Reklama

Reklama

O hajném Robátkovi a jelenu Větrníkovi

(seriál)
Animovaný / Rodinný
Československo, 1978

Obsahy(1)

V lese stála hájovna, kde žil hajný Robátko. chodil si v zelené kamizolce a v kloboučku s tetřevím pérem. časně ráno vycházel z hájovny, aby se podíval, jestli je v lese všechno v pořádku. potkával se tam s jelenem větrníkem, který mu pomáhal starat se o les.

Názvy jednotlivých epizod:
1. Jak Robátko odešel z lesa do lesa
2. Jak medvěd Hromburác kácel a zas kácel
3. Jak pan Kotrč poslal krtky
4. Jak pan Kotrč natrhal Josefce svatební kytku
5. Jak pan Kotrč zasedl hájovnu
6. Jak to všechno viselo na posledním zeleném vlákýnku
7. Jak divoké prase Karbous napravovalo skalku
8. Jak zachránili maršálka Šuchaje
9. Jak dali vodníkovi Barborovi jméno Bonifác
10. Jak pekli buchty a nevěděli, že jsou svatební
11. Jak udělali hanbu lišce Metýnce
12. Jak se pan Kotrč vrátil od třetího moře
13. Jak se pan Kotrč odkutálel (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Třináctidílný večerníčekový seriál jeden z mých oblíbených o hajném Robátkovi človíčkovi v zelené kamizolce a v kloboučku s pérem na hlavě. Který se společně se svým zvířecím kamarádem a to jelenem Větrníkem starali o les. První díl se jmenoval tuším nějak : Jak hajný Robátko odešel z lesa do lesa...Vypravěče Františka Hanuse bych tu ale rozhodně neuhodl..Celbova nezapomenutelná hudba, bylo také jedno velké plus, jinak spíš takový průměr...Na víc už si bohužel nepamatuji. Tento večerníček je totiž starší než já sám-:)) ! ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 4/10/// + Příběh na pozadí, vypravěč, hudba, postavy -animace/// Když jsem byl malej, tak se tento večerníček ke mě tak často nedostal, i z tohoto důvodu jej nepovažuji za klasiku. O to více jsem byl překvapen, když jsem se všechny části teď pustil. Všech 13 části je velice pěných a příjemných. Dost jsem se při sledování bavil. Možná tomu dopomohla velice chytlavá melodie a nebo příjemný hlas vypravěče Františka Hanuse. Dějově se zde rozvíjí příběh hajného Robátka a jeho milé Jozefky. Některé narážky děti nepochopí, my dospělí však víme. Vše naštěstí slušnou formou. Dále vedle Robátkových přátel (jelen Větrník...) je zde několik záporných postav (předně zbohatlík Kotrč s jeho psem, dále s medvědem Hromburácem, liškou Metynkou a vodníkem Barborou) No díky čisté duši Robátka se nakonec všechny zvířátku přidají na jeho stranu a Kotrče vyženou. Oproti ostatnímu je dost slabší samotná animace. Jednak na kvalitě nepřidá samotný DivX, ale především animace vypadají jak kdyby je vytvářel žák prvního stupně. Prostě velice jednoduchá, snad až samoúčelná. Celkově však velice poučný večerníček pro děti a dosti zábavný i pro dospělé/// Celkem 74%/// ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

To, co bylo tenkrát schématickou poplatností vládnoucí ideologii (pan Kotrč; jinde zase knížepán, Trautenberk, Krkovička etc.), se dnes stalo pravdivou výpovědí. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Šel takhle jednou hajný Robátko na šoulačku, koukal, co kde lítá, nečuměl pod nohy a přerazil se o pařízek. Se sakrováním se došoural ze šoulačky domů, o hodně dřív než obvykle. Jozefka ho tak brzo rozhodně nečekala... A od té doby se Robátkovi na Větrníkovi jezdí po lese po svém polesí ... blbě. Furt něčím zachytává o větve v korunách stromů. A všechna zvířátka, ta podchycená i ta neevidovaná, se můžou v mlází umlátit smíchy nad hajným na jelenovi – nad tím DVOUPATROVÝM paroháčem. Dobrou noc, milé děti, a příště už si u mě neobjednávejte napsání komentáře k nějakému konkrétnímu filmu. Na tomto příkladě vidíte, jak by to taky mohlo dopadnout ;-) A to to dopadlo ještě dobře, protože Robátko s Jozefkou spolu přesto zůstali. Ještě mnoho a mnoho dalších krásných dílů. A ty parohy Větrník shodil trkáním o strom. Jeleni to tak dělávají ... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Metrosexuální, opravdu nesympatický hajný Robátko s buzer knírkem a se svým dvanácterákem, mě tedy k návštěvě svého lesního království nezlákal. Když poctivě zhlédnu všech 13 večerníčkovských dílů, vybaví se mně sice každá jednotlivá postavička a to zmíněný Robátko, jelen Věneček, ne počkat Větrník, maršál Šukač, ne Šuchaj (ale od Š to bylo) a perspektivní záporák Kotrč, a ten asi nejvíc. Avšak příběhově se to po nějaké době dostávalo do takových, jak to napsat kulantně, málo chytlavých lesních cest a cestiček a šlo to do unizono. Nejsem náruživý houbař ani obdivovatel lesní zvěře, ale tady problém nebude. Animace je v mnoha ohledech na tehdejší dobu i tvorbu originálně prostinká, a je znát, že je staršího data, což ji vlastně ze současného pohledu náročného dětského diváka táhne značně dolů. Ten je značně navyklý na progresivní současnou animovanou tvorbu a příliš ho neoslní. Dá se prohlásit, že vůbec. Rovněž se nespokojenost dostaví s jednáním postav, které jsou příliš černobílé. Robátko ani jeho soukolí nemá žádné slabiny. Kotrč je oproti němu více cool, avšak nikdy se mu nepodaří Robátka přechytračit. Z toho vyplývá, že Robátko byl buď latentní gay (toho by komunisté ve svých řadách nestrpěli), nebo člen tehdejšího ÚV a v animované podobě dohlížel na neřád. Les byla společnost a zvířátka, i všechno ostatní, byli občané, kteří nesouhlasili s režimem. Seriál vznikl v době normalizace, takže já si to vysvětluji tak, že na mém tvrzení opravdu něco mohlo být. Nicméně, jsme stále v animovaném seriálu pro děti, které se těmito kravinami zabývat nebudou a kterým se určitě nějaká postavička zalíbí, ačkoliv s velkou pravděpodobností odběhnou k současné animované tvorbě, která má neporovnatelné technické přednosti. Za zmínku rozhodně stojí příjemný vypravěčský styl Františka Hanuse, který přes svůj nesporný talent, musel čelit nezájmu režisérů, a tak se leckterým divákům vybaví spíše jeho hlas, než nějaká role. Mnohé z příběhů jsou předvídatelné, s přemírou zbytečné naivity. Ladislav Čapek svoji tvorbu zasvětil ve své době vyhlášeným animovaným seriálům, ale byl by zázrak, aby i po letech naplno zaujaly. Pokud nejste s jeho tvorbou obeznámeni, s tímhle seriálem do ní proniknete, a uděláte si o ní úsudek. Negativa budou převažovat. 40% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Další z Večerníčků podle Václava Čtvrka, který se stejně jako Rumcajs, Maková panenka, Amálka, nebo Křemílek a Vochomůrka vyznačuje hodně specifickým jazykem. V Robátkovi je té "čtvrtkovštiny" snad až tochu moc, ale zase to vyrovnává zábavný padouch Kotrč. ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Jako děcko mě strašně bralo, jak tam ten frajer v kamizolce drandí na jelenovi. Když jsem pak v pozdějším věku zjistil, že tento druh přepravy z místa na místo není v běžném životě úplně obvyklý, byl jsem z toho strašně smutný. A taky jsem úplně nepobral, jak to, že taková liška hubu nezavře, zatímco jelen ani nepípne,... no, ono je to asi fuk. Každopádně parádní večerníček, jehož sledování Vám dá rozhodně víc než dva semestry seminářů z ekologické výchovy. Martin Bursík by mohl vyprávět... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Předesvším velká večerníčková klasika, kterou většinou každý z nás určitě velmi dobře zná z dětství. Jelena Větrníka jsem hajnému Robátkovi opravdu hodně záviděla. Kotrčovi jsem nikdy nepřála nic dobrého. Však byl také po zásluze odměněn. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Návrat archaických forem III: Idyla v hájovně aneb návrat do začátku století. Spřízněnost člověka s přírodou. Kdyby kartinkáři neaktualizovali hajného a jelena coby homosexuální milence (ano, ten jejich vztah byl vždycky trochu divný), zůstal by Robátko takovým Smolíčkem - hlavně že už dospěl, a ten fešácký knírek mu fakt sluší. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Dokázal bych jmenovat lepší večerníčky, ale tenhle taky není špatný. U tříletého syna hajný Robátko poslední dobou jasně vede. František Hanus si to jako vypravěč docela vychutnává. „Výtečná. Buchtováááá!“ (1 316.) ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený večerníček s chytlavou hudbou, pěknou animací a propracovanými příběhy (na to, že jde o večerníček!). Malé děti to rozhodně zaujme, dospělák se rád vrátí do dětských let. Moc milé. ()

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Především velmi mile nakreslené, hodný hajný Robátko, roztomilá Josefka a zlý pan Kotrč, kterého časem odnesla velká voda, to se mi tenkrát ulevilo, ale ten prevít se stejně vrátil od třetího moře a zase chvíli nedal pokoj... Jo je to fajn Večerníček. ()

Reklama

Reklama