Reklama

Reklama

Samotář Jim

  • Česko Osamělý Jim (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Návrat do rodných míst nebývá nikdy jednoduchý, a když se navíc jedná přímo o dům starších rodičů, nikdy není daleko k tragikomickým situacím, nešťastným komplikacím a zbytečným nedorozuměním. Jim, jehož ztvárnil Casey Affleck, se vrací do malého městečka na americkém Středozápadě, aby na čas našel nejen finanční zázemí, ale i smysl a cíl svého vlastního života. Když už se toto hledání zdá bezvýsledné, objeví se zázračná víla - místní zdravotní sestra, jejíž postavu si zahrála oblíbená Liv Tylerová. Třetí film režiséra a populárního herce nejen amerických nezávislých filmů Steva Buscemiho. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Není radno si dát Samotáře Jima v melancholické náladě, hrozí totiž, že si zaděláte rovnou na depresi. Jim chronickými depresemi trpí a je v tom opravdu dobrý, staly se mu přítelem, s kterým se nechce rozloučit. Domů se vrací po letech jak zbitý pes, ale jinam nemá kam. Na co sáhne, dělá s náležitou apatií, vášně ani zbla, laskavost matky ho dusí ... a tak by mohl spokojeně zahnívat do smrti, kdyby mu do cesty nevstoupila ženská. Docela tichá voda, ale zamele břehem. Steve Buscemi si stejně jako v Můj nejmilejší bar opět zvolil obyčejné lidi s obyčejnými životy a natočil film, o kterém jistě někdo řekne, že je "o ničem". Jen houšť !!! ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Ach ano...Toto je presne to, co milujem... Skarede, pochmurne prostredie maleho americkeho mestecka, s este skaredsimi, depresivnymi a tazko stravitelnymi postavami... Neodporucam ludom, ktori cakaju na nejaku akciu a ani takym, ktori trpia nenavistou k vlastnemu zivotu...Mohli by skoncit vo vekom strome na periferii... ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Ze své samostatné pouti životem se do rodného hnízda vrací 27letý mamánek s jedním baťohem, „chronickou beznadějí“ a dvěma kufry.“ Zpátky ke svým rodičům, kde se už přiživuje i jeho stejně nešťastný a stejně odevzdaný starší bratr. Vlastně jediným až nepatřičně šťastným člověkem v téhle famílii je matka rodu. Steve Buscemi vytvořil kouzelný snímek, který dokáže vyvolat nejen pobavený úsměv, ale třeba i přinést do vlastního života trochu víc tolerance a pochopení ke svému okolí. (jenom škoda, že jsem to neviděla zhruba o 6 hodin dřív :- ))) špatné načasování ). A panové si můžou rovnou přidat * navíc. Už jenom za naději, že i na posledního nekňubu, bez peněz, bez střechy nad hlavou, bez jiskry, kterému to nejde ani v posteli, může (možná) někde čekat někdo jako Liv Tyler. A že i maminčin mazánek, který se ne a ne odlepit od její sukně by mohl být pro někoho chlapským vzorem. Iluze k nezaplacení. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Povedené drama o člověku, loserovi a maninčině mazánkovi, kterého změní kdo jiný než žena a poukazuje, že na každého někde čeká jeho vyvolená ať jste jakýkoliv. Casey Affleck zahrál výborně a určitě potvrzuje, že se jedná o velký talent, což potvrdil velmi plodným rokem 2007. Liv Tyler, která je mou odlíbenou herečkou na mě dojem neudělala a svým výkonem mě nenadchla. Steve Buscemi také režíroval určitě lepší snímky než tenhle, ale v žádném případě to není špatný režisér. Tři a půl hvězdičky. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jim je takové budižkničemu, neví, co vlastně chce, všechno ho štve a jeho vlastní bratr kvůli němu spáchá sebevraždu. Probudí ho až velmi milá a docela zvláštní zdravotní sestřička, kterou náhodou potká. Ale že mu to probuzení trvalo. Dvojka Casey Affleck a Liv Tyler je docela povedená. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Populární herec Steve Buscemi se ve své režijní tvorbě cíleně zaměřuje na životní outsidery, o kterých prohlašuje, že k nim měl před svým hereckým úspěchem nebezpečně blízko. Tentokrát se nepohybuje mezi hospodami a hospodskými flamendry jako ve své prvotině Můj nejmilejší bar, ale popisuje životní pocity mladého muže, který se v 27 letech bezcílně protlouká životem a živí se venčením psů. To není právě dobrá základna pro zdravé sebevědomí, navíc s vědomím, že rodiče už ve svých 20 letech založili úspěšnou firmu a celý život bez škobrtnutí dokázali pracovat na svém americkém snu. Jimův bratr je na tom stejně a po rozpadlém manželství i ztrátě zaměstnání musí vzít zavděk prací v podniku svých rodičů za minimální mzdu. Továrna