal za Vás. Před filmem Vám svím názvem popřále ironicky dobrou noc, a tak nezbývá nic jiného, než zapnout film, a v klidu u něj s čistým svědomím usnout, protože tenhle typ filmu přesně není nic pro mě, popravdě. Za prvý je černobílý, i když to by nemuselo být překážkou viz. Ed Wood, ale za druhé se zabývá něčím, co mě naprosto minulo, nezajímalo mě, a přestože je to aktuální i dnes, rozhodně mě to nijak nedokázalo uchvátit, a už vůbec ne bavit. Clooney sice režii zvládnul mistrně, a s dobovou reálií si pohrál slušně, jenže to nic nemění na tom, že jsem se u toho vůbec nebavil. Dobrou noc a hodně štěstí, název filmu samotného mluví za vše. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $7miliónovTržby USA $31,558,003Tržby Celosvetovo $54,641,191Tržby za predaj DVD v USA $20,954,290 //počet predaných kusov 1,386,080George Clooney na poste režiséra a rovnako tak herca zvláda v tomto filme zachytiť napätie a skľučujúcu atmosféru z obdobia na začiatku 50.rokov minulého storočia, kedy sa v televízii CBS viedli diskusie ohľadne politických útokov na občanov, kde im prisudzovali komunistické cítenie. K lepšiemu navodeniu prezentovaného obdobia slúži aj čierno-biele prevedenie obrazu, k tomu treba pripočítať zanietené výkony herca Davida Strathairna, či aj ďalších skvelých hercov, čím vo výsledku prispeli k dramatickej skladbe filmu, odohrávajúcej sa v podstate na jednom mieste v nahrávacom štúdiu, či iných priestoroch tejto televízie. /70%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

"Dobrou noc a hodně štěstí" mi ukázal George Clooneyho ve světle, v jakém ho neznám. Neobyčejně závažnou, suchou a nadosobní látku dokázala režírující hvězda ukočírovat velmi suverénním způsobem – zvolená foma sice naprosto popírá vysokou diváckou atraktivitu, nicméně řemeslně je zvládnutá s neuvěřitelnou bravurou. Suchý dokumentaristický tok výjevů ze studia CBS, kde zuří boj proti tupému americkému patriotismu senátora McCarthyho, by mohl zdánlivě diváka ukolébat, ale chytrý Clooney minimalistickými prostředky brilantně vytváří dynamiku, naléhavost a vnitřní napětí. Přirozené herectví, prolínání filmu s dobovými materiály, rytmizující jazzové vsuvky, které zároveň komentují dění na plátně. Dokonalá atmosféra bezprostřednosti je exemplární a srovnatelná třeba s legendárními "Dvanácti rozhněvanými muži". Jednoznačným magnetem filmu je strhující a chrarismatický David Strathairn v roli hlavní tváře zpravodajství CBS Edwarda R. Murrowa. Jeho úsporný, avšak působivě epxresivní herecký výraz i dokonalá intonace nese poselství filmu s neskutečnou adresností a neodbytností. Ač je námět Clooneyho snímku 50 let starý, na aktuálnosti neztratil. Otázka funkce televize, otázka role jedince v boji za svobodu, otázka morálky, která musí být více než přituplé vlastenectví. To vše ne podává Clooney jako nějaký provokativní otazník, ale jako přesný a strhující vykřičník, který dráždí "neo-mccarthyovce" a dobře tomu tak. Bodík strhávám pouze za občasné nevyváženosti (opravdu se mi moc nezdála rovina s manželským párem Shirley-Jesse) a také za to, že idea musela nutně porazit emoce. Přesto smekám před způsobem, jakým Clooney tenhle neskutečný filmařský úkol zvládl. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

George Clooney rozhodně boduje a jako režisér kvalitou přejíždí své herectví (snad se na mě nebude zlobit). Realistický působící film, v kterém exceluje neskutečně David Strathain. Dokonalý casting, který z malé skupiny okolo komentátora Edwarda Murrowa udělal věrohodně působící a skvěle sehranou partu v mých očích skutečných novinářů a lidí co se nebojí jít pro pravdu kamkoliv. Geroge Clooney režijně vytvořil skvělý film, který mě několikrát připoměl film-noir svou atmosférou, černobílou kamerou, cigaretou hlavní postavy... Je velká škoda, že nejsem američan a lehce pokulhávám v pochopení filmu z většího měřítka, ale i tak se povedlo natočit opravdu skvělé dílo. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: George Clooney, Grant Heslov .. Dokonale zachycená dobová atmosféra, díky níž máte pocit, že skutečně sledujete dobový film z celosvětově temného období padesátých let, kdy nejen Amerika trpěla strachem z komunismu. V té době, během nastupujícího vlivu televizních medii, stojí na jedné straně názorového rozporu senátor Joe McCarthy šířící pomluvami či udáváním a souzením lidí bez zjevných důkazů strach (tzv. mccarthismus) mezi obyčejné občany a na té druhé stojí televizní stanice CBS, v jejímž čele politických komentátorů stojí reportér Edward R. Murrow a tým lidí kolem něj.. Zpracování je skutečně excelentní, kamera a jazzový hudební doprovod jsou skutečně bezvadné. A samozřejmě nechybí všudypřítomný kouř z cigaret a to i během živého vysílání. V režii se George Clooney soustředí pouze na uzavřený prostor televizních studii a kanceláří, mimo toto prostředí nás téměř nevyvede. Jednou z mála výjimek je výtečná scéna tichého čekání po večerním vysílání v baru na první ranní noviny a jejich komentáře. Film je inteligentní, náročný a silně politický. Pokud se neřadíte mezi náročnější diváky, snímek vám zřejmě moc nedá. Každopádně George Clooney boduje. I bez možných pozlacených sošek může být velmi spokojen. Good Night .. a n d .. Good Luck. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

50.léta- období temna. Kdokoliv mohl být obviněn bez možnosti se obhájit ( a to nejen u nás). A (stejně jako u nás) k tomu stačilo banální nařčení. Ideologické prověrky, profesní likvidace, veřejné ponižující výslechy, udávání.. vše ve fanatické honbě na komunisty. První se proti hysterii postavila stanice CBS. Neuvěřitelná odvaha a vytrvalost s jakou její reportéři poodkrývali praktiky "Výboru pro neamerickou činnost" vyprovokovala jejího největšího zastánce a 6.dubna.1954 se v televizním pořadu střetli dva muži, zkušený novinář Edward R. Murrow a senátor Joseph McCarthy. Černobílé zpracování a autentické nahrávky dokázaly navodit tak mrazivou atmosféru, že jsem se málem ohlížela přes rameno. Takže „Dobrou noc a hodně štěstí“. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Mám štěstí, že se v historii orientuji celkem dobře a o senátoru McCarthym leccos vím. Díky tomu jsem si film docela užil. Příběh se dá ovšem chápat i obecně jako boj člověka proti mocnému politkovi, který bez důkazů obviňuje a pomlouvá a ničí tak životy spousty lidí. O všeobecném strachu a také o rovné páteři. Jen mi chvílemi přišlo, že film poněkud ztrácí tempo. I na základě zdejší komentářů jsem zkrátka čekal poněkud více strhující podívanou. Vadily mi dlouhé scény se zpívající černoškou. Strathairn, Clooney, Wise a Downey Jr. výborní. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Dvaja žurnalisti CBC a ich tím, ktorí sa otvorene postavili proti McCarthyho "honu na čarodejnice". Téma, pre väčšinu neamerického publika málo známa a pravdepodobne aj nezaujímavá (samotná snímka tento predpoklad smerom k spomínanému okruhu divákov podporuje a počíta hlavne s tzv. "uvedomelým" recipientom) je však natočená bez jedinej exteriérovej scény s maximálnym dôrazom pre detail a vystihnutie atmosféry doby. Čiernobiele tónovanie obrazu, výber hudby (sporadický džez a blues), použité archívne videomateriály a presné herecké výkony - hlavne mimika tváre a gestá, to všetko vás spoľahlivo prenesie do doby, kedy jeden muž, využívajúc "hrozbu komunizmu", zachádzal za hranicu ľudských práv zabezpečených ústavou a televízne vysielanie bolo ešte v plienkách aj so so svojimi morálnymi snami o svojej edukatívnej funkcii. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

George Clooney od svého diváka vyžaduje vstupní investici v podobě jisté míry znalostí ohledně Výboru pro neamerickou činnost. Jde ovšem o výhodnou investici, která se vrátí i s úroky v podobě výsostně zajímavého i kvalitního snímku. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že George Clooney je s McCartheyovskou problematikou seznámený více než dobře. Jenže to asi očekává i od diváka a svůj film natočil opravdu hnidopišsky detailně, že to připomíná spíše dokument, než regulérní podívanou. Herecky je to zvládnuté, režijně a hudebně taky, jenže drasticky chybí jakékoliv emoce, které by nás vtáhly do děje. Mě bylo například už po prvních deseti minutách naprosto všechno ukradené a kdybych byl jen trochu unavený okamžitě bych usnul. Bohužel mi tedy nezbývá vyzdvihnout nic, než vizuální stránku. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Když Alexandr Veliký dobýval Persii, byli u toho jen dějepravci. Z honů na čarodějnice zůstaly dobové kroniky i obrazové výjevy. A když se senátor Joseph McCarthy vydal s kladivem proti údajně rudým zakuklencům, sledovaly ho oči lidí i kamer. Čtyři roky po 11. září, které otočilo kormidlem světové politiky prudce směrem od svobody k bezpečnosti, natočil George Clooney černobílé drama nečernobílé interpretace a odvedl coby režisér znamenitou práci, v níž o drama, ideály ani aktuální podtext není nouze. Velký zlý senátorský vlk hledá své červené karkulky, které by mohl sežrat a v roli myslivce se snaží poctivý žurnalista Murrow rozpárat mu břicho. Z Nového světa se starosvětským půvabem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Odmietame žiť v strachu. Báť sa jeden druhého.“ Ako si myslím, že politika sa rozhodne netýka len vysokoškolsky vzdelaných občanov, tak si nemyslím, že je vtipné pokladať sa za fanúšika filmu a nepoznať smutný fenomén „honu na čarodejnice“, ktorý rozpútal alkoholický senátor McCarthy, poznačiac tak kariéru/život stovkám Američanov. O tomto období rozprávali v minulosti už aj iné filmy (TAKÍ SME BOLI, MAJESTIC), ale až Clooneyho na šiestich Oscarov nominované DOBRÚ NOC A VEĽA ŠŤASTIA vás naučí všetko, čo ste potrebovali vedieť o udalosti, ktorá bez dokazovania rozpútala strach a ustavičnú vlnu neistoty americkej spoločnosti z obviňovania z komunizmu. Nesmiernemu tlaku sa odvážili čeliť len niekoľkí jednotlivci, napríklad tím televíznej spoločnosti CBS (Strathairn, Clooney, Clarksonová, Downey Jr., Langella, Daniels). Toto je umelecký záznam tých ťažkých udalostí. Clooney je nový Robert Redford. ()

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama