Reklama

Reklama

Dr. House

(seriál)
Drama / Mysteriózní
USA, (2004–2012), 129 h 31 min (Minutáž: 42–90 min)

Tvůrci:

David Shore

Hrají:

Hugh Laurie, Omar Epps, Robert Sean Leonard, Jesse Spencer, Lisa Edelstein, Jennifer Morrison, Peter Jacobson, Olivia Wilde, Kal Penn, Odette Annable (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(176)

Obsahy(1)

Dr. Greg House s týmem specializovaných mediků léčí pacienty se zvlášť komplikovaným virovým onemocněním. Jeho diagnostické metody jsou jedinečné a když jde o život, je on a jeho tým schopen porušit jakákoliv pravidla. (TV Nova)

Zajímavosti (1 102)

  • Dr. House (Hugh Laurie) si při vykonávání svých povinností na ambulanci často hraje s přenosnou konzolí. Jedná se o Game Boy Advance SP. Obvykle na ní hraje videohru „Metroid: Zero Mission“, ale z nějakého důvodu s pozměněnými zvuky (včetně hudby) a odlišnou herní náplní („Zero Mission“ například není rozdělena do klasických úrovní, ale její valná většina se odehrává na jediné mapě, kterou hráč musí postupně objevovat a prozkoumávat – série „Metroid“ a „Castlevania“ touto herní náplní položily základy žánru metroidvania). (vojtaruzek)
  • Gregory House (Hugh Laurie) v seriálu utrpěl tři zástavy srdce (jednu si způsobil sám ve snaze vyvolat prožitek blízké smrti), zástavu dýchání, průstřel břicha a krku a nespočet ran pěstí do obličeje. Také málem zemřel při dopravní nehodě či požáru. (vojtaruzek)
  • Hugh Laurie (Dr. House) při natáčení prohlásil: „V polovině dialogů nevím, o čem mluvím.“ (sator)
  • Hlavní postava Gregoryho House (Hugh Laurie) má tzv. definitivu (trvalé ustanovení pracovního poměru). Má tak výhodu, že jej nemohou bez souhlasu správní rady a všech členů vyhodit z nemocnice. To mu umožňuje léčit pacienty podle svého, a tak se sám ani nebojí o zaměstnání a často překračuje etické limity, jak na stranu pacientů, tak na stranu kolegů. (Gardis)
  • Píseň od Rolling Stones "You Can't Always Get What You Want" zazní na konci epizody Pilotní díl (2004) a zároveň i na konci epizody Líbánky (2005). (Scelleton)
  • Přestože se může někomu zdát, že vyšetřování geniálního diagnostika Dr. House (Hugh Laurie) je zkreslené a ve skutečnosti nereálné, není tomu tak. V německém Marburgu existuje lékař prof. Jürgen Schäfe, který nejenže je fanouškem seriálu, ale díky němu, resp. díky epizodě Rodinná praxe, určil svému pacientovi po pěti minutách správnou diagnózu, se kterou si předchozí doktoři vůbec nevěděli rady. Jednalo se o otravu kobaltem z vadné kloubní náhrady a pacientovi tak zachránil život. Své poznatky poté publikoval v odborném časopisu Lancet. V současnosti prof. Schäfe dokonce podobně jako Dr. House vede speciální oddělení nediagnostikovaných nemocí a navíc seriál používá jakožto učebnicovou pomůcku při přednáškách. (CANNIBAL)
  • Hugh Laurie (Gregory House) je jediným hercem, který se objeví ve všech 176 epizodách seriálu. (dan4815)
  • Ačkoliv příležitostně ostatní postavy naznačují doktoru Chaseovi (Jesse Spencer), že je hloupější, měl ze všech podpůrných doktorů v týmu nejvíce správných diagnóz. (dan4815)
  • Opioid Vicodin, nadměrně užívaným Gregorym Housem (Hugh Laurie), zažil díky seriálu v USA obrovský boom. Uvádí se, že po odvysílání prvních sérií se začal předepisovat o 300 % více. (dan4815)
  • Herec Jesse Spencer (Dr. Robert Chase) má tři sourozence a všichni pracují ve zdravotnictví. Jeho starší bratr Tarney má specializaci v okuloplastické chirurgii, druhý starší bratr Luke je ortopedický chirurg a nejmladší sestra Polly je anestezioložkou. (CANNIBAL)
  • Nejčastější falešnou stopou při určování správné diagnózy je systémový lupus erythematodes, což je autoimunitní onemocnění, kdy tělo napadá své vlastní orgány či tkáně (jako např. kůži, klouby, ledviny, cévy, srdce, plíce atd.). (CANNIBAL)
  • Závislost Gregoryho House (Hugh Laurie) na opiátovém vicodinu je jedním z odkazů na Sherlocka Holmese, jenž byl závislý na kokainu. (CANNIBAL)
  • Vystřelovací nůž, který má Dr. House (Hugh Laurie) v průběhu seriálu, je SOG Twitch XL. (Velorahex)
  • Hugh Laurie dostal za roli Dr. House v roce 2007 cenu v soutěži Teen Choice Awards v kategorii Nejlepší herec v dramatickém seriálu. Cenou bylo surfovací prkno. Sám Laurie později přiznal, že ocenění dostal nejspíš za to, že je postava House rebel, ale že není blázen, aby se ve svých takřka 50. letech učil surfovat, a tak cenu používá namísto žehlícího prkna. (CANNIBAL)
  • Dustin Hoffman o Hughovi Lauriem (Dr. House) v souvislosti se seriálem pronesl: "Hlas doktora House má ten nejameričtější přízvuk, jaký jsem slyšel. Smekám před Hughem Lauriem a musí to udělat každý, kdo zná jeho skutečný čistý britský akcent." (Perunka1970)
  • Otec představitelky Dr. Cuddyové Lisy Edelstein působil v roce 2013 jako pediatr v New Jersey. (karda1)
  • V průběhu seriálu během osmi let zlomil Dr. House (Hugh Laurie) téměř 100 holí. (CANNIBAL)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

20.08.2020

Olivia Wilde se poslední roky věnuje spíše režii než hraní, a po úspěchu s filmem Šprtky to chtěj taky se z ní v Hollywoodu stalo horké zboží. Není divu, že si jí tak vyhlédlo studio Sony, jež se jí… (více)

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

07.02.2012

Účast špičkových filmových tvůrců v televizních projektech už dnes není ničím výjimečným. Z těch posledních jmenujme třeba drama HBO Luck, na kterém Michael Mann spolupracuje s Dustinem Hoffmanem.… (více)

Academia film Olomouc 2009

Academia film Olomouc 2009

13.03.2009

Od 14. do 19. dubna 2009 budete opět moci „vidět a vědět“. Tak jako každý rok, i letos proběhne v hanácké metropoli festival populárně-vědecké a dokumentární kinematografie. O tom, že AFO není úzce… (více)

Reklama

Reklama