díky asijské konkurenci má totiž už časy prosperity dávno za sebou. Jeho jediným záchytným bodem je trénink žákovského basketbalového týmu totálních looserů, kteří už 14 zápasů nedali jeden jediný koš. Tohle je východisko nenápadného nezávislého filmu, který úmyslně rezignuje na snahu nějak šokovat a lacině bavit. Zaměřuje se ale celkem zdařile na citovou drobnokresbu svých hrdinů a může se opřít o spolehlivé herecké výkony. Samozřejmě s výjimkou Liv Tyler, která nikdy nebyla, není a nebude charakterní herečkou, je to prostě modelka, která využívá svou sympatickou tvář půvabné holky od vedle a naštěstí nekazí a scénárista spolu s režisérem po ní nechtějí žádné herecké zázraky. Celkový dojem: 75 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento film má čas, nikam sa neponáhľa. Má čas na všetko. Rozobratý príbeh by sa dal natočiť strhujúcejšou formou, ale tento má proste len pomaličky plynie a s postupným pribúdaním minút, pribúdala aj spokojnosť (zo začiatku som tipoval tak šesťdesiat percent). Affleck svojho patetického loosra zahral s prehľadom a elegantne, niekedy mi podobné typy postáv začnú liezť na nervy, tento výkon stačil na to, aby mi som si postavu Jima dokonca aj trošku obľúbil. Takže ak sa náhodou Buscemiho tvár pred obrazovkou niekomu zunuje, určite má tento pán budúcnosť aj za kamerou. A vlastne som od neho ako herca nezávislých filmov a navyše aj po predtým zhliadnutej 'Animal Factory' film iného štýlu ani nečakal. 80%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Výborná režie a scénář bez jediného hluchého místa. Tak mi to přišlo. Soudě dle místního hodnocení to tak ostatním nepřipadá, ale Steve Buscemi, scenárista i Liv Tyler s Casey Affleckem odvedli výbornou práci. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Melancholický príbeh flegmatického hrdinu v podaní Caseyho Afflecka, ktorý sa vracia k rodičom domov po neúspešnom zapadnutí do veľkomesta až po jeho odchod. Vracia sa domov s tým, že v podstate nevie čo bude ďalej robiť ale vie na isto, že v rodinnej firme robiť nechce. Po tom čo jeho brat spácha nehodu (jeho pričinením) sa však v rodičovskej firme zamestná, nepriamo spôsobí jej zánik, matka sa dostáva do vezenia pretože niekto posiela z ich firmy balíčky s trávou. Proste jeho príchod nie je zrovna z tých najšťastnejších a tak si povie, že by mal odcestovať, vie aj asi kam ale prečo? No je tu ešte jeho nová známa v podaní Liv Tyler ktorá by to mohla trošku zmeniť. Úsmevný malý nezávislý film podareného herca Steva Buscemiho. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po filme Jasse James s Bradom Pittom som si Caseyho Afflecka obľúbil a ešte viac jeho farbu hlasu. Škoda, že som tento jemne komediálne ladený film nevidel v pôvodnom znení. Celkovo fajn film, zaujímavý Affleck, pekná Liv Tyler, ale niečo tomu chýbalo. Dívať sa takmer dve hodiny na znudeného a pesimisticky naladeného Afflecka, nebol práve najlepší pohľad na príbeh, no naštastie to režisér Buscemi aspoň sem-tam oživil pošahaných Jimovým švagrom. 60%. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Čakal som, podľa komentárov, melancholickú bombu ... a čakal som a čakal ... a akosi už išli záverečné titulky a nič. Každopádne Casey Affleck bol úplne dokonalý (ten štýl reči, hlas, intonácia, pohyby, pohľady - dokonalé herectvo), len ten príbeh ma nechal chladným - hlavne psychológia hlavného hrdinu bola slabo rozvinutá (resp. nerozvinutá). "Veľa striel sme netrafili. Vlastne sme netrafili ani jednu za 14 zápasov. Otázka, ktorú si podľa mňa musíme položiť je: Dovolíme, aby tých predchádzajúcich 14 zápasov ovplyvnilo tento?" ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Snímku rozhodne nemožno uprieť veľkú dávku melanchólie a všeobecnej depresie, čo so sebou prinieslo pomerne solídnu atmosféru. Len škoda, že jednotlivé postavy boli slabo rozvinuté a ich konanie v dramatických situáciách toho veľa neprezradilo. Preto ma to po emotívnej stránke nejak výraznejšie nezasiahlo. No na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Vedle mladistvých géniů patří depresivní outsideři s třicítkou už už na krku k mým oblíbeným filmovým postavám. Dějiště je kouzelně skličující: omšelé město v jak placka rovné Indianě uprostřed zimy. Bezvýchodné prostředí, bezradný hrdina, krásná Liv Tylerová a příhodně unylý děj. Trochu melancholičtější variace na Gilberta Grapea. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

už dávnejšie som sa zmieril s tým, že americký ksicht number one Buscemi je nielen skvelý herec ale aj pomerne vyzretý režisér filmov, ktoré to nemajú namierené na najväčšie plátna mainstreamovým divákom na radosť, ale jeho komornejšie ladené filmy sú akýmsi príjemným výletom na menšinovú scénu. tento pohodový a príjemne vtipný, napoly humorný a napoly dojemno/smutný a veľmi jednoduchý príbeh (ktorý sa ku koncu nevyhol americkým trademarkom romantických happyendoc, ale steveovi to veľmi radi všetci odpustíme, lebo film je tak pôvabný, že celkový dojem nemôže pokaziť nič, ani umiernený záver) je dôkazom režisérovho citu pre obyčajného človeka v obyčajnom svete a zmysel pre odpatetizovaný pohľad od vnútra bežných dní nachádzajúc v ich prostosti a prostosti ich hrdinov neobyčajné postavy, príbehy a posolstvá. možno príliš kontrastne zložito napísané v porovnaní s jednoduchosťou samotného diela. pripomínalo mi to film podobného razenia, a to najnovšiu oderberghovu "Bubble", ktorá včak vyznela viac "nezávisle" a "undergroundovou" a aj atmosféra z nej šla skr opačná. Ale ide o rovnako komorný príbeh zo zapadnutého amerického malomesta, len miesto fabriky na bábiky je fabrika na rebríky a podobne . . . Veľmi príjemne sa to sleduje, veľmi príjemne sa pri tom usmieva, a akosi príjemne sa z kina odchádza. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Nějak nevím, co si z toho mám vybrat, jak Samotáře Jima uchopit. Má to být romantika (příběh se sestřičkou)? Má to být krimi/akce (příběh s povedeným strýčkem)? Má to být drama (příběh Jimovy rodiny)? Celý film je takový nezáživný, utahaný, jako by se nemohl rozhodnout, kterou dějovou linii sledovat, kam se dále ubírat. Nuda, otrava... 50% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Caseyho už jeho hlas predurčuje hrať takéto depresívne postavičky ... ohromne ma baví. Ten nevedel čo so sebou .. jedného by z neho aj porazilo. A tá jeho mama ... nešťastná to osoba. Bavil ma príbeh, ako to Steve natočil a hudba tiež výborná. Apropo, v správnom americkom filme, by to basketbalové družstvo zázrakom vyhralo, či? Silná štvorka pre tento nenápadný film o obyčajných životoch. ()

Reklama

Reklama