Reklama

Reklama

Fantastické obrazy - Exkurze do světa videoklipů

(seriál)
  • Německo Kosmologie des Musikvideos
všechny plakáty
Dokumentární / Hudební
Německo, 2002, 7x59 min

Hrají:

Slavoj Žižek

Obsahy(1)

V 90. letech se hudební klip etabluje na celém světě. Videoklipy se točí proto,že bez nich desky nemají šanci prorazit na trh. A když jsou dobré, lákají další umělce, atd. atd... Stávají se z nich krátké filmy. Vyspělá klipová produkce dnes zcela běžně nabízí nejkvalitnější podobu moderního krátkého filmu. MTV začala vysílat v USA 1. srpna 1981 jako první 24hodinový hudební kanál. Prvním klipem byl "Video Killed the Radio Star" od Buggles. MTV se zprvu orientovala na bělošskou střední vrstvu. Teprve po videoklipu Jacksonovy "Billy Jean" se na tomto kanálu prosadili i černošští američtí umělci. Roku 1987 začala MTV vysílat v Evropě jako "MTV Europe", pak na celém světě. V mnoha zemích se objevily rozmanité kopie MTV,např. "Viva" v Německu. MTV se záhy stala marketingovou základnou. Popovým skupinám stačilo uvést svůj klip na MTV, a už se nemusely starat, jak zvýšit popularitu pomocí turné a dalších forem propagace. Byl to nejlepší způsob, jak dostat kapelu na trh. Během tří minut jste mohli změnit umělcův image. Právě ta návaznost jednoho klipu na druhý v průběhu několika let umožňovala umělcům neustále pracovat na svém image a rozvíjet ho. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Parta lidí od fochu komentuje (třebaže občas zabíhají příliš daleko) klipy Korn, Karma Police od Radiohead, Smack my bitch up atd. Ale věděli jste, co má znamenat v Righ here, right now (Fatboy slim) tlusťoch s třičkem JSEM JEDNIČKA, TAK PROČ SE SNAŽIT? ()

Luciana 

všechny recenze uživatele

Poutavý i poučný sedmidílný dokument mapující historii hudebních videoklipů všech možných žánrů. Budou vám představeny klipy od Madonny přes Radiohead až po Einstürzende Neubauten. Mě osobně nejvíce zaujal tento od formace UNKLE, především pro svou neotřelou formu děje a geniální (pro mne až filozoficky hluboký) závěr. ()

bart-leby 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání se Slavojem Žižkem. Jeho analýzu videoklipu Radiohead Paranoid Android (tuším, že ve druhé sérii) je geniální ukázkou intelektuálního exhibicionismu v tom nejlepším slova smyslu. ()

macekjoe 

všechny recenze uživatele

Dvoumilionová pokuta za tento pořad se České televizi z mého pohledu vyplatila. Protože Fantastické obrazy mě pozitivně poznamenaly v tom smyslu, že jsem se ve dvanácti letech setkala se Slavojem Žižkem, Nickem Cavem a spoustou klipů, o jejichž existenci jsem neměla ani potuchy, nebo které jsem znala, ale jen povrchně bez pozastavení nebo zamyšlení se nad významem. Ps: Nejvíce se mi zaryl do paměti svým způsobem přitažlivý a zároveň odporný Aphex Twin a jeho klipy Windowlicker a Come To Daddy. ()

Reklama

Reklama