Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (324)

castor 

všechny recenze uživatele

Běžný divák asi trochu trpí nejen bezdějovostí, ale tohle téma jedné mediální tahanice není úplně masově přitažlivé. Navíc když je tahle rekonstrukce černobílá. Trpělivější divák se však kochat bude. Co se televize týče, šlo o dobu panenskou. O to temnější důsledky tahle událost měla. Tentokrát ryze autorský George Clooney (ambice a hlavně schopnosti je realizovat tahle někdejší televizní star rozhodně má) prostě zachycuje pouhý fragment z kariéry několika novinářů, kteří se postavili senátorovi McCarthymu. Velká odvaha a na mnoha místech vyprávění několik výborných vteřin/minut, které nám Clooney s chutí dopřává. Tohle už není náhoda!! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

George Clooney se svou komerční práci pro Hollywood asi rozhodl vyvážit režii nízkorozpočtových, divácky nepříliš atraktivních filmů, které však mají co říct. Milujte svého zabijáka byl ovšem ještě film barevný, vtipný a prolezlý známými herci. Dobrou noc a hodně štěstí je oproti tomu filmem černobílým, nevtipným a bez výrazně profláklých tváří. Teď už vím, že Zabiják nebyl šťastnou náhodou. Clooney skutečně umí režírovat, dokonce lépe než mnozí jeho „herecky neposkvrněni“ kolegové. Souboj mezi odhodlaným reportérem Murrowem a senátorem McCarthym pojal coby boj Davida s Goliášem, kdy Murrow zastupující svobodu slova, stanici CBS, resp. celý americký národ, jen ostražitě vystrkuje růžky ze strachu před zesílením všudypřítomného tlaku. Zatímco před McCarthym všichni úslužně vyklízejí pole, jakožto loajální Američané. Dobrou noc a hodně štěstí je nanejvýš komorním konverzačním politickým a novinářským dramatem. A také mimořádně poučným a zábavným filmem již dospělého režiséra. Kašli na herectví Georgi, tohle ti jde mnohem lépe! 90% Zajímavé komentáře: Lima, Adrian, kikuka, numi, Triple H ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Odmietame žiť v strachu. Báť sa jeden druhého.“ Ako si myslím, že politika sa rozhodne netýka len vysokoškolsky vzdelaných občanov, tak si nemyslím, že je vtipné pokladať sa za fanúšika filmu a nepoznať smutný fenomén „honu na čarodejnice“, ktorý rozpútal alkoholický senátor McCarthy, poznačiac tak kariéru/život stovkám Američanov. O tomto období rozprávali v minulosti už aj iné filmy (TAKÍ SME BOLI, MAJESTIC), ale až Clooneyho na šiestich Oscarov nominované DOBRÚ NOC A VEĽA ŠŤASTIA vás naučí všetko, čo ste potrebovali vedieť o udalosti, ktorá bez dokazovania rozpútala strach a ustavičnú vlnu neistoty americkej spoločnosti z obviňovania z komunizmu. Nesmiernemu tlaku sa odvážili čeliť len niekoľkí jednotlivci, napríklad tím televíznej spoločnosti CBS (Strathairn, Clooney, Clarksonová, Downey Jr., Langella, Daniels). Toto je umelecký záznam tých ťažkých udalostí. Clooney je nový Robert Redford. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Komorní, uměřené, strhující. Skvělá je kamera, záběry zblízka do tváří přidávají na autentičnosti, herci bez velkých emocí působí opravdu jako profesionálové. Velmi zvláštní je zvuková stránka, kdy často slyšíme rozhovor skrze sklo nebo z vedlejší místnosti. K tomu připočtěme obsah a zláště závěrečný projev o směřování televize. Kdo by to do Clooneyho před pár lety řekl. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Mám štěstí, že se v historii orientuji celkem dobře a o senátoru McCarthym leccos vím. Díky tomu jsem si film docela užil. Příběh se dá ovšem chápat i obecně jako boj člověka proti mocnému politkovi, který bez důkazů obviňuje a pomlouvá a ničí tak životy spousty lidí. O všeobecném strachu a také o rovné páteři. Jen mi chvílemi přišlo, že film poněkud ztrácí tempo. I na základě zdejší komentářů jsem zkrátka čekal poněkud více strhující podívanou. Vadily mi dlouhé scény se zpívající černoškou. Strathairn, Clooney, Wise a Downey Jr. výborní. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Dobrou noc a hodně štěstí je první kompletně černobílý snímek nominovaný na Oscara za nejlepší film roku od Sloního muže (1980). (imro)
  • David Strathairn je ve skutečnosti nekuřák. Měl tedy ve svých cigaretách dýmkový tabák místo klasického. (Othello)
  • Film se stříhal v Clooneyho luxusní vile na pobřeží jezera Como v Itálii. (Othello)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama